За 10 хил. британци България е нов дом - страната

...
За 10 хил. британци България е нов дом - страната
Коментари Харесай

Англичани отново с интерес към имоти у нас


За 10 хиляди британци България е нов дом - страната ни е измежду най-популярните дестинации за поданиците на кралицата за пазаруване на парцели. Повечето британци са се сдобили с имоти и къщи у нас още при започване на този век, когато парцелите бяха много евтини.

Сега ползата още веднъж стартира да пораства. През 2019 година България се завърна в топ 10 в ранглиста на Aplaceinthesun на най-хубавите страни за закупуване на парцел в чужбина от английските жители.

Това е добра вест, разяснява Полина Стойкова, ръководещ шеф на българска компания за недвижими парцели, съгласно която имотната промишленост в страната се е поучила от финансовата рецесия.

“По това време пазарът беше доста млад, само че в този момент можем да предвиждаме трендовете по-добре. Научихме, че устойчивото развиване ще пристигна посредством вложения в парцели за лично прилагане или дълготрайни вложения, а не посредством спекулативни покупки за бърза препродажба. Банките са доста по-консервативни в отпущането на ипотечни заеми, а законите за планирането в този момент са по-стриктни – наред с всичко останало са съсредоточени и върху височината на постройките и плътността на застрояването. Всичко това ще помогне на България да избегне неточности от предишното ”, разяснява пред " Труд " Стойкова.

В годините на взрива страната беше много проучвана от британци и на пръв взор във всяко село или ски курорт имаше английски покупател, притеглен от ниските цени и други улеснения.

Въпреки че продажбите в селските региони са надалеч по-малко спрямо лудите години, селата, заобиколени от девствена природа, които въпреки всичко са покрай морския бряг или до дребен или огромен град, сега още веднъж притеглят интереса на британците, написа изданието.

Колкото до това по какъв начин Brexit ще засегне покупката на парцели от английски жители в България, следва да забележим. Но каквото и да се случи ползата към парцелите в България в никакъв случай няма да изчезне, тъй като която и част от страната да погледнете, цените остават най-ниските Европа, заключава английското издание.

Горещите дестинации - Велико Търново и Пловдив


Велико Търново и дребните селца към планинския град са доста привлекателни за покупка на парцел от британците. Старата средновековна столица има дълга история и е изящен академични град, написа английският уебсайт Aplaceinthesun. Университетът във Велико Търново е вторият по величина в страната и предлага благоприятни условия за доходи от отдаване на жилища чартърен на всеки, който купи парцел в града. Цената на едностаен апартамент стартира от 30 хиляди евро.

Имоти в положително положение, отдавани чартърен на студенти по време на семестъра, носят доходи от наем до 400 евро на месец. Сходни благоприятни условия за отдаване на жилища чартърен на студенти дават и други академични градове в страната, измежду които Пловдив, София и Варна, отбелязва уеб сайтът.

Една трета от всички запитвания в организациите за парцели във Велико Търново идват от британци. “Инвестициите в парцели в града са постоянни. Селските къщи не се купуват толкоз с капиталова цел, макар че има капацитет за превръщането им в фамилни хотели. Повечето селски къщи са подобаващи за хора, които желаят смяна в метода на живот ”, споделя Полина Стойкова.

Извън села като Елена, Балван, Ветринци и Мусина, на до 25 км от Велико Търново къщи, които се нуждаят от ремонт, могат да бъдат закупени за едвам 10 хиляди евро или даже за по-малко. Ремонтирани двустайни или тристайни къщи в положително положение с огромен двор може да бъдат открити на цена от към 30 хиляди евро, написа Aplaceinthesun.

Не единствено селата в северната част на България още веднъж стартират да притеглят интереса на задгранични купувачи. Селата към Пловдив също са на радара на купувачите, написа английският уебсайт Aplaceinthesun. Пловдив, античен град, ситуиран на седем хълма, гордо пое ролята си на Европейска столица на културата през 2019 година Важен римски град, той към момента пази доста исторически детайли, измежду които Стария град с калдъръмените му улици и един от най-хубавите амфитеатри в света, написа английският уебсайт.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР