За да бъде външната ни политика ефективна и да генерираме

...
За да бъде външната ни политика ефективна и да генерираме
Коментари Харесай

Джема Грозданова: ЕС и НАТО концентрират огромна сила `за добро` и мястото на РСМ е там |

За да бъде външната ни политика ефикасна и да генерираме доверие, би трябвало да я водим стабилно и координирано. Към Русия би трябвало да имаме кардинална позиция. Когато приказваме разнородно за такава мощна страна, ние олекваме. Говорейки едно в Европейския съюз, а вършейки друго в България – като построяването на „ Турски поток " предпочитано пред интерконектора с Гърция, си опонираме.

Това сподели лидерът на 24 МИР-София доктор Джема Грозданова и интернационален секретар на Политическа партия „ Републиканци за България “ по bTV.

„ Не би трябвало да забравяме, че Русия анексира част от Украйна, а това към този момент се не помни в Европа, само че представете си нещо сходно да стане на Балканите. Не би трябвало да се толерират такива дейности и процеси поради ползи.

Много бързо забравихме какви изгоди ни даде участието ни в Съюза. За тази цел работихме доста. Ние от Републиканци за България сме твърдо за единна Европа, изключително след Брекзит “, съобщи Грозданова.

„ България успяваше значително, в това число по време на председателството си, да бъде проводник на политиката на Европейски Съюз към Турция, да предава посланията на Европа, да транслира. Трябва да продължим да работим дейно с Турция. Споразумението на Европейски Съюз с Турция оказа помощ доста освен на България, а на всички. Да не забравяме, че сме външна граница на Европейски Съюз. До огромна степен самите управляващи в Турция трансформираха отношението на Европа към тях “, добави претендентът за депутат.

По думите й би трябвало да възприемаме Република Северна Македония като суверенна страна с всичките й права и отговорности за съюза, в който желае да влезе.

„ Емоциите пречат на прагматичната политика. Преди месец имах среща с господин Бучковски, който е избран за договарящ с България. Разбрахме се по няколко въпроса. Единият, че би трябвало да спрат да приказват за македонско малцинство в България. Другият – че би трябвало да си трансформират учебниците. Историята би трябвало да бъде показана обективно. Третият е, че би трябвало името Република Северна Македония с нота към Организация на обединените нации да бъде декларирано от тях, че ще бъде употребявано в цялата му дължина. Това, че спряхме преговорния развой не е поредна политика. Трябваше да погледнем световно. Нашият геополитически интерес води до това, че Скопие би трябвало да е част от Европейски Съюз.

Избързахме с подписването на един Договор, който не докара до развиване в връзките ни, в противен случай. Да не чакаме, че Съюзът ще одобри да внесе двустранни проблеми в преговорната рамка на РСМ с Европейски Съюз “, сподели още интернационалният секретар на Републиканци за България.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР