За четвърти път край Църногорския манастир Св.св. Козма и Дамян“

...
За четвърти път край Църногорския манастир Св.св. Козма и Дамян“
Коментари Харесай

В село Гигинци ще се проведе събора „В сърцето на Граово“

За четвърти път край Църногорския манастир „ Св.св. Козма и Дамян “ при брезнишкото село Гигинци ще има национален фолклорен събор, заяви пресцентърът на регионалната администрация.

Тазгодишното издание на Църногорския събор „ В сърцето на Граово “ ще се състои на манастирските ливади на 9 и 10 юли.

Акцентът ще бъде подложен върху националното творчество, занаятите и обичаите, които показват голямото благосъстояние на Граовския край.

Събитията ще стартират още на 8 юли, когато обичайно се провежда научна конференция с представители на държавната власт, духовенството, медиие, неправителствените организации,  хора от локалния и районния бизнес. Тази година тематиката на колоквиума ще бъде обвързвана с развиването на туризма в района.

Идеята е Църногорският събор „ В сърцето на Граово “ да възроди духа на националното забавление, родовите срещи и празниците по селата, както са събирали хората в предишното.

Възраждайки традициите, уредниците плануват целесъобразен дрескод за посетителите - „ шевица “. Друг акцент на събора ще бъде Алеята на занаятите, както и ревюто на земеделци, производители и животновъди.

Църногорският събор се провежда под патронажа на регионалния шеф Кирил Стоев, с благословението на патриарх Неофит. Генерални спонсори на събора “В сърцето на Граово ” са компанията „ Асарел-Инвестмънт “ и ОЗК- “Общинска застрахователна компания ”- Перник.

Входът е свободен.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР