За броени часове България се превърна в център на вниманието

...
За броени часове България се превърна в център на вниманието
Коментари Харесай

Гардиън: Русия започна изнудване на България

За броени часове България се трансформира в център на вниманието за международните медии, защото е първата страна понесла стопански удар от Русия със прекъсването на газа. 

Британски, полски и американски издания разясняват прекъсването на доставките на съветски природен газ за България и Полша, съобщи Българска телеграфна агенция.

Варшава разгласи, че разполага с задоволително запаси от природен газ, с цел да се оправи със прекъсването на доставките от Русия, откакто отхвърли настояването на Кремъл да заплаща с рубли, гласи подзаглавието на публикация в лондонския " Телеграф " във връзка новината, че Русия стопира да подава природен газ за Полша и България. Това е първият случай от началото на съветското настъпление в Украйна на преустановяване на износа на суровината, показва изданието и цитира удостоверение на полския министър на климата и околната среда Анна Москва, че по газопровода " Ямал-Европа ", който доставя газ за Полша и Германия " към този момент не постъпва газ. Снощи и министерството на енергетиката на България сподели, че страната е отрязана от доставките на природен газ от Русия, макар че е изпълнила напълно отговорностите си и е направила всички заплащания, изисквани по сегашния контракт, написа " Телеграф ".

Вестникът цитира и думи на премиера на Полша Матеуш Моравецки, че след получената опасност от " Газпром " за прекъсване на доставките страната е подхванала ограничения за тяхната диверсификация. Изданието добавя, че през вчерашния ден полският заместник-министър на стопанската система Пьотър Наимски е оповестил, че Варшава няма желание да заплаща в рубли за съветския газ и че са били разисквани " всички благоприятни условия и опасности ", произлизащи от това решение. По думите на Анна Москва запасите на Полша от природен газ покриват 75% от потенциала на нейните складове, показва " Телеграф ".

Според " Гардиън " Русия е почнала " газово изнудване " на Полша и България преди поръчката на Англия, че ще ускори военната си помощ за Украйна и откакто Варшава към този момент наложи наказания на 50 физически и юридически лица от Русия, в това число на " Газпром ". Очаква се английският външен министър Лиз Тръс да призове през днешния ден в тирада съдружниците на Украйна да удвоят военното си произвеждане, в това число на танкове и самолети. По предварителни данни, продължава вестникът, тя ще каже, че новият метод на Лондон ще бъде ориентиран в три направления: " военна мощ, икономическа сигурност и по-здрави световни съюзи ". Освен това тя ще предизвести, че възможна съветска победа в Украйна ще има " ужасяващи последствия по света " и че Обединеното кралство би трябвало да бъде готово за проточване на спора и за " удвояване на поддръжката " за Украйна.

" Вашингтон пост " показва, че украински представители бързо са реагирали на решението на " Газпром ", което са определили като възмездие поради поддръжката на Европейски Съюз за Киев и основно поддръжката на Полша. Вестникът цитира изказване на Андрий Ермак, началник на канцеларията на украинския президент,че Русия е почнала " газово изнудване на Европа ". По думите му " пренебрегването на всевъзможни правила и отговорности е типично за руснаците " и по тази причина Европейски Съюз би трябвало да бъде обединен и да наложи ембарго на вноса на енергийни запаси от Русия, с цел да я лиши от нейното " енергийно оръжие ", написа вашингтонският вестник.

Полският " Политика " написа: " Русия ни завърта кранчето. Сега какво? ". Според седмичника без значение от изказванията на министъра Анна Москва, че газохранилищата в Полша са съвсем цялостни и че страната е съвсем подготвена да се оправи, въпреки всичко е бил основан спешен щаб. Изданието отбелязва, че има разлика сред " съвсем цялостни " и цялостни газохранилища. Липсата на 10 милиарда куб. м съветски газ съставлява огромна празнота в полския енергиен баланс, който възлиза на 20 милиарда куб. м годишно. Ние можем да се успокояваме, че имаме морски газов терминал, складове, тръби, интерконектори, само че не би трябвало да забравяме, че газът няма самичък да се появи в тръбите. Трябва да се намерят снабдители, които да се включат към тези тръби, би трябвало да се сключат контракти за полутечен природен газ и да се обезпечат кораби за неговото транспортиране. Но представителите на държавното управление са прекомерно сбити по тези въпроси. Защото газовият пазар през днешния ден е прегрял, а цените скачат като луди, заключава изданието.

Варшавският " Газета виборча " цитира изказване на управата на полската петролно-газова компания PGNiG, че дейностите на " Газпром " са в нарушаване на по този начин наречения Ямалски контракт и че компанията ще предприеме съответните дейности за възобновяване на доставките по този контракт. Същевременно от PGNiG дават знак, че ще търси правата си и по правосъден път, показва изданието.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР