За 20% от първите пенсионери, родени след 1959 г., участието

...
За 20% от първите пенсионери, родени след 1959 г., участието
Коментари Харесай

20% от вторите пенсии ще са еднократно плащане

За 20% от първите пенсионери, родени след 1959 година, присъединяване във втория дирек ще завърши още сега на пенсионирането им. Толкова е делът на хората с по-малко от 900 лева в партидите си измежду 200-те хиляди българи, които ще берат първи плодовете на промяната. В този случай сумата се изплаща еднократно при навършване на възраст за пенсиониране по трета категория труд.

30% от първите пенсионери имат задоволително средства в партидите си, с цел да бъде тя пожизнена. Изчисленията демонстрират, че размерът на пожизнената пенсия ще бъде сред 45 лева (колкото е минимумът) и съвсем 200 лева като първи размер. Останалите хора ще получат разсрочено парите си.

Данните бяха оповестени през днешния ден от пенсионните сдружения на съвещание на парламентарната обществена комисия, която одобри на второ четене усъвършенствания законопроект на ръководещите за етапа на погашение на втора пенсия. Законопроектът за промени в Кодекса за обществено обезпечаване бе дописан с 30 страници нови ремонти след унищожително мнение по първия му вид на Комисията за финансов контрол. В знак на митинг против протичащото се Българска социалистическа партия бойкотира съвещанието и не взе участие в гласуването. Левите депутати внесоха свои оферти, само че те предстоящо бяха отхвърлени. В тяхна поддръжка по някои точки обаче се оповестиха присъстващите на съвещанието синдикални представители.

В редактирания вид бяха засилени гаранциите по някои от най-спорните текстове. Например не всеки път пенсията ще се понижава при по-ниска рентабилност - първо неприятните резултати ще се компенсират от запасите на фонда и едвам тогава ще може да се пристъпва към понижение. Това е компромисен вид по отношение на предлагането на КФН пенсията да се актуализира единствено нагоре, т.е. при по-ниска рентабилност просто да остава без смяна. Освен това регулаторният орган ще има последната дума във връзка с рисковия коефициент, който ще се ползва към пенсията, в случай че човек желае да бъде обезпечен нейният първи размер - това също е тип гаранция против възможна ниска рентабилност в бъдеще.

Сред гласуваните през днешния ден промени са значими разяснения във връзка с наследяването на парите от втория дирек. Най-сетне кръгът от наследници се приравнява на цялостния, очакван в закона за наследството - кодексът за обществено обезпечаване до момента не признаваше роднините по съребрена линия за наследници. Това значи, че братя и сестри, както и наследници по наследство също ще могат да наследяват партиди и заплащания. Само някои типове заплащания обаче ще могат да се наследяват - това не важи за пожизнената пенсия, в случай че тя не е с обезпечен интервал на погашение или в смесен вид с разсрочено заплащане (два нейни подвида, включени точно поради опциите за наследяване).

Продуктите, които ще оферират фондовете, на доктрина наподобяват разнородни, само че на процедура човек няма да има избор, защото по какъв начин ще получи парите си зависи от размера на насъбраното в партидата. Както стана дума, хората, в чиято партида има по-малко от 900 лева (три минимални пенсии), ще получат парите си едновременно. Пожизнена пенсия ще се изплаща единствено на тези, които имат задоволително натрупвания да получават 45 лева месечно до края на живота си. Хората сред тези две категории, които имат повече от 900 лева, само че не задоволително за пенсия, ще получават разсрочено заплащане, като ще дефинират сами за какъв интервал да е то.

Дружествата ще подсигуряват брутния размер на импортираните осигуровки - това значи и таксите и удръжките. Доста разногласия провокира предлагането на Българска социалистическа партия този брутен размер да се индексира с насъбраната инфлация - съгласно сдруженията за задачата ще е нужна напълно друга капиталова политика. ГЕРБ предложи и да се промени методът, по който се пресмята втората пенсия. Вместо биометрични таблици ръководещите оферират да се употребява обществена статистика на Национален статистически институт за смъртността и предстояща дълготрайност на живота.

В комисията през днешния ден се чуха редица различни оферти, само че ръководещите не им дадоха късмет. Следващата седмица тригодишната сага към законопроекта за етапа на погашение би трябвало да завърши с окончателното приемане на измененията в пленарна зала.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР