З апочнало е издирване на алпиниста Боян Петров, който е

...
З апочнало е издирване на алпиниста Боян Петров, който е
Коментари Харесай

Алпинистът Боян Петров е в неизвестност от няколко дни

З

апочнало е търсене на алпиниста Боян Петров, който е в Тибет, където по проект нападна най-ниския от осемхилядниците - Шиша Пангма.

Министерството на външните работи (МВнР) заяви през днешния ден, че в посолството на България в Пекин на 6 май е постъпила информация от Тибетската алпинистка асоциация, че Боян Петров е в неопределеност от 3 май.

" Според получената информация неговата липса е била видяна от участниците в експедицията в региона на Шиша Пангма на към 7500 м надморска височина. Веднага по-късно са изпратени трима души, с цел да го търсят. На 6 май сутринта на 7350 м надморска височина са били открити палатката и спалният чувал без самия планинар. Поради ненадейно утежняване на метеорологичните условия в региона тримата търсачи краткотрайно са прекратили издирването ", се споделя в известието на Министерство на външните работи.

 
Тази заран брачната половинка на алпиниста Радослава Ненова заяви в пост във " Facebook ", че " Боян е в неопределеност от дни, някъде по ската на връх Шиша Пангма. Със сигурност е направил опит да се качи на върха, тъй като палатката му е била на лагер 3. Времето внезапно се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него...спасителна акция сега не е допустима. Най-рано на следващия ден ще тръгнат да го търсят ".

Екипът на българския планинар в София изясни пред " Дневник ", че засега няма аргументи за терзание, тъй като Петров всекидневно е по-бърз от другите и се движи нагоре с ден напред, а и тази обстановка, при която няколко дни няма връзка с него, е нормална. " Няма ясни признаци, че Боян има проблем ", разясниха от екипа.

Какво се знае

На 6 май в обява в маджарски сайт унгарски планинар, чиято експедиция също е под върха, заяви, че никой не е виждал Петров през последните няколко дни. Вечерта на същия ден в отговор на питане на " Дневник " от Министерство на външните работи потвърдиха, без да загатват име, че посолството е известено за български жител, който е в неопределеност на територията на Тибетския самостоятелен регион. Той е бил член на интернационална експедиция, която е имала позволение за нанагорнище на връх Шиша Пангма (8027 м). Предприета е интервенция по издирването му, се споделяше още в известието на Министерство на външните работи без детайлности какво значи това. " Дневник " се въздържа да разгласява информацията, до момента в който няма повече информация какво се случва.

На 7 май в профила си във " Facebook "  съпругата му Радослава Ненова също показа информацията, с която разполага. " Отлагах този пост, с цел да си представям още малко, че всичко е наред. Но историята постепенно плъзна по непознати уеб сайтове, а към този момент и във външно министерство. Боян е в неопределеност от дни, някъде по ската на връх Шиша Пангма. Със сигурност е направил опит да се качи на върха, тъй като палатката му е била на лагер 3. Времето внезапно се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него... избавителна акция сега не е допустима. Най-рано на следващия ден ще тръгнат да го търсят. Държа непрекъсната връзка с тях по сателитния телефон. В планината хората стават повече от семейство и знам, че ще създадат всичко по силите си тази история да приключи добре. За хора, захласнати от осемхилядниците, базов лагер е повече от дом, а снежният скат им работи като лампа на пеперуда... едни от най-силните другарства съм направила в планината, като опиат е... ", написа тя.

*Източник - dnevnik.bg.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР