За 1 януари 2022 г. Националният институт по метеорология и

...
За 1 януари 2022 г. Националният институт по метеорология и
Коментари Харесай

Новата година ни посреща със силен вятър в 10 области

За 1 януари 2022 година Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издава предизвестие от първа степен - жълт код, за мощен вятър от запад-северозапад, със скорост от 14-19 метра в секунда, в 10 области в страната. Това се показва в картата с предупредителните кодове за рисковите метеорологични феномени, оповестена в уеб страницата на Национален институт по метеорология и хидрология.

С жълт код за мощен вятър за на следващия ден са областите: Видин, Монтана, Враца, София-област, Плевен, Ловеч, Пазарджик, Пловдив, Габрово и Велико Търново.

През новогодишната нощ над западната половина от страната ще бъде най-вече ясно, а над източната облачността ще е забележителна. Това оповестиха от Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/.

Минималните температури ще бъдат най-вече сред 0 и 5 градуса, в София - към 1 градус.
През първия ден от новата година облачността ще е променлива, преди обяд над източната половина от страната и над планините - по-често забележителна, само че без основни превалявания. Ще е прохладно - с сдържан, в Дунавската низина и западната част на Горнотракийската равнина и мощен, вятър от запад-северозапад. Ще се затопли още и оптималните температури ще бъдат сред 10 и 15 градуса, в София - към 12 градуса.

Над Черноморието облачността ще е най-вече забележителна, само че без основни превалявания. Ще духа сдържан и краткотрайно мощен вятър от запад-северозапад. Максимални температури на въздуха: 12-15 градуса. Температурата на морската вода е 8-10 градуса. Вълнението на морето ще бъде към 2 бала.

Над планините облачността ще е променлива, преди обяд - най-вече забележителна. Само на изолирани места ще превали едва. Ще духа мощен до плевел вятър от северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра - 8 градуса, на 2000 метра - към 2 градуса.

В неделя вятърът ще отслабне. Облачността ще е променлива, единствено на обособени места ще превали слаб дъжд. Минималните температури ще са малко по-високи, дневните едва ще се намалят. В понеделник вятърът от запад-северозапад ще се усили. Преди обяд ще има забележителна междинна и висока облачност, над Източна България - и ниска; по-късно денем тя ще намалее. Дневните температури ще се покачат, утринните ще се намалят.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР