За да може разделното събиране на текстил в България да

...
За да може разделното събиране на текстил в България да
Коментари Харесай

Екотаксите ще стимулират производството на по-малко, но по-качествен текстил

За да може разделното събиране на текстил в България да проработи дейно до края на годината, е належащо да бъде признат подзаконов нормативен акт, който да доуреди публичните връзки с съответни задължения за участниците във веригата на виталния цикъл на текстила. Това оповестиха от Асоциацията за текстилно преработване.

Въпреки че процесът доста е напреднал, в обществото към момента се води дебатът " за " или " срещу " екотаксите в текстилния бранш.

Екотаксите – плащаме, с цел да спечелим

Екотаксите не са санкция, а инвестиция в поддържането на единна система за съкращаване на отпадъка и направата на нови произведения без потребление на първоначални първични материали.

Дебатът " за " или " срещу " екотаксите е неверен още в генезиса си, защото концепцията за по-малко боклук и по-чиста природа не може да има опция, показват от Асоциацията.

По данни на Европейски Съюз, без значение че в интервала 1996 - 2018 година цените на облеклото в Европейски Съюз са се намалили спрямо инфлацията, междинните разноски на семействата за облекло са се нараснали, което демонстрира, че сходни неустойчиви модели не са разрешили на жителите да се възползват в цялостна степен от опциите за спестовност на разноски. 

Екотаксите ще подтикват производството на по-малко, само че по-качествен текстил и по този метод ще понижат резултата върху околната среда от свръхпроизводството и свръхпотреблението, показват от Асоциацията. При въвеждането на по-строги правила за качеството и състава на облеклата потребителите ще се радват на по-издръжливи, по-безопасни и по-чисти артикули, които могат да се употребяват неведнъж по-дълго. А това значи едно – по-малък разход за по-качествен артикул.

В допълнение, системата за събиране, подбиране и предаване на текстила за преработване има капацитета както да понижи отпадъците на сметищата, по този начин и да подтиква по-отговорното ползване на сила в бранша. Рециклирането на текстил и обувки ще способства за минимизиране на изгарянето и депонирането, които все още са съществени способи на отнасяне на този тип боклук, както и за осъществяване на политиките на Европейски Съюз за кръгова стопанска система и въглеродна индиферентност. 

Според статистическо проучване на икономическите колоси от EIU над 50 на 100 от мениджърите в стилната и текстилната промишленост настояват, че потребителското търсене е главната причина, заради която основават екологично устойчиви артикули. Това значи, че обществата към този момент се нуждаят от нов модел на ползване, разясняват от Асоциацията. Производствата, приспособени към нов екодизайн, включващ понижаване на вложените рискови субстанции, потребление на рециклирани нишки, както и планиране на дълготрайни дрехи, ще отговорят освен на актуалните зелени политики, само че и на потребностите на актуалния човек. Преведено на езика на бизнес тактиката това значи, че всеки бранд, който гледа към бъдещето, следва да влага в екологичната резистентност на своята продукция. А системата за събиране на текстил е инвестиция в подготвен тип, която единствено чака да бъде приложена, считат от Асоциацията.

В международен мащаб не са доста търговците, които са поели някаква отговорност за екологичния отпечатък на стоките, които пускат на пазара. В този подтекст следва да бъде регистрирано, че въпреки използването на разширена отговорност на производителя посредством заплащане на екотакси да е предизвикателно в кратковременен проект, то е значим маркер за отговорност и конкурентоспособност на бизнеса в дълготраен. 

През март тази година Европейският парламент поддържа препоръчаната от Европейска комисия Рамкова инструкция за отпадъците и гласоподава наложително въвеждане на разширена отговорност на производителите за текстил и обувки, която ги задължава да поемат разноските за разделно събиране, повторна приложимост, подготовка за повторна приложимост и преработване на формираните боклуци, припомнят от Асоциацията. Разделното събиране на текстил е основен детайл в реализирането на кръговата стопанска система, насърчавана интензивно от Европа. Целта е, откакто бъде разделно събран, отпадъкът от текстил да се третира в сходство с йерархията на отпадъците и по този метод да се способства за попречване на потреблението на първоначални първични материали в производствата.

Според Асоциацията екотаксите са израз на правилото на разширена отговорност на производителите, според който те би трябвало да поемат разноските за събирането и последващото отнасяне на отпадъците, формирани от продуктите, които са пуснали на пазара. Такива такси към този момент се заплащат за електроника, масла, опаковки и разнообразни типове гуми, макар че тези браншове даже не попадат измежду петте най-големи замърсителя на околната среда, за разлика от текстила. По данни на Европейски Съюз все още потреблението на текстилни произведения е на четвърто място по негативно влияние върху околната среда и изменението на климата и на трето място по потребление на вода и земя от позиция на световния витален цикъл. 

В осъществяване за заложеното в настоящата Рамкова инструкция за отпадъците условие до 1 януари 2025 година страните членки да имат въведени настоящи системи за разделно събиране на текстил през 2021 година, в българския Закон за ръководство на отпадъците са направени промени и допълнения, с които се вкарва разширена отговорност на производителите на текстил, показват от Асоциацията. Това точно е определеният стопански механизъм за въвеждането на разделно събиране на текстил у нас в осъществяване на условията на директивата. Той подхожда изцяло на Стратегията на Европейски Съюз за устойчиви и кръгови текстилни произведения, съгласно която разширената отговорност на производителя е ефикасна за възстановяване на разделното събиране на отпадъците и тяхното следващо ръководство в сходство с йерархията на отпадъците. В удостоверение на това през юни 2023 година Европейската комисия инициира предложение за изменение на Рамковата инструкция за отпадъците, с което вкарва наложителна разширена отговорност на производителя за текстила, т.е. посоката на развиване на законодателството е ясна и безапелационна, акцентират от Асоциацията.  

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР