За четвърта поредна година Франция привлича повече преки чуждестранни инвестиции

...
За четвърта поредна година Франция привлича повече преки чуждестранни инвестиции
Коментари Харесай

Защо чуждите инвестиции обичат Франция

За четвърта поредна година Франция притегля повече директни задгранични вложения от всяка друга страна в Европа. Безспорно това е голям триумф за Париж, на специалисти се съмняват в резултата от тези вложения, пишв " ".

На строителната площадка в община Били-Беркло в най-северния френски район О дьо Франс гъмжи от хора. Те приключват първия голям хангар на бъдещия мегазавод за батерии. Когато стане подготвен, той ще бъде първият във Франция.

Проектът на стойност 3 милиарда евро е един от многото образци за директни задгранични вложения в страната. Само през предходната година във Франция има 1300 сходни образеца. И макар че с тези планове се парадира пред обществеността, към този момент икономическият резултат от тях остава дребен.

" В момента получаваме всичките си батерии от Азия - от Китай, Южна Корея и Япония. Но ние желаеме да създадем наша лична промишленост, която да проектира, прави и продава батерии, които са 100% създадени във Франция ", споделя шефът на сдружението " Автомобилна компания за акумулатори " (АКБ) Матийо Юбер, до момента в който обхожда строителната площадка.

Заводът е благосъстоятелност на консорциум, който се състои от нидерландския авто производител " Стелантис ", немския " Мерцедес " и френския енергиен колос " Тотал Енерджис ". Предвижда се в него да работят към 2 хиляди души и да се създават зарядни устройства за до половин милион автомобила годишно.

Ниските енергийни разноски притеглят бизнеса

Съвместното дружество възнамерява да построи сходни гигафабрики още в Германия и Италия. Но консорциумът има основателна причина да разположи първия си мегапроект точно във Франция.

" Франция разполага с висококвалифицирани инженери и механически личен състав, както и с същинска индустриална просвета ", изяснява Юбер. " Страната има и едно голямо преимущество в съпоставяне да вземем за пример с Германия - евтина нуклеарна електрическа енергия. "
създават към 70% от тока в страната, а държавното управление възнамерява да построи още най-малко 6 атомни електроцентрали.

Нийл Бернар, шеф в италианската фармацевтична компания " Киези ", показва и още един мотив в интерес на Франция. " Френските управляващи постоянно самодейно са ни подкрепяли в нашите планове. Ние в действителност се усещаме добре пристигнали тук ", споделя той пред Дъждовни води. Бернар разказва страната като " стратегическа локация " за компанията.

Властите желаят да съживят стопанската система

Правителствената поддръжка, за която Бернар приказва, е решителен фактор и за немската " Форверк ", която стъпва във Франция още преди 50 години. Компанията от Вупертал, известна с кухненския си робот " Термомикс ", сега построява втория си индустриален център в Донмар, Сентр-Вал дьо Лоар.

 Франция предлага тактика Франция предлага тактика " Произведено в Европа " против конкуренцията на Съединени американски щати

" Знаем, че държавното управление поддържа бизнеса и цели да реиндустриализира Франция. Оценяваме това високо ", споделя Себастиан Вебер, общоприет управител в компанията. " Нещо повече, страната разполага с доста добра инфраструктура и висококвалифицирани служащи ", добавя той. " Форверк " счита да наеме още 74 души за новия център, който би трябвало да проработи до края на 2024 година.

Експерти се съмняват в резултата от тези вложения

Президентът Еманюел Макрон в действителност организира редица промени, който поддържаха бизнеса, акцентира Оливие Бехт, делегиран министър на външната търговия, атрактивността и френските жители в чужбина.

" Намалихме корпоративните налози от 33 на 25%, направихме трудовото законодателство по-гъвкаво, съкратихме бюрокрацията и предоставихме спомагателни площадки на вложителите ", изясни той за Дъждовни води.

Преките задгранични вложения са берекет за стопанската система, акцентира Бехт. Според него през 2022 година сходни планове са основали 58 хиляди работни места в страната. Освен това стопанската система е повишена с 2.6% през предходната година и ще продължи да пораства и през тази. В същото време страни като Германия, разяснява той.
Същевременно Ан-Софи Алсиф, основен икономист в консултантската компания БДО, счита, че въпреки директните задгранични вложения да са добра вест, те надали са повода за на пръв взор позитивните промени в икономическите резултати на Франция.

" Безработицата спадна от 10% до почти 7% в границите на няколко години, тъй като популацията ни застарява и има по-малко хора, които могат да работят ", изяснява тя пред Дъждовни води. Алсиф показва и дотациите, които предприятията са получили, с цел да смекчат въздействието на пандемията и войната в Украйна. " Затова те можеха да влагат тези пари, което докара до напредък ", показва тя.

Десетки хиляди работни места

И въпреки всичко в О дьо Франс откриването на гигафабриката евентуално ще бъде посрещнато с аплодисменти. Традиционната автомобилна промишленост дава работа на повече от 50 хиляди души тук. Европейски Съюз забрани продажбата на бензинови и дизелови коли от 2035 година и доста от тези хора ще би трябвало да си потърсят нова работа.

Матю Юбер от консорциума, който построява индустриалния комплекс за батерии, се надява някои от тях да се причислят към неговата компания.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР