За четвърти път посолството на Молдова организира пример по повод

...
За четвърти път посолството на Молдова организира пример по повод
Коментари Харесай

Молдова ще черпи опит от България в изграждането на газови връзки

За четвърти път посолството на Молдова провежда образец във връзка националния празник на страната в прелестния град София. Празнуваме и с нашата диаспора, само че и с приятелите ни от всички министерства и ведомства на България, тъй като това е и мотив да изразя нашата признателност за поддръжката, която България ни оказва. Както и да покажем нашите постижения в региона на осведомителните технологии, на културата. Така че националният празник на Молдова постоянно е мотив за горделивост. Това съобщи особено за "Банкеръ " посланикът на Молдова в България н.пр. господин Штефан Горда

По думите му в последните години двете страни са подписали 48 контракта и съглашения, а в този момент се приготвят диалози в областта на селското стопанство, на туризма, на младежта и спорта.

"Смятаме, че е доста значимо България и Молдова да имат положителни връзки във всички области. Молдова е доста заинтригувана от опита на България в строителството на нови газови връзки, защото страната ни се стреми да разнообрази източниците на доставки на синьо гориво. Също по този начин в Молдова има български университет зад граница. Вече е на 15 години, тази година празнувахме нещо като празник. Има мотиви за наслада. Иска ни се младите българи в Молдова да се поучат от опита на България и да върнат този опит вкъщи. Тъй като не е загадка, че доста градове към момента наподобяват по руски. Опитът на България е доста скъп в тази посока ", съобщи още н. прочие Штефан Горда.

В формалното си слово на приема, който се организира на 9 септември в столичния хотел "Маринела ", посланикът на Молдова акцентира, че на парламентарните избори в страната през февруари още веднъж е изработен явен избор в интерес на демократичното развиване и върховенството на закона. Двама от депутатите в 101-местния парламент пък са от българската общественост в Молдова. "Искам да благодаря изключително на нашите другари в Пловдив, където сполучливо работи почетното консулство на Молдова, отпред с почетния консул инж. доктор. Веселин Чипев, който интензивно пази нашата страна ", означи също Штефан Горда.

По данни на Българска народна банка за интервала 1996-2015 година Молдова е вложила в България 8,7 млн. евро, подчертава на собствен ред почетният консул инж. доктор. Веселин Чипев. Той регистрира и напредъка в областта на туризма, значима роля за който играе "Дунавската тактика ". През 2018 година 232 103 молдовски туристи са посетили България, което съставлява растеж от 11.3 %.

Друг значим миг за страната преди националния й празник бе срещата на молдовския президент Игор Додон с водача на Европейската национална партия Жозеф Дол. Обобщавайки резултатите от диалозите, ръководителят на ЕНП съобщи, че Молдова е направила обилни стъпки към промени. "Взаимното доверие е основно за демократичното бъдеще на страната. Очаквам всички политици да удържат на думата си и да поддържат в незабавен порядък нужните промени ", подчертава Жозеф Дол.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР