За чуждите туристи Унгария е като всяка друга модерна европейска

...
За чуждите туристи Унгария е като всяка друга модерна европейска
Коментари Харесай

Как работи мекият фашизъм на Орбан

За непознатите туристи Унгария е като всяка друга съвременна европейска страна. Но същинското й лице не е красивата архитектура на Будапеща. През осемте си години на власт министър-председателят Виктор Орбан и партията му " Фидес " унищожиха основите на унгарската народна власт и я замениха с властнически режим, който упражнява циничното пояснение на закона като оръжие. Страната се ръководи по правила, които на хартия наподобяват рационални, само че в действителност служат за подкопаване на главните демократични свободи.

Изборите официално са свободни, само че не са почтени . Правителството управлява медиите дотам, че на опозицията да не й се чува гласът. По време на избори " Фидес " се " бори " против подправени опозиционни обединения, които разсейват и маргинализират гласовете срещу нея. През април т.г., когато заздрави властта си, печелейки за следващ път парламентарните избори, интернационалните наблюдаващи заключиха, че на опозицията на процедура не й е даден обективен късмет.

Безспирната агитация от държавните медии , както и от частните медийни империи на съдружниците на Орбан демонизира бежанците като екзистенциална опасност за унгарското общество и утвърждава режима в Будапеща като единствения бранител на страната. Тази несъществуваща на процедура рецесия служи за легитимиране на авторитаризма на " Фидес " и като предлог за кавга с съперниците му.

Наречете го " мек фашизъм " : политическа система, която има за цел да отстрани несъгласието с нея и да откри надзор върху всеки главен аспект на обществено-политическия живот на страната, без да се постанова да прибягва до твърди ограничения като възбрана на изборите или създаване на полицейска страна.

Унгарската стопанска система наподобява в положително положение, само че забележителна част от фирмите са следени от доближени на Орбан . Бихте помислили, че офисите на сполучливи маджарски корпорации на хълма Буда излъчват чувство за мощ. Но тази, която посетих, се усеща не като на Уолстрийт, а като на място за отрезвяване. Един от създателите й, изискал да не бъде разкриван, тъй като се опасява от възмездие, изясни за какво: режимът на Орбан преди малко го е притиснал с сходна на мафиотските тактичност, с цел да завладее контрола върху компанията. Основателят й неотдавна получил телефонно позвъняване от държавен чиновник, който бил " чул ", че компанията се продава. " Не сме възнамерявали продажба ", изясни той. Но държавното управление я желае, с цел да получи директен достъп до финансиране от Европейски Съюз.

Всеки, който е осведомен с изискванията, при които бизнесът в Унгария работи, знае, че телефонният диалог е имплицитна опасност , сподели предприемачът. Вариантите пред него били или да продаде компанията си, изоставяйки нещо, в което е влагал старания години наред, или да гледа безпомощно, до момента в който държавното управление го задушава с акции на данъчните и други служби. " Всеки, който има спор с някое от момчетата на Орбан, ще получи данъчна инспекция в продължение на доста седмици. Ние не бяхме заставени да продаваме, само че просто нямаше да печелим ", изясни той.

В последна сметка предприемачът продал компанията си на огромно държавно дружество, след което преместил фамилията си другаде в Европа и отвън обсега на " Фидес ". " Това място (Унгария - бел. авт.) е за затваряне. Децата ми ще са най-добре в същинска и свободна европейска страна. "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР