За броени дни кризата в Афганистан придоби драматични форми, след

...
Коментари Харесай

След като Кабул падна, талибаните обещават милост

За броени дни рецесията в Афганистан закупи трагични форми, откакто в границите на малко повече от седмица силите на талибаните превзеха без пердах на практика всички основни градове на страната, а в неделя заран започнаха да навлизат " от всички страни " и в столицата Кабул. Президентът Ашраф Гани се избави с бягство, по негови думи " с цел да се избегне клане ", като по неофициална информация се намира в Таджикистан или Узбекистан.

Талибаните от своя страна окупираха президентския замък, прогласиха установяването на Ислямски емират, който най-вероятно ще бъде управителен от Молла Абдул Гани Барадар. Говорителят на бунтовници Сухайл Шахийн от своя страна разгласи, че бойците имат прецизни заповеди да не нараняват никого. " Животът, собствеността и достойнството на който и да било не би трябвало да бъдат повредени и ще бъдат защитавани от муджахидините ", разяснява той. Според него всички афганистанци, които са сътрудничели на предходната власт и/или на непознатите войски в страната, ще бъдат амнистирани. " Слава на Господ, войната завърши ", разгласи и Мохамад Наим, представител на политическия офис на талибаните, основан в катарската столица Доха. Представителите на радикалното ислямистко придвижване също по този начин вършат поръчка, че този желаят да си изградят по-умерен облик пред света, и оповестиха, че този път ще се въздържат от обществени изтезания и ще съблюдават правата на дамите, които ще имат право на работа и обучение, само че ще са задължени да крият лицата си с хиджаб. За момента западните страни одобряват със съществени запаси и съмнение всички тези обещания.

Най-шокиращото в актуалната рецесия обаче беше скоростта, с която афганистанската войска загуби боеспособност а в следствие и на процедура се разпадна при офанзивата на талибаните. Нейната бройка най-малко на доктрина е към 300 хиляди души и тя би трябвало да може да окаже най-малко частична опозиция на талибаните, откакто Съединени американски щати и НАТО са вложили в нея пoне 88 милиарда $. Основният проблем обаче очевидно не оборудването и образованието, а нейната мотивация и корупцията, която я разяжда. На процедура съвсем всички войскови подразделения с изключение от обучаваните от американската войска афганистански специфични елементи отхвърлиха да се бият с талибаните. Причината за това е, че множеството афганистанци са разглеждали присъединяване си във въоръжените сили на страната просто като средство за прехранване т.е. добре платена и сигурна държавна работа, а не като идея в отбрана на централната власт в Кабул.

Затова и още при оповестяването на решението за западното евакуиране от Афганистан през април източници от западните разследващи служби предизвестиха, че има действителна заплаха държавното управление да падне в границите на шест месеца без западна поддръжка. При началото на масираната талибанска атака в края на предишния месец тази прогноза бе поправена на три месеца. И тази оценка обаче се оказа прекомерно консервативна, а действителността - много по-брутална, в сравнение с западните анализатори са можели да се показват. При разпада на афганистанската национална войска талибаните са получили достъп до по-ново и по-модерно западно оръжие, в това число щурмови хеликоптери и дронове. По-притеснително за военните експерти обаче е събитието, че бунтовниците са се добрали до устройства за нощно виждане и съвременна оптика за леко стрелково оръжие, които елементарно могат да се употребяват и от непрофесионалисти и съществено ще подобрят боеспособността им.

В началото на уикенда Съединени американски щати и множеството западни страни разпоредиха незабавна евакуация на своите посолства и жители от Афганистан поради вихреното нахлуване на талибаните. В момента последните представители на дипломатическите задачи, както и афганци, работили за западни организации, се укриват на територията на градското летище, където съгласно очевидци се чува спорадична пукотевица. Американският президент Джо Байдън разпореди изпращане на 6000 военнослужещи, които да подсигурят изтеглянето на последните чужденци и на афганистанците, сътрудничили на западната администрация. Англия също разгласи, че изпраща 600 свои командоси в Кабул, с цел да подсигуряват евакуацията. В неделя бяха прекъснати и всички цивилни полети към и от Афганистан.

В понеделник щатските сили поеха контрола над въздушното придвижване и към този момент бяха открили периметър за сигурност към летището, само че все пак обстановката продължаваше да бъде безредна и трагична. Според свидетелски показания най-малко петима души са починали по време на безредиците, при които тълпи нахлуха на територията на пистата, а някои хора в отчаянието си се опитваха да се заловен от външната страна на излитащите американски военни самолети. За момента не е ясно дали жертвите са били простреляни при предупредителна пукотевица на щатските бойци или са били стъпкани от под паника бягащата навалица. В късния следобяд представителите на американската войска краткотрайно са приключи евакуацията, до момента в който разчисти пистите от хора, обезверено опитващи се да изоставен страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР