За 42 000 сгради – с частни жилища, които се

...
За 42 000 сгради – с частни жилища, които се
Коментари Харесай

Държавата вече мисли как да накара желаещите да се санират да дават собствени пари

За 42 000 здания – с частни жилища, които се нуждаят от саниране, няма да има задоволително пари по Програмата за енергийна успеваемост – или най-малко не по досегашния механизъм. От тези здания единствено 5500 са подали заявки за саниране. А до края на тази година ще бъдат измислени нови правила, с цел да могат и тези здания да бъдат санирани.
Засега концепцията е за диференциран метод – т.е. да има присъединяване и от страна на притежателите, които да дават пари . Въпросът е какъв брой – и все още районното министерство е на позиция по-богатите притежатели да дават повече, а по-бедните – по-малко. Други вероятни критерии са " климатичните и демографските условия ". Отделно се мисли и за приоритизация – какъв да е по-напред при санирането .
" 42 000 здания се нуждаят от възобновяване. Средствата, нужни за това, са извънредно големи. Затова е належащо да търсим по-устойчив модел. Затова се обмисля въвеждането на съфинансиране, приоритизация, диференцирания метод ", съобщи зам.-регионалният министър Малина Крумова пред Нова телевизия. Тя акцентира категорично пред Нова телевизия, че нещата са на стадий " оферти " и нищо не е решено дефинитивно.
" Около 40% от хората са подготвени да дават отчасти финансиране. Това следва да бъде използвано”, добави зам.-министърът. По думите ѝ новият модел на финансиране би трябвало да е подготвен до 2018 година. " Ще има ясна дълготрайна визия най-малко за идващите 25 години ", съобщи Крумова.
До средата на 2019 година по Програмата за енергийна успеваемост би трябвало да бъдат актуализирани 2 022 жилищни здания, със 150 000 жилището . За тях имало задоволително пари, без да би трябвало съфинансиране . " Очевидно е, че при 42 000 нуждаещи се здания би трябвало да има държавно подкрепяне - има хора, които могат да си разрешат, има хора, които желаят да си разрешат ", разяснява още Крумова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР