За да приготвите някакво меню за рожден ден на любим

...
За да приготвите някакво меню за рожден ден на любим
Коментари Харесай

Примерно меню за рожден ден

За да приготвите някакво меню за рожден ден на обичан човек, първо би трябвало да се съобразите с усета му. За салатата е значимо я да съобразите със сезона. Предястието не е наложително, само че би трябвало да е нещо по-леко. Основното по-традиция е хранително и нормално включва месо.

За десерта – всичко каквото ви хрумне е уместно. Традицията повелява да има торта, само че пък може да опитате и нещо по-различно.

 Празнична салата

Ако имате доста посетители и не ги каните на вечеря, а просто на т.нар почерпка, направете шведска маса – сложете сандвичи, сладки, солети, малко мезета.

Ето и примерно меню за близки посетители, по-подходящо е за зимният интервал:

1. Салата – подбрали сме салата с кус-кус, варено яйце, кисели краставици, салам или шунка, сол, черен пипер, малко лимонен сок. Сварявате кус-куса и откакто изстине смесвате с останалите артикули, които са ситно нарязани. Овкусявате салатата и сервирате студена. Не слагайте прекомерно огромно количество, тъй като кус-кусът е изобилен.

2. Минаваме непосредствено към главното, тъй като след тази салата, предястието е ненужно. За главно, в случай че имате доста посетители, пригответе капама от разнообразни меса – пилешко, наденици, свински пържоли. Така няма да разочаровате безстопанствен усет и ще извършите всичко дружно. Нареждате си месата в гювеч, като най-отдолу слагате поставка от кисело зеле. Овкусявате, добавяте малко вино и водичка и готвите.

 Тирамису

3. За гарнитура можете да извършите картофи - варени, пържени, на пюре. Също доста подобаваща гарнитура за капамата са запържени гъби в масло с малко чесън и копър за мирис. Изберете нещо не доста тежко като храна.

4. Десертът би трябвало да бъде запаметяващ се. Ако имате време, направете тирамису. В случай, че ви се коства прекомерно, може да си извършите плодова пита или крем карамел.

Лятно меню за рожден ден би трябвало да включва зелена салата с всички зеленчуци, с които разполага сезонът. Може да напълните домати с крема сирене, чесън, копър и малко кисело мляко. Подходящо и за салата, и за предястие. Ако концепцията за предястие не ви подхожда, направете палачинкова солена торта.

 Чийзкейк

Правите си палачинки, като по-късно стартирате да слагате на всяка палачинка нещо друго – яйце, лютеница, майонеза, пастет колбас, кашкавал, топено сирене и т.н След като свършат палачинките хубаво поръсвате с кашкавал и запичате единствено на горен реотан или в микровълнова фурна.

За главно направете пиле жулиен или пък панирани телешки пържолки. За тях ви трябват телешки шол, 3 яйца, галета, грис и подправки. Поръсвате пържолките с подправки, да постоят към час. После ги овалвате в грис и начуквате. Топите в разрушени яйца, галета и пържите. След като са подготвени и горещи, настържете им кашкавал.

Може да си извършите и пилешки филета в йенска тенджера – първо стоят в марината от соев сос, чесън, подправки и вино. После ги запържвате и слагате в йенски съд. Отгоре добавяте настърган кашкавал и сметана. Сметаната сте изсипали в тигана след пържолите. Следва да изпечете.

За гарнитура ви предлагаме картофи соте, пресни печени картофи с подправки или карамелизиран лук.

Десертът може да бъде купена торта, мелба, чийзкейк, може да си извършите и богата плодова салата от доста плодове, която сте заляли с дресинг от малко ром, сок от лимон и портокал и една ванилия.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР