За 13 години Стивън Пруит е направил близо 3 милиона

...
За 13 години Стивън Пруит е направил близо 3 милиона
Коментари Харесай

Доброволецът Стивън Пруит е Човекът-Уикипедия

За 13 години Стивън Пруит е направил близо 3 милиона редакции в Уикипедия и е написал 35 000 истински публикации. Това му носи доста оценки и го прави легенда в международната виртуална енциклопедия. 
През последните години онлайн енциклопедията набъбна до над 5,7 милиона публикации на британски и още милиони преведени на други езици - всички написани от онлайн доброволци. Пруит е разгласен за един от най-влиятелните хора в интернет пространството от списание Time. Една трета от всички публикации на британски език в Уикипедия са редактирани от Стивън. 
Две са огнените пристрастености на Пруит - история и опера. Никът му в Уикипедия е Ser Amantio Di Nicolao - обичаният му оперен воин. „ Първата ми публикация беше за Питър Франциско - популярен човек и мой пра-пра-дядо. Служил е в сената на Вирджиния и е бил похитен - съвсем пиратска история. Ако я прочетете, няма да повярвате, че нещо от това се е случило. "
Пруит живее с родителите си в дома, в който е израснал. И прави това, което му е забавно. Доста години родителите му го наричали „ бясно момче ". Не можели да схванат и одобряват, че доброволното пълнене на Уикипедия е дълбоката пристрастеност на сина им.
Започват да се отнасят по-сериозно към заниманията му, когато списание Time го включва в листата с 25-те най-влиятелни хора в интернет, дружно с президента Тръмп, Дж. К. Роулинг и Ким Кардашиян Уест.
„ Идеята да върша всичко гратис ме очарова. Майка ми е израснала в Съветския съюз... Така че съм наясно какво може да значи да създадем знанието и информацията безвъзмездни ", споделя Пруит.
Три часа от свободното си време всеки ден той посвещава на изследване, редактиране и писане на нови публикации - вади пасажи от книги, университетски списания и други източници. На работното си място Пруит по подигравка на ориста прави същото, тъй като работи в архиво-информационния отдел на американската митническа и гранична отбрана. Той се майтапи, че с изключение на родителите му, евентуално сътрудниците му също считат че е вманиачен.
Според Куи Кинянджуи от Уикипедия, енциклопедията нямаше да съществува във типа, в който я познаваме през днешния ден, без тоталната отдаденост на доброволците, които я пълнят. Уикипедия е измежду петте най-посещавани платформи в света, наред с Гугъл, YouTube и Фейсбук.
„ Хора като Стивън са извънредно значими за платформи като Уикипедия, просто тъй като те са тези, които са виталната им мощ “, споделя Куи Кинянджуи, вицепрезидент по връзките на WikiMedia.
Шест хиляди души посещават виртуалната енциклопедия всяка секунда. Редакторите носят отговорност оповестената информация да е разнообразна, достоверна, толерантно написана и изчерпателна.

В момента доста старания се хвърлят от доброволците за увеличение на биографичната информация за известни дами. Проектът се назовава „ Жени в алено ". Преди няколко години информацията за известни личности-жени била под 15 % от общото наличие на англоезичната виртуална енциклопедия. Днес, посредством и на неуморния Пруит, публикациите за дами са към този момент 17,6 % от биографичните публикации.


Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР