За 8 години инициативата допринесе за зарибяването с 390 000

...
За 8 години инициативата допринесе за зарибяването с 390 000
Коментари Харесай

10 000 балкански пъстърви заплуваха в приток на Искър по инициатива „Дай шанс на Балканката“

За 8 години самодейността способства за зарибяването с 390 000 от застрашения тип, опазвайки биоразнообразието допълнително от 30 реки в страната

Само за 8 години Лидл България способства за зарибяването с над 390 000 балканските пъстърви в над 30 български реки. По този метод компанията поддържа опазването на популацията на един от най-застрашените и изчезващи типове в речните басейни у нас.

С 10 000 дребни пъстърви бе зарибен 10-километров сектор на река, приток на Искър, в тазгодишното издание на самодейността „ Дай късмет на Балканката “. В събитието се включиха доброволци от съдружие „ Балканка “, риболовци и локални хора.

„ Инициативата „ Дай късмет на Балканката “ е образец за нашата отговорност и грижата на компанията към запазването на биоразнообразието в страната. Цифрите ясно демонстрират смисъла на целенасочените старания, които водят до повсеместен позитивен резултат. Това не е акция, а дългогодишна идея, в която влагаме средства и старания за запазване на един от най-застрашените типове – балканската пъстърва. Вярваме, че по този метод дружно с сътрудниците ни от съдружие „ Балканка “ даваме добър образец и насърчаваме повече хора интензивно да вземат участие в съхраняването на българската природа “, разяснява Елица Георгиева, началник Корпоративни връзки на Лидл България.

Инициативата ще продължи с почистването на 5-километров сектор към р. Треклянска, което ще се организира в края на месеца. В него ще вземат участие доброволци от Лидл България и съдружие „ Балканка “, които дружно ще съберат отпадъците в региона, с цел да предотвратят попадането им в реката. По този метод, с изключение на почистването на реката, действително се защищава и популацията на балканската пъстърва, която е мощно уязвима в нечисти и небогати на О2 води.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР