За да презаредят батериите си в града, който никога не

...
За да презаредят батериите си в града, който никога не
Коментари Харесай

В "града, който никога не спи" сиестата става все по-популярна

За да презаредят батериите си в " града, който в никакъв случай не спи ", нюйоркчани от дълго време се наливат с еспресо или с " мъдри " коктейли от прясно изстискани зеленчуци. Днес те откриват и преимуществата на сиестата.

Вече има доста студиа за йога и медитация. За да преодолеят умората, подбудена от свръхконкурентната бизнес среда и дългите пътувания от вкъщи до работата, някои нюйоркчани се поддадоха и на модата на чай матча и кава, известна напитка срещу стрес, която се прави от корени.

Сега в Ню Йорк, както и в друга американски мегаполиси в разцвета си са кабините за сиеста.

Сред най-големите обекти е центърът за възстановяване на здравето на нюйоркчани Nap York. Той бе открит през февруари в триетажна постройка покрай " Таймс скуеър ". За 12 $ можете да наемете дребна дървена кабина за половин час когато и да е на деня или нощта. Успехът не закъснява: от седем кабини Nap York бързо доближава 22. А на покрива на постройката скоро ще има за гости и шест хамака, които ще могат да се наемат против 15 $ за половин час.

" Много мъчно беше да се откри покой в Ню Йорк ", споделя Стейси Велорич, маркетингов шеф на Nap York. " Искахме да можем да посрещнем изтощените нюйоркчани ".

Долар за минута

Според Центъра за предварителна защита на заболяванията (Centers for Disease Control and Prevention) една трета от американците не спят задоволително. Последиците са проблеми с настроението и концентрацията, понижена работоспособност, отсъствия от работа... и цена за американската стопанска система, достигаща 411 милиарда $ годишно, сочи изследване от 2016 година на Rand Corporation.

Лаура Ли е измежду хората, които избират 35 минути сиеста пред чаша кафе. Коректор в списание за пътувания, 28-годишната жена се възползва от сиеста всяка седмица при YeloSpa, първокласен център за грижи, който от 11 години предлага кабини, а в тях човек може да си почине за малко.

Госпожа Ли влиза в една шестоъгълна кабина с виолетова светлина: като космонавт тя се изтяга на един матрак под надолнище, с краката във въздуха, с цел да понижи сърдечния темп и да улесни дрямката. След 35 минути тя ще се разсъни поради " симулиран изгрев ", разяснява Мая Даскалова, която ръководи YeloSpa на Пето авеню, напълно покрай известната кула на Тръмп. Цената на този възстановяващ сън: 1 $ на минута при най-малко 20 минути и най-много - 40.

" Идвам през дните, когато имам доста работа, просто с цел да имам повече сила през оставащия следобяд. Защото не пия кафе и когато съм изтощена, не мога да върша нищо друго, с изключение на да подремна ", споделя госпожа Ли.
Тя не споделя с сътрудниците си, че върви на сиеста в едночасовата обедна отмора. Пред приятелите си обаче приказва за този собствен табиет, а на тях постоянно им се коства, че е необичайно да заплаща, с цел да поспи.

Мнозина виждат в това " загуба на време и пари ", споделя тя. " За мен обаче, до момента в който мога да си го разрешавам, това си коства. Просто се усещам по-добре след дрямката и това е задоволително ".

Промяна в отношението

Даскалова, шефка на YeloSpa, споделя, че обществото е на път да се промени. " Да си върнеш положителната форма за останалата част от деня е доста по-добре, в сравнение с да рухнеш в офиса ", отбелязва тя.

Кои са новите почитатели на сиестата? Сред тях са хората, които работят дълги дни, които живеят надалеч от Манхатън и вършат отмора, преди да продължат с вечеря, бременните дами, родители на бебета, които не са мигнали през нощта, гуляйджиите, които не са затваряли очи цяла нощ...

Самият Кристофър Линдхолст, който е страдал от хронично бодърствуване, основава през 2004 година компанията MetroNaps. Тя създава " енергийни капсули ", в които човек може да се усамоти, с цел да поспи. Първите са били инсталирани в Емпайър стейт билдинг, само че по-късно са били отстранени поради засилените ограничения за сигурност в известния небостъргач.

Оттогава компанията продава капсулите си на компании, университети, лечебни заведения, летища... " За 15 години отношението на хората изцяло се промени ", споделя Линдхолст. " Има по-силно осъзнаване на смисъла на съня и изгодите от него ".

Само че, с цел да бъдат преодолени предразсъдъците за сиестата, която постоянно се асоциира с мързела, " ще би трябвало да мине цяло едно потомство, още повече, че една сиеста не продължава повече от 10 до 20 минути, което не е по-дълго от отмора за по цигара или кафе пауза ", добавя той.

Една от неговите капсули е ситуирана на видно място в нюйоркските офиси на новата компания " Thrive Global " на Ариана Хъфингтън. В книгата си " Революцията на съня " (2016), която реализира триумф, известната съоснователка на Huffington Post акцентира нуждата да се постави завършек на " илюзията, че с цел да успееш, би трябвало да се изтощиш ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР