За 10 години населението на България намаля с 850 000

...
За 10 години населението на България намаля с 850 000
Коментари Харесай

Радев шокира от Будапеща: България се е стопила с 850 000 души за декада СНИМКИ

За 10 години популацията на България понижа с 850 000 души, което е най-резкият спад на популацията в модерната ни история. Решаването на демографската рецесия изисква изкривяване на корупцията и построяването на институции, способни да отстояват правовата страна и справедливостта. Това съобщи президентът Румен Радев на срещата на върха по демографските въпроси в Будапеща.

Държавният глава взе участие във форума на високо ниво " Семейството е ключът към сигурността " по покана на президента на Унгария Каталин Новак. Радев оцени високо поредната политика на Унгария в поддръжка на младите фамилии и поощряване на раждаемостта, която в дълготраен проект има капацитет да се оправи с отрицателните демографски трендове, присъщи за европейските страни.

Хората са най-ценният капитал на всяка страна и каквито и финансови, зелени и цифрови политики да предлагаме и развиваме, те би трябвало да са подчинени на осъзнатото схващане, че точно демографските процеси дефинират бъдещето на обществата, акцентира Румен Радев. Затова, по думите на президента, всяка демографска политика би трябвало да подкрепя младежите да основават фамилии и да имат деца, по едно и също време с тяхното професионално и публично одобряване.

Нивата на раждаемост, смъртност и емиграция са главните фактори, които мерят демографските процеси, само че те са в директна взаимозависимост от голям брой политически, стопански и обществени фактори и те също би трябвало да бъдат регистрирани при правенето на демографските политики, акцентира Румен Радев. За разлика от България, други страни членки на Европейски Съюз освен имат доста ниски равнища на емиграция, само че и притеглят доста младежи от България и страните от Източна Европа, което в допълнение утежнява техните индикатори за раждаемост.

" Това  е двойна загуба за България, защото страната ни е вложила в образованието на тези младежи и вместо те да вложат своите познания и умения у нас, те способстват за развиването на други освен по-богати, а и по-ефективно функциониращи страни ", съобщи Румен Радев.

Като фактори за противопоставяне на демографската рецесия президентът открои адаптиране на финансовите тласъци за развъждане на деца, подпомагането на младите фамилии, които имат проблеми с репродукцията, поддръжка за самотните родители, безвъзмездни детски градини, данъчни облекчения за многодетни фамилии при отговорно родителство и други.

В изявлението си на форума президентът акцентира, че доста от младежите в страната ни дефинират като причина за своя избор да се развиват професионално и да основават своите фамилии в чужбина освен с по-високите финансови хонорари, а с действието на правовата страна и отбраната на справедливостта, положителната работа на обществените и здравни системи и с учредените на ясни правила  и отговорности общества.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР