За броени месеци най-голямата руска частна военна компания се намести

...
За броени месеци най-голямата руска частна военна компания се намести
Коментари Харесай

"Ал Кайда" срещу "Вагнер": Русия се забърка в опасна игра в Африка

За броени месеци най-голямата съветска частна военна компания се намести по непредвиден метод в кошмарите на световния джихад.

В средата на месеца свързаната с " Ал Кайда " формация " Джамаат нусрат ал ислам уал муслимийн " (JNIM) в Мали разгласи, че е умъртвила четирима наемници от най-известната частна съветска военна компания " Вагнер " в централната част на страната. Твърдението, че целите са от " Вагнер ", е на JNIM, потвърждението - от източници на " Франс прес ".

Малко по-рано, седмица преди убийството на дългогодишния водач и правоприемник на Осама бин Ладен, Айман аз Зауахири, бойци, свързани с JNIM, реализираха изненадващо нахлуване на база в сърцето на Мали. Ден по-рано в разнообразни региони на страната имаше шест едновременни, коодинирани офанзиви. Като претекстове показаха идването на " Вагнер ".

" Франчайзът " на " Ал Кайда " работи в Мали към този момент за десетилетие, без сходен триумф - нито бе удрян толкоз важен обект, нито толкоз покрай столицата Бамако. При това, все още на офанзивите, " Ал Кайда " е позагубила " блясъка " си в нормалните региони на активност отвън континента. Съобщения от пропагандните канали на организацията оставиха усещането, че мотив за офанзивата дават таман наемниците: " Ако имате правото да набирате наемници, с цел да убивате навенни цивилни, тогава ние имаме право да ви унищожим. "
Поне 1000 бойци на " Вагнер " са в Мали в минимум 15 обекта - бази, постове, пропускателни пунктове. Нанесоха се в оставени от французите обекти и в такива, финансирани от Европейски Съюз, откакто Мали замести с тях хилядите бойци на някогашния колонизатор в опит за решение на непостижимата задача: справяне с въоръжени групи, живота на над 11 хиляди цивилни.
Руските наемници може да имат опит в други африкански страни, а личната им да ги поддържа.

В Мали обаче конфликтите с " Ал Кайда ", които ги трансформират в директна цел, може да трансформират същия този световен джихад, в чийто африкански епицентър.

Руски бойци вместо френски бойци

" Вагнер " стъпи в Африка още през втората половина на предишното десетилетие: може би най-известни са триумфите в Либия, просмукването в локалната стопанска система и въвличането в споровете на Централноафриканската република и и неуспеха в Мозамбик (чиято конюнктура не познават) против свързани с " Ислямска страна " бойци. Данни в редица интернационалните разбори и медии сочат, че и в Африка, както и в Сирия ЛИНК ГОТВАЧА НА ПУТИН ПОСЯГА забавна за тази ЧВК е добивната промишленост.

Мали, страна в Западна Африка с необикновена форма и без изход на море, само че с повърхност 10 пъти колкото българската, обаче в последно време е в центъра на вниманието.

Мали се бори с ислямистки групи от 2012 година, когато в северната част на страната избухна въстание с хиляди жертви и разселени: спорът преля в прилежащи страни в Сахел. В началото на помощ на управляващите се притече Франция; задачата, утвърдена от президента Франсоа Оланд, стартира година по-късно и прерасна в европейско изпитание на редица страни, след това - в районно съдействие на Париж и няколко страни от Сахел.

От предходната година обаче, откакто военни утвърдиха властта си два преврата в хода на пандемията,. Франция предизвести, че ще се изтегли от Мали, в случай че процесът продължи, и по този начин и направи тази година. Последва и Германия, само че точно към някогашния колониален стопанин се насочи гневът на хунтата, на гребена на вълната от отчаяние измежду малийците от Париж - частично поради неналичието на триумф за десетилетие и след милиарди евро, вложени в интервенциите в района.


© minusma.unmissions.org

Така французите, тогавашните герои, станаха нежелани. " Ситуацията е по-лоша, в сравнение с през 2013 година Ракът се популяризира из Мали ", малийската неправителствена организация Think Peace Sahel.

Хунтата изиска цялостно евакуиране на Франция (и това форсира процеса - изтеглянето приключи тази година вместо през 2023-а). Днес тя упреква някогашния съдружник, че подпомагал JNIM и други ислямсти, и даже направи опит въпросът да се прегледа в съвета за сигурност.

Ако войната в Украйна, то идването на бойците в Мали стана мотив за открити мнения от самото съветско президентство.

 Според президента Владимир Путин хунтата прави бизнес с частни лица и би трябвало да се приказва за
© Reuters

Според президента Владимир Путин хунтата прави бизнес с частни лица и би трябвало да се приказва за " комерсиалните ползи на наши компании, които се договарят с локалното управление ". И прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков удостовери: в Русия има ЧВК, които оказват " консултантски и охранителни услуги ", в това число в чужбина, а това не опонира на съветските закони, където регулация няма. Попитан дали това не опонира на наказателния кодекс и възбраната за наемничество, отговорът му бе: Тази тематика не стои в този момент в дневния ред на президента.

Първият посланик Сергей Лавров сподели през септември:

Доколкото малийските управляващи оцениха личните си качества като незадоволителни без външна поддръжка и доколкото външната поддръжка се свива от страната на обещалите да оказват помощ да се изкорени тероризма, те се обърнаха към частна съветска военна компания.
Сергей Лавров,
министър на външните работи на Русия

Куп тревожни случаи за броени месеци

Данните на терен от откъснати региони и дребни градчета мъчно се удостоверяват - само че съгласно данните на френската войска, Организация на обединените нации и правозащитни организации убийствата на цивилни несъмнено са се нараснали, откогато Мали и " Вагнер " работят в синхрон.

За " Вагнер " годината в Мали точно със конфликти с JNIM: " Фигаро " оповестява за спор в центъра на страната още на 5 януари при офанзивата на джихадистите против ескорт на наемниците и малийската войска.

Map of `s presence in by
— Lucas Webber (@LucasADWebber)

Още от този момент, съгласно " Хюмън райтс уоч ", поданици на Мали свидетелстват за наличието на голям брой " бели, неговорещи френски въоръжени мъже, които вземат участие във военни интервенции в и към няколко града в центъра на страната; локалните имат вяра, че това са руснаци, частично поради оповестеното от малийското държавно управление образование от съветски инструктори поради двустранното съглашение с Русия.

Още през април JNIM, че е завладяла наемник на " Вагнер " след сбъсъци в Мура, в централната област Мопти. Миналия месец джихадисти оповестиха, че са иззели оръжия и боеприпаси от " Вагнер ".

Дори единствено мястото на убийството на бойците този месец буди интерес: през април се появиха известия, че малийските сили за сигурност и съветските наемници са екзекутирали седем дребни деца в региона, по данни на френската войска. Според силите на хунтата са премахнати седмици по-късно 18 ислямистки бойци, а стотици други са обкръжени край пазар за добитък в различен град, също в Мопти. Свидетели за " Ню Йорк таймс ", че измежду жертвите има ранени и цивилни. За други произшествия с обгорели тела в недалечен регион, където са ситуирани " Вагнер " и малийски бойци, миротворци на Организация на обединените нации и френската войска оповестиха през март.

През април, при предаването на френска база в Госи в региона Тимбукту, североизточно от Мопти, генералният щаб на френската войска разгласява видеоклипове, снимани с дрон, на които, твърди Париж, бойци на " Вагнер заравят тела, с цел да бъде упрекната Франция във военни закононарушения. Малийската войска в това време разгласи, че се натъкнала на всеобщ гроб край базата и че телата били открити в степен на разложение, която предполагала, че жертвите са в него отпреди предаването на военния обект. Освен това дронът летял и снимал нелегално над малийска територия.

France accuses Russian mercenaries of staging a mass grave near a French base in northern Mali, saying it was part of a plot to discredit Paris
— TRT World Now (@TRTWorldNow)

За " Амнести интернешънъл ", от началото на интервенциите с " Вагнер " " разграничението сред цивилни и бойци ", което така и така едвам се е спазвало, изчезнало изцяло. Това твърди Услан Диало, откривател към правозащитната организация за Западна Африка, представен от американската медия.

Подобни са от " Хюмън райтс уоч ", съгласно която малийски сили и " непознати бойци, разпознати от няколко източници като руснаци, екзекутирали на дребни групи няколкостотин души " в Мура, още веднъж в региона Мопти (според на " Ню Йорк таймс " убийствата траяли дни наред, а множеството жертви били младежи). В Мура формация, включила се към JNIM, е наложила непълен надзор, изисква налози, морално държание и шариат в съдилищата. За малийската войска убитите непроменяемо са " терористи " (двеста и трима) дружно с задържаните 51. Армията работила въз основата на разследващи данни, съгласно които въоръжени ислямисти възнамерявали среща с разнообразни бригади от групировки в Мура. Посоченият отчет, събиращ свидетелски разкази, обрисува мрачна картина на издевателства над цивилни, в случай че казаното локалните дава отговор на действителността. Действително, погроми над цивилни не са нехарактерни за армиите в Сахел; само че за принуждение, свързвано с " Вагнер ", има свидетелства и в други страни - да вземем за пример в следствие на " Новая газета ".
През юни бойци на " Вагнер " се нанесоха в база на североизток (далеч от Мопти), предадена на Мали от Франция. Месец по-късно бе и офанзивата против база край столицата, при която бяха употребявани за мотив. Преди две седмици армията получи и публична военна помощ от Москва във тип на пет хеликоптера.

 С алена точка е обозначено мястото на Мура в провинция Гопти, Мали
© Гугъл Maps

С алена точка е обозначено мястото на Мура в провинция Гопти, Мали

На прицел

Множество групировки работят в Мали - в центъра и изключително на север, по границата с Буркина Фасо. Изпъкващата в последно време JNIM, мощна в този район, е основана през 2017 година при сливането на " Ал Кайда в ислямския Магреб " и още три групировки.

TV5 Monde и " Франс прес " неотдавна систематизиран отчет на Организация на обединените нации, съгласно който групата, изключително мощна в региона сред Мали и Буркина Фасо, цели да сътвори " кулоар на юг ", с цел да получи " изход " на Атлантическия океан - изключително във. Това, съгласно задачата на Организация на обединените нации в Мали (MINUSMA), е качествено друго от безредния, белязан от зверства против цивилни и принуждение, метод на свързаната с " Ислямска страна " локална формация.

Дългогодишният властови вакуум, бедността, неприятното ръководство и климатичните промени подкрепиха превръщането на части от малийската територия () в сцена за превъзходство на групировки. Например в Менака (на изток), където бе едно от тежките набези, източници на " Скай нюз Арабия " за ролята на дългогодишното неявяване на малийската войска в региона на най-доходоносните контрабандни канали към Нигер и Буркина Фасо, оказал помощ за възхода и на JNIM (и надлежно " Ал Кайда " ), и на " Ислямска страна ", която в този момент намира сили. Тя също извърши неотдавна кървясъл атентат в Менака с най-малко 7 цивилни жертви - част от борбата за надзор на района с основните контрабандни пътища. Изглежда, сред двете групировки, макар конкуренцията, има и известно " разделяне на труда ", споделя за медията откривателят от университета в Бамако, специализиращ в африкански въпроси, Мохамед Аг Исмаил.

Това разделяне директно визира съветските наемници: до момента в който " Ислямска страна " взема на мушка локалното население, " Ал Кайда " се е съсредоточила върху държавното управление и " Вагнер ". То е и повода " Ал Кайда " да разчита повече на локални бойци и да ги набира от популацията в регионите, в които работи, а " Ислямска страна " - на непознати.
В тази условна система на " разделяне на труда ", има ли някаква връзка сред този неотдавнашен напредък на JNIM и идването на " Вагнер "? " Трудно е да се направи сходна причинно-следствена връзка, защото в огромни линии от района изискванията на сигурност се утежняват " от известно време: Мали е част от по-широка наклонност на континента, споделя за " Дневник " Лукас Уебър, анализатор в региона на интернационалната сигурност и съосновател на платформата The Militant Wire.

Африка се трансформира в епицентър на световния джихад.
Лукас Уебър,
анализатор, съосновател на The Military Wire

" " Вагнер " обаче е упреквана в зверства и нарушавания на човешките права, които може да основат враждебни настроения у локални общности против Бамако. Такива дейности и отрицателните чувства, до които водят, може да основат даже още по-плодородни условия за набиране, създаване на локална мрежа и разширение ", споделя Уебър.

Защо обаче JNIM се цели таман във " Вагнер "? От една страна, малийското държавно управление остава главен зложелател на групировката и тя желае да го смъкна и всеки негов съдружник и покровител, " изключително във боен проект, също е считан за предпочитан зложелател ", счита той. С изтеглянето на Франция обаче Мали " ще усили зависимостта си от военната поддръжка на " Вагнер ", а това ще увеличи статуса на " Вагнер " като зложелател и ще докара до още въоръжена борба сред " Ал Кайда " и съветските наемници.

Неизвестно в уравнението е по какъв начин ще се нарежда локалният клон на " Ислямска страна " в миг, в случай че " Ал Кайда " в допълнение утвърди въздействието си с тази акция против " Вагнер " като фактор на терен, откакто позициите ѝ в Близкия изток мощно отслабнаха, а и около прехода към нов водач след убийството на Аз Зауахири.

Между сигурността и икономическите ползи

Каква е задачата? " Възможно е задачата на " Вагнер " в Мали да пази настоящето военно държавно управление от преврати като този, който го докара на власт, до момента в който промотира геополитическите цели като приемане на минерални концесии и финансови отстъпки ", The Militant Wire. Частната военна компания е ситуирана в доста африкански страни, а в подмяна на упоменатите придобивки Русия дава на тези държавни управления паравоенни, бойни, разследващи и други услуги за сигурност. "

Мозъчният концерн CSIS, че през февруари в изграждана хипотетична база на " Вагнер " са геолози и юристи, свързани с тази ЧВК, а това може би е знак, че групата се е насочила към потребните изкопаеми на Мали.

А в случай че задачата фактически е " Вагнер " да помогне за стабилизирането на Мали, може ли да го реализира? " Трудно е да се каже " съгласно Уебър: компанията няма качествата на Франция (чиито скромни резултати разочароваха и даже разгневиха мнозина в Сахел) и съдружниците ѝ. Припомня, че в Мозамбик наемниците понесоха съществени загуби от " Ислямска страна ". " Но въпреки това, те са едни от най-добре справящите се сили от съветска страна в Украйна и демонстрираха дарба да предвождат интервенции за преодоляване на добре предпазени градове. "

Замесена в кървава игра

Нищо от казаното не оправдава насилието, зад което стоят джихадисти и въоръжени незаконни групировки в Мали и другаде в Сахел. Освен това хунтата има суверенно право на избор да продължи ли да работи с френски сили или съветски: в Африка отношението към ръководството на президента Владимир Путин и ползите на Кремъл постоянно е било друго от това в Европа.

Москва обаче може да се окаже въвлечена в битка за власт сред малийските управляващи, ислямистки и други сили. Нейната " водеща " ЧВК рискува да се забърка в етническото напрежение, към чиито разграничителни линии бушуват някои спорове в Сахел. Например жертвите на една от офанзивите са, всички до един, са от най-вече номадската група фулани - десетки милиони, разпръснати из Сахел, а единствено в Мали са съвсем 1.9 млн. Те са гръбнакът на една от мощните групировки в JNIM - " Катиба масина ", която извърши нападението против базата. Насилието против фулани може да изпрати още членове на общността в идеологическата хватка на джихадистите (или просто за отмъщение).

Ако " Вагнер " извърши или е упрекната в зверства и продължи да е отразявана в отрицателна светлина, това сигурно няма да се отрази на Русия, споделя Уебър. От връзките с властта обаче произтича още една, по-конкретна паника, за която приказва той:

" Вагнер " има дълбоки връзки с съветската страна и намесата ѝ в битката против " Ал Кайда " може да стимулира джихадистите да правят офанзиви против съветски активи и жители из Африка и другаде. Това може да се употребява и като причина " Ал Кайда " да приканва за и да подбужда към насилствени офанзиви на съветска земя.
Лукас Уебър,
анализатор, съосновател на The Militant Wire

Неблагоприятните последствия в същото време надали ще се лимитират до Москва.

Уебър обръща внимание и че Русия, както преди този момент Съветският съюз, от дълго време е главен зложелател на световния джихад. Напомня, че убитият " халиф " на " Ислямска страна ", Абу Бакр ал Багдади, говореше в първата си тирада през 2014 година за два непримиримо противопоставящи се лагера: мюсюлманите и муджахидините и " евреите, кръстоносците и съдружниците им " ; последните били " водени от Америка и Русия ". С обвиняванията за угнетяване на мюсюлмани, с ролята в Сирия на страната на Башар ал Асад и наличието на наемници в Африка тя се трансформира във " зложелател на високо равнище на огромен набор от джихадистки групи вкъщи и в чужбина ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР