За България е много важно да покажем през идните месеци,

...
За България е много важно да покажем през идните месеци,
Коментари Харесай

Румен Гълъбинов: За влизане в Еврозоната е особено важно ускорено да намалим инфлацията

За България е доста значимо да покажем през идните месеци, че сме в положение ускорено да понижаваме нашата инфлация, тъй че да се стремим да достигнем междинните равнища на инфлация в Еврозоната. Това сподели в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " икономистът Румен Гълъбинов.

По думите му в самата Еврозона страните също понижават своята инфлация с друга скорост.

" Има няколко страни в Еврозоната, които са даже в дефлация, т.е. те имат негативна инфлация сега. Така че за България е значимо да покажем усърдие и целеустременост в това. Една година беше отсрочена Еврозоната за България поради инфлацията ", означи той.

" За другите индикатори ние се представяме сносно. Бюджетният ни недостиг за предходната година е под 3%, за тази година евентуално също ще бъде. Съотношението на дълг - държавно ръководство къмто БВП даже и с новите заеми, които следва да вземем тази година и за идващите три, ние отново ще се движим сред 25 и 30%, а условието по Маастрихт за Еврозоната е 60%, т.е. ние сме два пъти по-ниско, в сравнение с е критерият там. Така че и тук се представяме добре ", изясни икономистът.

" Лихвените ни проценти са относително постоянни, че даже и лихвените проценти към момента по левовете не престават да са по-ниски, в сравнение с в Еврозоната по евро. И от тази позиция България с закрепения си валутен курс във валутния ръб, който се намираме, мисля че имаме всички шансове, при едно положително обмисляне да завършваме сполучливо пълноправно участие в Еврозоната ", разяснява още Румен Гълъбинов.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР