За 33 години България е сменила 31 здравни министри. Т.е.

...
За 33 години България е сменила 31 здравни министри. Т.е.
Коментари Харесай

Д-р Симидчиев: За 33 години сме сменили 31 министри, как да има реформа?!

За 33 години България е сменила 31 здравни министри. Т.е. приблизително по година на министър се пада, а един мандат би трябвало да е 4 години. Когато имаме по министър на година, няма по какъв начин да имаме стратегически решения в опазването на здравето. 

Това разяснява пред бТВ доктор Александър Симидчиев. 

Здравеопазването е висок приоритет за всички хора в Европа, само че за жалост тя е невисок приоритет за политиците. Защото, с цел да направиш промяна в опазването на здравето, ти е необходим небосвод от най-малко 10 години, което е повече от два мандата. Така че от позиция на бързообортната политика опазването на здравето е много настрана, тъй като тамв нищо значително не може да се направи нито за година, нито за две, разяснява той.

То единствено с цел да изградиш кадър, ти е необходим 10-годишен небосвод - с цел да изучиш индивида и той да стартира да работи, уточни той.

Трябва да е ясно, че здравето не значи единствено лечебни заведения, поликлиники и лекари. Здравеопазването значи запазване на здравето, а не болнолечение. Колкото по-чиск и спретнат е градът, толкоз са по-здрави хора. Хората са по-здрави, в случай че са по-богати и по-образовани. Така че тактиката не е единствено върху лечебните заведения, а става въпрос за необятен набор от ограничения. Но нужните ограничения не се взимат и по тази причина бушона на здравния министър гърмим годишно, разяснява той.

България е с най-кратката дълготрайност на живота на хората, което е приблизително 10 години по-малко спрямо другите страни. Проблемът е, че ние нямаме система за поддържане на здравето, а там където имаме възобновяване на здравето има големи финансови ползи, разяснява той.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР