За 20 дни от официалния старт на предизборната кампания участниците

...
За 20 дни от официалния старт на предизборната кампания участниците
Коментари Харесай

Партиите са похарчили досега над 3.5 млн. лв. за медийна кампания

За 20 дни от формалния старт на предизборната акция участниците в нея са похарчили рекордно доста средства за медийно отразяване - 3 518 725 лева без Данък добавена стойност. Това е общата стойност на подписаните към 24-и март контракти сред политическите сили и разнообразни медии в страната. Данните са от проучване на Института за развиване на обществената среда, а мониторингът обгръща 40 национални и районни медии, като той се базира на оповестената на техните страници информация. Мониторинг е изработен на 10 малките екрани, 3 радиостанции, 13 вестника и 14 осведомителни уеб страницата и организации.

Първи в класацията на института са образуваната за тези парламентарни избори коалиция - Воля - НФСБ. Сумата, която са отделили за медии, към този момент е 1 115 148 лева, като  тя е отишла за изборна реклама в огромните малките екрани – Нова телевизия, Би Ти Ви и Българска национална телевизия. Коалицията, която съгласно социолозите няма изключително огромни шансове за новия парламент, слага " самобитен връх " - даже и разточителните медийни акции на Николай Бареков през 2014-та година към този момент отстъпват пред разноските направени от морската коалиция, разясняват специалистите. Още повече, че до изборите остават още 10 дни, в които средствата за медии ще се усилват.

След обединението " Марешки-Симеонов " втори по изхарчени средства са коалицията  ГЕРБ-СДС с 503 392 лева От началото на акцията те са насочени към онлайн и печатни медии, само че в този интервал към този момент има и средства към малките екрани, се споделя в изследването.

Трети по разноски са ВМРО-БНД с 492 001 лева . , като главната част от сумата е отишла за тв участия и клипове. На четвърто място е групировката на Цветан Цветанов – Републиканци за България, която е похарчила 409 996 лева Наскоро Цветанов разгласи, че за акцията партията му е получила предприемача Павел Вълнев, при който някогашният втори в ГЕРБ работи като консултант.

Българска социалистическа партия за България, на която социолозите отреждат второ място след вота за Народно събрание, организира по-скромна медийна акция, демонстрират подписаните от нея контракти за медийно отразяване. До през вчерашния ден обединението е похарчила 202 660 лева . От левицата залагат на Българска национална телевизия и партийната си телевизия БСТВ.

За първи път в предизборна акция следим публикуването на контракти от толкоз доста медийни снабдители, разясняват от института. 

Според специалистите прави усещане, че сумата отделена от участниците в тази акция за медийно отразяване в първите 20 дни е доста по-голяма от следените акции за предишни парламентарни избори. Така да вземем за пример за същия интервал през 2017 година участниците са разходвали 2 429 846  (без ДДС). 

Значителна е вероятността средствата да не престават да нарастват, изключително предвид на лимитираните благоприятни условия за осъществяване на акция на терен и наложените здравни ограничения в действие до края на месеца. 

МЕДИИ С НАЙ-МНОГО СРЕДСТВА

Най-много средства към 24-и март са привлекли трите водещи малките екрани в страната – Нова ТВ – 677 116 лева, БТВ – 609 853 лева и Българска национална телевизия – 467 443 лева С Българска национална телевизия контракти са сключили доста по-голям брой обединения, пояснение за което може да се дължи и на относително по-ниските цени за отразяване на малкия екран, които се избрани с разпореждане на Министерски съвет. Така Българска национална телевизия има контракти с 13 обединения, до момента в който бТВ и Нова ТВ – с по 4.

Телевизия Евроком се подрежда на четвърто място по привлечени средства – 437 611 лева Продължава и практиката тази медия да подписва и безплатни контракти с участниците в акцията, разясняват още от института. Допълват, че какви са услугите, за които се подписват тези договори, и каква е тяхната стойност, не може да стане ясно от оповестената информация.

Безвъзмезден контракт за отразяване с политическа партия Атака пък е сключила партийната им телевизия Алфа. Това е и единственият контракт на малкия екран към 24-и март.

В допълнение, можем да отбележим, че останалите партийни малките екрани са сключили възмездни контракти с политическите обединения, с които са свързани – това са БСТВ и Българска социалистическа партия за България, Скат и Воля-НФСБ, ⅞ ТВ и ИТН. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР