За да не се лекуваме в бъдеще, трябва днес да

...
За да не се лекуваме в бъдеще, трябва днес да
Коментари Харесай

Основните въпроси: кои съставки са полезни и какво съдържа всяка пълнозърнеста храна?

За да не се лекуваме в бъдеще, би трябвало през днешния ден да се храним по този начин, че да сме здрави, да одобряваме храни-лекове, приготвени с обич и грижа. Пълнозърнестите храни са тъкмо такива - с тях човек умерено може да се храни и да бъде напълно здрав. Някои от нас познават към този момент добре тази категория храни, други може би не, по тази причина през днешния ден ще разкажем малко повече за другите типове зърна, техните специфики, за типичните и по-малко познатите пълнозърнести храни у нас, както и ще споделим малко потребни препоръки за приготвянето и потреблението им.

Кои съставки са най-полезни и с какво?

Баластните субстанции

Те се съдържат в обвивката на зърното. Подобряват перисталтиката, снижават равнището на холестерола в кръвта и съгласно някои учени имат значимо значение в профилактиката на рака на дебелото черво. Тези баластни субстанции се съдържат в пълнозърнестия самун, кафявия неполиран ориз, в другите типове булгур и други храни от тази категория. 

Ненаситените мастни киселини,

Съдържат се в житните растения и противодействат на наситените мазнини, които са една от аргументите за развиване на атеросклероза.

Витамини

Освен това в тях се съдържат и витамините от група В, както и витамин А е Е, които са значими антиоксиданти.В процеса на преправяне се губят до 66% от фибрите, 92% от селена, 62% от фолата и до 99,8% от фитохимикалите на пълнозърнестите храниСпоред някои експерти пълнозърнестият самун в композиция с лой обезпечава на организма съвсем всички нужни витамини и минерални субстанции.

Какво неприятно има в рафинираните храни?

В процеса на преправяне и пречистване на пълнозърнестите зърнени храни и трансформирането им в " бели " брашна се отстраняват главно зародиша и обвивките, а останалата скорбяла от ендосперма се смила на брашно. В тези процеси се губят до 66% от фибрите, 92% от селена, 62% от фолата и до 99,8% от фитохимикалите, в началото съдържащи се в непреработените пълнозърнести храни.

След тези проценти, спомагателното съпоставяне с рафинираните зърнени брашна е ненужно.

Какви са разликите сред най-разпространените пълнозърнести храни?

Царевичните зърна съдържат висок % (до 10%) мазнини, към 85% въглехидрати и витамините В1, В2 и В6.

Овесените зърна съдържат повече мазнини и витамини от останалите житни култури, а също до 18% белтъчини. Белтъчните субстанции на овеса не образуват глутен, което е значимо при заболели с ензимни нарушавания, с нетърпимост към глутен. Между зърнените растения овесът е най-богат на незаменими аминокиселини. Поради високото наличие на белтъчини, растителни мазнини и минерали (особено силиций, магнезий и калций), овесените ядки и овесеното брашно са доста скъпа храна за подрастващи, спортисти, изтощени заболели и възрастни хора.Ястията с просо са с висока хранителна и лечебна стойност: то съдържа до 3% мазнини, към 10% белтъчини и по-малко целулоза от пшеницата и овеса.Оризовите зърна са съществена храна за към половината от популацията на Земята. В страните с обичайната консумация на ориз се употребява най-вече кафявият неполиран ориз. Обвивката и зародишът, които се отстраняват при полирането съдържат два пъти повече белтък, в сравнение с останалата част на зърното, десетки пъти повече мазнини, органични фосфорни съединения, в това число лецитин и доста витамини от групата В.

Просото е една от булгурените култури, която за жалост съвсем не се употребява у нас. Ястията с просо са с висока хранителна и лечебна стойност. Съдържа до 3% мазнини, към 10% белтъчини и по-малко целулоза от пшеницата и овеса. Съчетанието на аминокиселини в него е извънредно удобно, като в това отношение отстъпва единствено на елдата. Съдържа обилни количества никотинова киселина, която има съдоразширяващо и понижаващо липидите в кръвта деяние. Сравнително високо е наличието на мед, никел, манган, цинк.

Това са главните пълнозърнести зърнени храни, които могат да бъдат открити у нас:

- Амарант

- Ечемик

- Елда

- Царевица

- Просо

- Овес

- Киноа

- Ориз

- Сорго или благо

- Тефф - африканско житно растение

- Тритикал

- Пшеница и разновидностите й - лимец (шпелт), фарро, еммер (двузърнест лимец), камут, булгур

- Див оризТози лист от зърнени култури не е цялостен, само че обгръща най-познатите зърнени култури измежду потребителите.

И най-после нещо забавно - амарант, киноа и елда не са в ботаническата семейство „ Житни “ (Poaceae), само че тези псевдо-зърнени култури нормално се включват към същинските зърнени култури, защото имат еднакъв на техния хранителен състав и метод на потребление.

Материалите подготвихме след направена консултация с - диетолог и експерт в региона „ Хранене и диететика ”.

Автор: Зрънце по зрънце
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР