За 33-та поредна година в съвременната ни история на 6

...
За 33-та поредна година в съвременната ни история на 6
Коментари Харесай

Делегация от две побратимени общини в Албания гостува в Мездра за празника на града /снимки/

За 33-та поредна година в актуалната ни история на 6 май Община Мездра означи празника на гр. Мездра - 6 май (Гергьовден). По традиция честването стартира с литургия в Храм „ Св. Георги Победоносец “, отслужена от енорийския духовник отец Данаил Цинцарски. Впоследствие на градския площад се състоя обред по издигане на знамената на Република България, на Европейския съюз и на Община Мездра.
Сред гостите на тържеството беше публична делегация от  побратимените с Община Мездра Община Булкиза, област Дебър и Община Либражд, област Елбасан от историко-географската област Голо Бърдо в Източна Албания, обитаема с етнически българи, които през 2017 година бяха приети от албанския парламент за национално малцинство. В състава на делегацията влизат кметът на Община Булкиза Фестиме Мйещри, кметът на Община Либражд Мариглен Диша, ръководителят на Културно-просветното сдружение на българите в Албания „ Просперитет Голо Бърдо “ Хаджи Пируши, заместник-председателят на Дружество „ Просперитет Голо Бърдо “ Члирим Тола и други
„ Уважаеми поданици и посетители на гр. Мездра,
Скъпи другари от Република Албания,
Днес е празникът на храбрия Христов боец, на покровителя на нашия град - Св. Георги Победоносец, сподели в словото си кметът на община Мездра Иван Аспарухов.
Благодаря на хората преди нас, които избраха Св. Георги за наш небесен настойник и патрон. Благодаря на всички деца, че са тук, благодаря им за това, че градският площад беше цялостен на Лазаровден, когато имахме доста хубави лазарки. Благодаря за това, че във всички обитаеми места на общината се повдига българския дух - ние присъствахме през последните дни на доста празници в нашите села…
Защото България е страна, в която на първо място е значим духът - не мечът и сабята, а духът, българският дух. Тези деца, които през днешния ден са тук, които в този момент се възпитават в нашите полезности, те ще създадат България такава, каквато си я пожелаят: възродена и мощна, хубава и красива, каквито се те с тези прелестни национални носии.
Уважаеми посетители, скъпи другари,
Знайте, че доста скоро ще оправим всичко - ще оправим площада, ще оправим улиците, ще оправим водопроводите… Но най-важното е, че започнахме да оправяме душите си: започнахме още веднъж да си оказваме помощ, започнахме още веднъж да бъдем дружно - това е България!
Да живее просперираща Мездра! Честит празник! “
От името на гостуващата делегация от Албания приветствия към поданството насочиха кметът на Община Либражд Мариглен Диша и ръководителят на Културно-просветното сдружение на българите в Албания „ Просперитет Голо Бърдо “ Хаджи Пируши.
Художествена стратегия по случай празника на града изнесоха солистката на Вокална група „ Детски свят “ Елена Митова, Мажоретни сформира и Група за художествено слово към Център за поддръжка за личностно развиване, Детски танцов състав „ Мездра - младши “ и Средношколски танцов състав към Народно читалище „ Просвета 1925 “.
Тържеството приключи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на починалите във войните за национално избавление и обединяване.
По-сетне кметът на общината Иван Аспарухов одобри делегацията от Република Албания. На срещата участваха също ръководителят на Общински съвет - Мездра Яна Нинова и изпълнителният шеф на Националната асоциация на ръководителите на общински препоръки в Република България инж. Делян Дамяновски. Кметовете на Мездра, Булкиза и Либражд показаха подготвеност за задълбочаване на съдействието сред трите общини в региона на културата, бизнеса, спорта и туризма, началото на което е сложено с побратимяването им през 2016 година
Тази вечер на градския площад „ България “ публично ще бъдат открити 50-ите юбилейни Празници на културата „ Мездра-май “. Това ще стане по време на музикалния театър „ Дихание “ с присъединяване на известния български естраден и оперен артист Орлин Горанов, солисти и Симфоничния оркестър на Музикално-драматичен спектакъл „ Константин Кисимов “ - Велико Търново.
Програмата на обичайните Празници на културата, които ще продължат до края на месец май, включва 35 културни, просветителни и спортни прояви - фестивали, концерти, спектакли, изложения, министър председатели на книги, литературни състезания, шампионати.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР