За да продължи строителството на магистрала Хемус е необходимо приемането

...
За да продължи строителството на магистрала Хемус е необходимо приемането
Коментари Харесай

Строителството на "Хемус" можело да продължи само след приемане на специален закон

За да продължи строителството на автомагистрала " Хемус " е належащо приемането на специфичен закон, с който да се узакони противозаконното строителство на обособени сектори от автомагистралата, се разбра през днешния ден от изявление на новия министърът на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов пред отрасловата парламентарна комисия. Той изброи няколко казуса - възлагането на строителството на автомагистрала " Хемус " от организация " Пътна инфраструктура " (АПИ) посредством инфаус поръчка на държавната компания " Автомагистрали " и противозаконното строителство на аутобана от 139-ти до 190- ти километър (Лотове 4 и 5).

" В тези сектори на процедура автомагистралата е строена на почтена дума ", сподели Гроздан Караджов. Той добави че за тях не е направена оценка за въздействието на околната среда, не са завършили и отчуждителните процедури и няма издадени позволения за градеж.

Това налагало и приемането на специфичен закон, който напрактика да узакони противозаконното строителство. Караджов посочи, че не е покровител на концепцията за легализиране на противозаконни градежи, само че в тази ситуация с " Хемус " и ремонтите на язовирите, в които са вложени милиони, би трябвало да бъде открито решение от Народното събрание. " Ако Народното събрание реши, че би трябвало да разрушим издигнатото, ще го разрушим ", сподели Гроздан Караджов.

Освен противозаконното строителство към " Хемус " върви и различен успореден сюжет, обвързван с източването на милиони левове, отпуснати в задатък на близки до предходните ръководещи компании. Той стана мотив за изострен спор сред прокуратурата и управлението на Министерство на вътрешните работи в лицето на министър Бойко Рашков. Според Рашков прокуратурата, с цел да не се разбере, че най-малко 30% от парите са отишли в ГЕРБ. Държавното обвиняване пък го повика на разпит, с цел да опише. Казусът докара и до за напън върху прокурори против шефа на Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " комисар Калин Стоянов.

Малко след изказването на Рашков ГЕРБ реагира със статус в страницата си в обществената мрежа фейсбук, като го заплаши със съд. " За следващ път Бойко Рашков лъже и хвърля в публичното пространство обвинявания, без да уточни доказателства за тях! Ето за какво ГЕРБ ще даде на съд Бойко Рашков. Нека потвърди изказванията си в съда или да понесе отговорност за лъжите си ", написа в статуса.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР