За да оцелее, Русия трябва да бъде социално мобилизирана. Подчертавам

...
За да оцелее, Русия трябва да бъде социално мобилизирана. Подчертавам
Коментари Харесай

Андрей Фурсов: Как да оцелеем през XXI век

За да оцелее, Русия би трябвало да бъде обществено мобилизирана. Подчертавам - обществено мобилизирана. Това не значи готовност на армията, това е към този момент въпрос за военните. Но би трябвало да има обществена и административна готовност. Трябва да се разбере, че спорът ни със Запада ще продължи задълго. Нашият спор с англосаксонците е задълго.

Работата е, че англосаксонците са устроени по този начин: в случай че се впият, то хватката може да се ликвидира само, в случай че се избият зъбите. Трябва да разберем, че сме във война. При това, във война от нов вид, която ще продължи доста дълго.

Дори и в случай че Западът отстъпи в насоящата обстановка, това няма да бъде проваляне на Запада. Мисля, че главното проваляне на Запада ще настъпи от икономическата, вътрешна рецесия.

Как се демонстрира обществената готовност на процедура? Как да се противостои на отрицателните трендове на съвремието? Имам елементарен отговор. Може би ще се стори на някой прекомерно елементарен. Може да се формулира със остарелия затворнически принцип “Не вярвай, не се опасявай, не моли ”. Не вярвай на управляващите. На никакви управляващи. Нито на интернационалните, нито на държавните. Не вярвай на управляващите, а гледай какво вършат. Какво дават обещание и какво вършат. И проверявай. Не вярвай просто по този начин. Не моли за нищо. Постигай го. И не се опасявай. В никакъв случай. На първо място е неефикасно, а на второ - срамно.

Ако приказваме по какъв начин на самостоятелно ниво да се съпротивляваме на натиска - доста просто. Преди всичко би трябвало да организираме живота си по този начин, както би трябвало, удобно. Нормалното образование на децата е към този момент опозиция против хаоса. Хаосът е главното, на което би трябвало да се съпротивлява човек в актуалния свят. Защото това, което се случва по света на разнообразни нива, е революцията на хаоса.

За да бъдем съответни на актуалния свят и най-много, с цел да служим на Русия, би трябвало да се стараем даже в актуалните сложни и комплицирани условия да вършим моралния избор. Разбирам, че е комплицирано, изключително в изискванията на огромно количество съблазни, в изискванията на морална рецесия. Но единственият прийом за заслужен живот е да живееш съгласно правилата на обществената правдивост. В Русия може да има среднодостатъчен живот и има несъмнено равнище на обществен разцвет, над което е съвсем невероятно да се издигнете, като запазите честността.

Това, което държи дружно западното общество, е частната благосъстоятелност, правото и обществения надзор, личностно интериоризирани няколко епохи с работата на репресивните структури. В съветския живот няма нищо сходно. В обществото, където няма частна собствeност, където правото е обект на подигравки, а трезвеният метод на живот постоянно провокира съмнение, единствено непрекъснатият, системно организиран, проведен обичай може да стане нишов еквивалент на частната благосъстоятелност, а затова, цитадела, нещо твърдо в аморфно-безформения съветски живот, отбрана от него.

За да се сътвори нов строй от остарелия господстващ, би трябвало да унищожи остарялото и да сътвори обстановка на обществена злополука. Тоест безпорядък. Съпротивата на хаоса е доста значима и нужна работа. Съпротивата е образование на децата по този начин, че да не зяпат “Тик-Ток ” и не някакви уроди, а познавателни стратегии. Да слушат естествена музика, която да не бие по гениталиите, а да доставя наслаждение на сърцето и разсъдъка. И е доста значимо да не се пуска в дома обществената болест. За това фамилията би трябвало да бъде доста по-силно от улицата и даже от учебното заведение. При това се отнасям доста добре към учебното заведение. И по този начин, една от главните форми на опозиция на тази безредица е усилването на фамилията. Укрепвайте фамилията, раждайте деца, възпитавайте ги и ще станете еднолична страна - в лицето на вашето семейство.

Как да се възпитава? На първо място да се възпитава по този начин, че детето да има повсеместен светоглед. Веднъж споделих какво би трябвало родителите да слагат на децата: физическо здраве, повсеместен светоглед, положително обучение. Ако това е момче, то ориентацията би трябвало да е, че главната мъжка дума е “не ”. Той би трябвало добре да се тренира.

“Трядицията като предаване на опита за избавление - това е традицията да се споделя “не ” на Злото и да се дефинира що е Злото (в това число сякаш стремящо се към мир и сигурност, към облекчение на човешкия живот)... Съпротивата на “новия международен ред ” и “края на историята ” има както обществено и антропологично, по този начин и духовно и есхатологично измерение. И в основата на всичко би трябвало да лежи отводът, отричането. Човекът става човек от съпротивата и способността да споделя “не ”, споделя Александър Бовдунов.

Следва превъзмогване на общественото. Вече съм писал, че личността като събитие (и личността като качество) е превъзмогване на обществения субект. Личността допуска излизане отвън рамките на обществения субект посредством определяне на такива връзки с Абсолюта (бил той Бог или съвест), които да не са опосредствани от обществения колектив. Личността е събаряне на несъгласието сред обществения субект и колектива. Неслучайно общественият субект може да бъде показан и от един човек, и от колектив, а личността е постоянно самостоятелна.

Личността не може да се разглоби на “части ”, на съставните си. Тя е цяло. Социалният субект може, както прави и руската система, а и освен тя, само че и другите. Например античната. Друг е въпросът какви благоприятни условия, средства и запаси за опозиция има индивидът - това може да се тренира и покачва. Следващият стадий след превъзмогването на обществената инерция ще бъде към този момент взаимоотношението с обществото на взаимополезни начала.

Забележителният френски историк Бродел има труд за Европа сред XV и XVIII век. Това е краят на феодализма и ранният капитализъм. Това е обществен пъкъл... Социаленв пъкъл е краят на всяка система и началото на нова. И Бродел написа: “Може ли да се измъкнеш от обществения пъкъл? Понякога да, само че в никакъв случай самичък, със лични сили: в никакъв случай без единодушието на плътна взаимозависимост на единия човек от различен. Трябва да се върнеш към брега на обществената организация - каквато и да е тя. Или да създадеш такава организация с нейните лични закони вътре в някакво контраобщество ”.

Тоест, с изключение на горепосоченото са нужни и обществени хоризонтални връзки. Това, което се назовава “гражданско общество ”. Изобщо не одобрявам тези думи, тъй като разбирам, че са безспорен фалш - това, което приказват на Запад за гражданското общество. Но в случай че приказваме за него съществено, то да вземем за пример нашите нашите наставнически общности, които се опълчват на превеждането на учебниците в електронна форма и впрочем са точно гражданско общество. Тоест всеки прави това, което може. Съпротивлява се на всевъзможни тривиални неща.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР