За четвърти път посолството на Молдова организира пример по повод националния

За четвърти път посолството на Молдова организира пример по повод националния ...

Молдова ще черпи опит от България в изграждането на газови връзки.За четвърти път посолството на Молдова организира пример по повод националния празник на страната в прекрасния град София. Празнуваме и с нашата диаспора, но и с приятелите ни от всички министерства и ведомства на България, защото това е и повод да изразя нашата благодарност за подкрепата, която България ни оказва. Както и да покажем нашите достижения в областта на информационните технологии, на културата. Така че националният празник на Молдова винаги е повод за гордост. Това заяви специално за "Банкеръ" посланикът на Молдова в България н.пр. г-н Штефан Горда

По думите му в последните години двете страни са подписали 48 договора и споразумения, а сега се подготвят разговори в сферата на селското стопанство, на туризма, на младежта и спорта.

"Смятаме, че е много важно България и Молдова да имат добри отношения във всички области. Молдова е много заинтересована от опита на България в строителството на нови газови връзки, тъй като страната ни се стреми да разнообрази източниците на доставки на синьо гориво. Също така в Молдова има български университет зад граница. Вече е на 15 години, тази година празнувахме нещо като юбилей. Има поводи за радост. Иска ни се младите българи в Молдова да се поучат от опита на България и да върнат този опит у дома. Тъй като не е тайна, че много градове все още изглеждат по съветски. Опитът на България е много ценен в тази посока", заяви още н. пр. Штефан Горда.

В официалното си слово на приема, който се проведе на 9 септември в столичния хотел "Маринела", посланикът на Молдова подчерта, че на парламентарните избори в страната през февруари отново е направен ясен избор в полза на демократичното развитие и върховенството на закона. Двама от депутатите в 101-местния парламент пък са от българската общност в Молдова. "Искам да благодаря особено на нашите приятели в Пловдив, където успешно работи почетното консулство на Молдова, начело с почетния консул инж. д-р. Веселин Чипев, който активно защитава нашата страна", отбеляза също Штефан Горда.

По данни на БНБ за периода 1996-2015 г. Молдова е инвестирала в България 8,7 млн. евро, акцентира на свой ред почетният консул инж. д-р. Веселин Чипев. Той отчете и напредъка в сферата на туризма, важна роля за който играе "Дунавската стратегия". През 2018 г. 232 103 молдовски туристи са посетили България, което представлява ръст от 11.3 процента.

Друг важен момент за страната преди националния й празник бе срещата на молдовския президент Игор Додон с лидера на Европейската народна партия Жозеф Дол. Обобщавайки резултатите от разговорите, председателят на ЕНП заяви, че Молдова е направила значителни стъпки към реформи. "Взаимното доверие е ключово за демократичното бъдеще на страната. Очаквам всички политици да удържат на думата си и да подкрепят в спешен порядък необходимите реформи", акцентира Жозеф Дол.

Източник: banker.bg