За 6 месеца Продължаваме промяната нямат действащ План за възстановяване,

...
За 6 месеца Продължаваме промяната нямат действащ План за възстановяване,
Коментари Харесай

ГЕРБ: Кабинетът има нула инвестиции в околната среда

За 6 месеца " Продължаваме промяната " нямат настоящ План за възобновяване, само че имат нула законопроекти и вложения в околната среда . Тази съобщи депутатът от ГЕРБ Младен Шишков от трибуната на Народното събрание по време на дебатите на второ гласоподаване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за запазване на околната среда.

С измененията в закона се цели рационализиране на законодателството по запазване на околната среда и реализиране на по-високо равнище на хармонизация с европейското законодателство в региона на излъчванията от индустрията, оценката на въздействието върху околната среда на някои обществени и частни планове, контрола на заплахите от огромни повреди, които включват рискови субстанции.

Шишков уточни, че законопроектът бил толкоз незабавен, че е импортиран още в деня на конституирането на деня на Народното събрание . Според Шишков задачата е била да отпаднат три наказателни процедури, само че депутатите са удължили разглеждането му два пъти и са го създали оптимално дълъг.
 Определени са язовирите за ремонт
Определени са язовирите за ремонт

Осигурено е финансиране

" След голям брой премеждия, няколко работни групи, 6 месеца по-късно този законопроект е импортиран за второ гласоподаване в зала. 6 месеца този законопроект беше подложен на трупчета и чакаше своя звезден момент, с цел да бъде изваден от въртележката на съдружните пазарлъци. Трябваше да спре три наказателни процедури. Препъни камъка на този законопроект не е хармонизацията с европейското законодателство, е една простичка добавка към законопроекта, квалифициран от държавното управление на ГЕРБ. Добавката двуинстанционно произвеждане на обектите от национално значение. Добавка, която се появи в законопроекта някъде сред 44-ото и 47-ото Народно заседание ", разяснява Шишков.

Той напомни, че предходната седмица народен представител от " Продължаваме промяната " обвинили непосредствено ГЕРБ като виновници за всички наказателни процедури.

Шишков изброи свършеното от ГЕРБ през последните години. " Със законодателни промени създадохме обединен народен надзорен орган за язовирите, въведохме ясни отговорности на притежателите и операторите и опция страната да поеме собствеността и стопанисването на тези , за които общините нямат опция да се грижат. Приехме промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, с които заложихме условия за качеството на твърдите горива за битово отопление, разграничихме ясно отговорностите на всички институции за опазването на качеството на въздуха. Въведохме видеонаблюдение в действително времена операторите на депа и горивни съоръжения ", регистрира още депутатът от ГЕРБ.

Депутатът от " Възраждане " Иво Русчев също разкритикува измененията в закона. Той видя в законопроекта единствено саниране на проблемите , оставени от предходното държавно управление, без да се надгражда за богатството на природата на България. Управленската коалиция се пробва да угоди на брюкселските служители, заяде се депутатът от " Възраждане ". Какво стана с проектите за ръководство на предпазените територии? Какво стана с концесията по Черноморието, която съгласно съдружното държавно управление би трябвало да се премисли? Какво става с българските гори, природа и въздух? Нищо!, разкритикува Русчев.

С сегашния законопроект няма да се промени нищо, време е да се разсъните и да осъзнаете, че мястото ви не е в ръководството на България, акцентира той. Парламентарната група на " Възраждане " няма да поддържа законопроекта на второ гласоподаване.
 Нинова: Необходим е незабавен ремонт на най-опасните язовири в страната
Нинова: Необходим е незабавен ремонт на най-опасните язовири в страната

Готови сме с промени в Закона за водите и в най-скоро време ще ги представим, даде обещание вицепремиерът

Българска социалистическа партия желае да се подсигурява опазването на околната среда, настоя от своя страна аленият депутатът Борислав Гуцанов . Социалистите желаят ускорение на огромните инфраструктурни обекти на страната ни. Нормално ли е да не може да бъде направена автомагистралата до Черно море, автомагистралата до Гърция, запита Гуцанов.

Задължително е запазване на околната среда, само че и да не се забавят значимите за страната ни инфраструктурни обекти, в случай че желаеме да вървим напред, настоя Гуцанов.

Крум Зарков посочи, че обединението е тръгнала самоуверено, само че някъде по пътя стартира да се колебае. Това съмнение си личи и в измененията в законопроекта, които не са култ, уточни той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР