За чудното растение Allium sativum, познат у нас като чесн,

...
За чудното растение Allium sativum, познат у нас като чесн,
Коментари Харесай

Лековитите свойства на чесъна

За чудното растение Allium sativum , прочут у нас като чесн, можем да разберем още от древноегипетските папируси, датиращи от 3200г. пр.н.е. Добре непокътнати скилидки чесън са били открити в гробницата на Тутанкамон. По-късно, в Древна Гърция Хипократ употребява растението като противопаразитно и лек за белодробни и коремни болести.

В днешни дни използваме чесъна против настинки и като общоукрепващ имуностимулатор . Действието му се дължи на Алицина – органично съединяване, съдържащо сяра. Преминавайки в кръвообръщението той доближава белите дробове и се отделя с издишания въздух. Чрез потта се отделя през кожата. Има и данни,че кърмачетата отхвърлят да се хранят, в случай че майката е употребявала чесън.

Освен неприятната миризма, на алицина се дължи и антибактериалното деяние на растението. Правени са изследвания с високи дневни дози чесън, които демонстрират положителни резултати при настинки и общо стимулиране на организма.

Заедно с лука двете растения са едни от най-хубавите естествени лекувания на инфекциозни респиратони болести. Чесънът е измежду храните, с най-високо наличие на вит. B6, който подкрепя имунната функционалност.

Свързани публикации.. Ехинацея – в действителност е имуностимулатор 0 Храни за намаление на кръвното налягане? 0 Пет преимущества на чесъна 0

Като натурален антибиотик, чесънът може да защищити от доста бактериални инфекции в това число възпаления на пикочните пътища – цистит, нефрит и така нататък

Употребата на чесън подкрепя храносмилането като подтиква активността на черния дроб и панкреаса. Внимателно би трябвало да се ползва при гастрити и други стомашни проблеми.

Редовната консумация на чесън понижава равнищата на артериалното налягане. Хора с хипотония би трябвало да са деликатни с потреблението му.

Външна приложимост . Чесънът се употребява и външно – след ухапвания от инсекти, за отнасяне на брадавици, лекуване на гъбички по ноктите. Важно е да споменем, че съществува риск от съществени раздразнения на кожата при локалното използване на чесъна!

Пациенти на антикоагулантна терапия също би трябвало да бъдат деликатни при използването му, ускорява се рискът от кървене.2069
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР