За 94 на сто от българите е важно законите да

...
За 94 на сто от българите е важно законите да
Коментари Харесай

94% от българите смятат, че е много важно да има подобрение на равнопоставеността пред закона

За 94 на 100 от българите е значимо законите да се отнасят за всички - жители и ръководещи, без значение от мястото им в обществото, благосъстоянието им, политическите им връзки или произхода им. Това демонстрират данни от изследване, публикувани през днешния ден от Европейската комисия, заяви Българска телеграфна агенция.

Над половината (67 на сто) дефинират това като доста значимо, за 27 на 100 е значимо, за два % " не е толкоз значимо ", за един % " не е значимо ", а три на 100 нямат мнение. За 57 на 100 е доста значимо законите у нас да бъдат ясни и предвидими, за 35 на 100 това е значимо, а три на 100 са без мнение. Сходно е разпределението на отговорите за това дали е значимо законите да подлежат на оборване и оценка, както и да бъде елементарно следенето на законотворчеството.

Също 94 на 100 са дали отговор, че е значимо или доста значимо да има усъвършенстване по въпроса с равнопоставеността пред закона, опцията за оборване на законите и за наблюдаване над работата на законодателите. Общо 96 на 100 са на мнение, че корупцията измежду държавници и политици би трябвало да бъде разследвана и да се стига до съд.

Общо 95 на 100 споделят мнението, че държавниците и политиците не би трябвало да се облагодетелстват от службата си, а следва да се водят от етични правила и да дават ясни пояснения за одобряваните решения. В 90 на 100 от отговорите се поддържа опцията съдът да се произнася по решения, свързани с налози, пенсии, публични поръчки, обучение и опазване на здравето.

При 93 на 100 от отговорите се показва, че е значимо жителите да могат да защитят правата си пред самостоятелен съд, който не е под въздействието на политически и/или стопански ползи. За 95 на 100 е значимо полицията и прокуратурата да проверяват " вярно " и без значение всички (уличени). Общо 80 на 100 упорстват делата да не бъдат прекомерно продължителни и скъпи.

За 88 на 100 от българите е значимо медиите и гражданското общество да могат да подлагат на критика държавното управление и бизнеса без боязън от заплашване. Същият е делът на тези, които желаят във всички страни от Европейски Съюз да се съблюдават главните правила на Общността, само че едвам 34 на 100 декларират, че знаят кои са тези полезности.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР