За 4 години от възникването на идеята за изграждане на

...
За 4 години от възникването на идеята за изграждане на
Коментари Харесай

Изграждат паметник на загиналите във войните в старозагорското село Яворово

За 4 години от възникването на концепцията за създаване на монумент на починалите във войните поданици на с. Яворово до този миг са събрани над 3 хиляди лв.. За реализацията на плана, единомислещо утвърден през днешния ден на съвещание на Областната комисия „ Военни монументи “, са нужни още към 2 хиляди лв..
С 5 хиляди лв. построяването на мемориала ще бъде подкрепено от Министерството на защитата (МО), за което към този момент е взето решение. Това заяви Радослав Симеонов, представител на министерството, който взе участие в работата на комисията, и съобщи, че планът е доста добре изискан художествено и дава отговор на условия на Закона за военните монументи. 
Мемориалът, който ще се построява по концепция на членовете на локалното читалище „ Ахинора “, ще се намира в градинката в центъра на Яворово. С раждането на концепцията те поемат и сложния път за търсене на имената на всички починали във войните яворовци и стартират акция за събиране на дарения. 
Идейният план за мемориала е дело на старозагорският ваятел Наско Настев в екип с арх. Красимир Добрев. Паметникът ще си създаде от три мраморни плочи, които се застъпват. Най-високата от тях - 2,20 метра, ще бъде в средата, а трите къса ще оформят кръст от ранното християнство. Имената на над 60 поданици на Яворово, починали във войните за свободата и независимостта на България, и местата, където са убити, ще бъдат издълбани на фасадата. 
До 2012 година Яворово беше част от Чирпанска община, само че с локален референдум по искане на жителите му, мина в община Стара Загора. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР