За 20-та поредна година ще се проведе Празникът на прасковата

...
За 20-та поредна година ще се проведе Празникът на прасковата
Коментари Харесай

#20 Празник на прасковата в Гавраилово

За 20-та поредна година ще се организира Празникът на прасковата в сливенското село Гавраилово, познато като „ Долината на прасковите “.

„ Всяка година организираме Празника на прасковата, с цел да съберем на едно място производители, преработватели, компании, които оферират препарати за растителна отбрана и научни служащи от Института по зарзаватчийство в Пловдив. Идеята ни е празникът да сплоти съзидателния труд, децата и да съхраним богатото културно завещание на нашия край “, сподели кметът на Гавраилово Димитър Андреев.

Празникът ще се организира в 2 елементи. В първата е очакван семинар, който ще запознае производителите с новите разработки при развъждане на прасковите. Лектор ще е проф. Заря Ранкова от Института по зарзаватчийство в Пловдив. Във форума специалисти от Групово дело „ Съвети в земеделието “ (НССЗ) ще показват благоприятни условия за подкрепяне на младите фермери и дребните стопанства, отглеждащи трайни насаждения по Програмата за развиване на селските региони (2014 – 2020). Предвидена е полемика с представители на компании, предлагащи препарати за растителна отбрана и прикачен инвентар, както и посещаване на линия за мостра на праскови за експорт „ Българска праскова “. Във втората част е планувана богата фолклорна стратегия, както и състезания и занимания за деца. Сред тях – за детско музикално певческо и танцово творчество, Мини Мис и Мистър Прасковки, рисунки на асфалт, за най-бързо ястие на праскови, за най-хубава прасковена ракия, за правене на компот, за ритуален самун и други

Сливен е районът, прочут като „ Долина на прасковите “. В него се отглеждат над 14 300 дка плододаващи насаждения с праскови и 500 дка новозасадени площи по данни на Областната дирекция по земеделие. Известен е фактът, че в региона са засадени стотици сортове от вкусния плод – разработки на учени от Института по зарзаватчийство в Пловдив, които имат потвърдени вкусови и добивни качества.

Празникът „ Златна праскова ” се открива с галерия на създатели от с. Гавраилово. На 28 юли от 9.30 часа пред читалище „ Слънце 1928 “ производители на праскови ще показват защита продукция, а гостите ще могат да дегустират разнообразни сортове от вкусните плодове. В 10 часа е планувано формалното разкриване, за което присъединяване са удостоверили кметът на Община Сливен Стефан Радев, ръководителят на Общински съвет Димитър Митев, регионалният шеф Веселин Вълчев, депутати, общински съветници, кметове, представители на държавната  администрация. Празникът се провежда от кметството на с. Гавраилово, Община Сливен, Народно читалище „ Слънце 1928 ”, Институт по зарзаватчийство – Пловдив, Асоциация на производителите на праскови „ Българска праскова ” ООД и Национална работа за препоръки в земеделието. Проявата се реализира под патронажа на Министерството на земеделието и храните.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР