За да не останат без поддръжка пътищата в страната, Народното

...
За да не останат без поддръжка пътищата в страната, Народното
Коментари Харесай

Караджов: Премиерът поставя капан на служебното правителство с пътищата

За да не останат без поддръжка пътищата в страната, Народното събрание незабавно би трябвало да реши казуса. Ако това не стане, след края на септември поддържането ще катастрофира. Ако Народното събрание не реагира, даже служебно държавно управление няма да може да разпорежда нито спешни поправки, нито да обезпечи зимното поддържане.

То няма да може и да се разплаща с компаниите. Това съобщи районният министър в оставка Гроздан Караджов на конференция, на която отговори на обвиняванията на Министерския съвет, че Агенция „ Пътна инфраструктура " е отговорна за обстановката. Обществените поръчки за поддръжка на пътища в страната са прекъснати от Агенция „ Пътна инфраструктура " поради всеобщите обжалвания на пътните компании, които бойкотираха властта поради неизплатените им суми по остарели отговорности от минали години.

Заради обжалванията Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) излиза със 6 решения през юни, в които се показва, че заложените критерии в процедурите са прекомерно рестриктивни. За да не се чака решение и на Върховния административен съд, каквато е практиката при обжалванията на поръчките, АПИ взема решение да ги приключи на 30 юни. По думите на Караджов изискванията са повишени, с цел да бъде предпазен публичният интерес при разходването на средствата, само че това, съгласно Комисия за защита на конкуренцията, нарушава разпоредбите на конкуренцията. Условията са в употребява само и единствено на страната.

Защитили сме държавния интерес, само че е прекалено и нарушава разпоредбите на конкуренцията. Хем защитаваш интереса на страната, хем търпиш обвинявания, че помагаш на крадливи компании ", разяснява Караджов. Той уточни, че министър председателят в оставка Кирил Петков е упорствал да има оптимални рестрикции и непрестанно се е намесвал в разходването на парите на АПИ. Този нездравословен интерес скоро време ще придобие по-реални контури за това за какво министър председателят управлява заплащанията на АПИ и кой кръг към него има интерес от този надзор. "

Припомняме, че след разрива в връзките сред съдружните сътрудници - „ Продължаваме промяната " и „ ИТН " - поради поисканите 3.9 милиарда лева от Караджов за ново строителство и ремонт на пътища в страната, министър председателят Петков издаде заповед, съгласно която всички заплащания над 900 хиляди лева на АПИ и Министерството на районното развиване би трябвало да бъдат одобрявани от Министерския съвет. Естественият резултат, когато някой незапознат се намеси в работата на специалистите, е този.

„ Продължаваме промяната " не за първи път нарушават закона ", съобщи Караджов. Той изясни, че Министерски съвет е приел 6 отчета и на същите „ крадливи " компании са платени сред 100 и 200 млн. лева Министърът даде обещание, че ще излезе с доклад за всички заплащания на АПИ през последните 7 месеца по пера. Управляващите едвам в този момент видяха, че поръчките са прекъснати, откакто решението на ръководителя на АПИ е от 30 юни. По този мотив Караджов съобщи, че за това би трябвало да се попита финансовият министър Асен Василев. По думите му публикуването на решението в Регистъра за публични поръчки чак на 25 юли - един месец по-късно - не е инцидентно и е направено съзнателно.

Караджов напомни, че Агенцията за публични поръчки е под управлението на Министерство на финансите Ние решаваме да спестим време и да не чакаме една година обжалвания във Върховен административен съд, с цел да пуснем на ново поръчките без рестриктивните условия. Изведнъж през днешния ден се споделя, че публичните поръчки са прекъснати, а оповестяването им е арестувано един месец. Това не е инцидентно. Направено е от подопечната на Министерство на финансите Агенция. "

Според Караджов, с цел да не останат пътищата без поддръжка след 30 септември, когато настоящите контракти на компаниите ще бъдат прекъснати, както е заложени в решението на Народното събрание от април, този период би трябвало да бъде продължен „ до избора на нови реализатори ". Това може да стане още веднъж с решение на Народното събрание, само че поради създалата се политическа конюнктура, това би трябвало да стане в идващите няколко дни, преди президентът Румен Радев да разпусне Народното събрание. Призовавам депутатите през оставащите дни живот на това Народно заседание най-малко да се отстрани датата 30 септември.

Ще се молим на компаниите да подпишат нови анекси с изискването да поддържат пътищата до избор на нови реализатор, след извършена поръчка. " Ако депутатите не трансформират решението от 20 април, с помощта на което АПИ се разплати с половината (655 млн. лева.) от общите искания за 1.2 милиарда лева на компаниите, по думите на Караджов даже спешни поправки няма да могат да бъдат възлагани, просто тъй като договорите се приключват автоматизирано след 30 септември. Ако някой реши да разпорежда даже спешен ремонт без контракт след 30 септември, непосредствено отива при прокурор.

Кой ще разпорежда при заплаха от наказателно гонене? " Служебно държавно управление няма да може и да се разплаща с компаниите, тъй като в решението на Народно събрание се споделя, че оставащите суми би трябвало да бъдат платени след мнение на Комисията по районно развиване в Народното събрание. Караджов разяснява изявлението на ръководителя на районната комисия Настимир Ананиев, че единствено на „ изрядните " компании ще бъде платено. Според министъра е редно да се заплати на всичко, което е предоставено „ до равнище на допустими пазарни цени, без облагата ". Ако компаниите желаят да получат и облага, те могат да претендират сумите пред съда, разяснява Караджов. Ще стане злополука след 30 септември, в случай че Народното събрание на удължи периода. Няма законен метод след този период да се извършват действия по старите контракти.

Трябва да има настоящо Народно заседание, което да вземе решение. Това е прелестна илюстрация на всички дейности на министър-председателя през последните 6 месеца. Заложиха поредност от рецесии - в пътния бранш, в енергийния бранш - там, където се бъркаше най-активно. " Караджов означи, че заложеният краен период от 30 септември е бил вкаран в решението на Народно събрание по гледище на премиера. Министерство на регионалното развитие не е желало да бъде залагана дата, поради дългите процедури, през които минават поръчките. Виновникът за 30 септември е Кирил Петков. Срокът залегна по персоналното му гледище с мотив да не може служебно държавно управление на Румен Радев да заплаща на пътните компании. Няма значение какви смехотворни статуси написа във Facebook.

Той не си спомня обстоятелствата ", съобщи Караджов. Преди конференцията министър председателят написа пост в обществената мрежа, в който прикани Караджов да в профил ръководителя на АПИ поради спрените поръчки. Големите инфраструктурни планове Регионалният министър в оставка Гроздан Караджов съобщи, че поради Петков са спрени всички действия по огромните инфраструктурни обекти в страната - на „ Хемус ", пътя Видин - Ботевград не се строи. Междувременно за проблематичния сектор на „ Струма ", за които назначеният от премиера зам-регионален министър Ивайло Стайков съобщи, че процесът може да бъде отприщен, Караджов съобщи, че Министерство на регионалното развитие е получило писмо от Министерство на околната среда и водите (МОСВ), с което се предлага АПИ да се откаже от законния Оценка на въздействието върху околната среда за строителство на последния сектор от автомагистралата през Кресна.

По отношение на поръчката за строителството на автомагистралата Русе - Велико Търново, Караджов съобщи, че не е била процедирана дълго време, тъй като „ виждаше се кои са кандидатствалите компании - същите тези, които Петков го назовава крадливите ". Министърът в оставка изясни, че тематиката с поръчката е била разисквана на среща на 12 май, на която е участвал министър председателят, финансовият министър Асен Василев, зам.-финансовият Андрей Цеков, зам.-регионалният Ивайло Стайков. Аз зададох 2 пъти въпроса дали да отваряме финансовите оферти или не.

Ако ги отворим, би трябвало да приключим процедурата. Сега внезапно има чудене за какво поръчката е такава. Ами вие по този начин го решихте. Бяха определени най-евтините оферти, с най-ниски цени, само че не съм си помислят да подписвам контракт с изпълнителите ", изясни Караджов. Припомняме, че финансовите оферти на компаниите надвишават в пъти прогнозната стойност на поръчката. Ако договорите бъдат подписани, километър от автомагистралата ще коства 20 млн. лева Това даде съображение на министър председателят в оставка Петков да излезе с изказване, че поръчката ще се ревизира от АДФИ. „ Не са ни спрели Петков или „ Продължаваме промяната " да сключим договорите. Никой, с изключение на възложителят (АПИ) или съдът не може да спре такава процедура. Аз ясно съм изразил позицията си, че подобен контракт няма да бъде подписан.

Поръчката несъмнено ще бъде обжалвана и съдът ще каже къде е правото или кривото. " Парите на общините Заради конфликтът сред министър председател и районен министър в последните седмици общините в страната пострадаха. Въпреки че преди съвещание на Министерски съвет предходната седмица персонално министър председателят се похвали, че ще бъдат платени 418 млн. лева на общините за ВиК и пътни планове, това не стана. Причината е в това, че Караджов не е одобрил новият лист, направен от Министерството на финансите. По думите му в него е имало заложени несвойствени действия - като саниране на читалища, корекции на корита на реки, краткотрайни паркинги и тротоари, поправки на републикански пътища, а не общински.

До новият лист на МФ пък се стигна, тъй като министър председателят и финансовият министър Асен Василев не бяха удовлетворени от в началото направената ранглиста от Министерство на регионалното развитие. Списъкът на МФ го получихме през вчерашния ден в 17.00 ч. Те не са спазили личните си критерии. Такъв субективизъм не съм виждал, и то още веднъж, с цел да управляват парите на Министерство на регионалното развитие. "

Караджов разгласи през днешния ден, че специалисти от Министерство на регионалното развитие и Сдружението на общините приготвят нов, трети лист, който ще включва с изключение на обектите от листата на МФ и тези от първичния на Министерство на регионалното развитие. Този път министърът няма да чака утвърждението на Министерски съвет, а непосредствено ще разпише заповед, с която парите ще бъдат изплатени към общините и договорите с тях ще могат да бъдат подписани. Никой различен, с изключение на министърът на районното развиване, не може да се разпорежда с бюджета на Министерство на регионалното развитие - нито Министерски съвет, нито министър-председателят, колкото и да му се желае ", съобщи Караджов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР