Ювал Ноа Харари, професор по история в Еврейския университет в

...
Ювал Ноа Харари, професор по история в Еврейския университет в
Коментари Харесай

Коментар | Харари: Терорът на Хамас е и урок за цената на популизма

Ювал Ноа Харари, професор по история в Еврейския университет в Йерусалим. Терорът на " Хамас " е и урок за цената на популизма, в коментар за " Вашингтон пост "
Израелците се мъчат да схванат какво преди малко ни удари. Първо сравнихме актуалното злополучие с войната Йом Кипур от 1973 година, когато преди 50 години с изненадваща офанзива армиите на Египет и Сирия нанесоха на Израел поредност военни провали, преди израелските отбранителни сили да се прегрупират, да си върнат самодейността и да извърнат нещата.

Но с натрупването на от ден на ден и повече ужасяващи истории и облици за клането на цели общности ни просветна, че случилото се не наподобява на войната Йом Кипур. Хората към този момент вършат съпоставения с най-мрачните часове на еврейския народ - да вземем за пример когато мобилните убиващи единици на нацистките Einsatzgruppen обкръжиха и убиха еврейски селяни по време на холокоста или когато бяха осъществени погроми против евреите в Руската империя .

Аз имам семейство и другари в кибуците Беери и Кфар Аза и чух доста ужасяващи истории. " Хамас " имаше цялостен надзор над тези две общности в продължение на часове. Терористите ходеха от къща на къща, систематично убиваха цели фамилии, убиваха родители пред децата им и вземаха заложници, даже бебета и баби. Ужасените оживели са се заключвали в шкафове и изби, викайки армията и полицията за помощ, които не съумяха да дойдат, до момента в който не беше станало прекомерно късно.
Реклама
Моят 99-годишен чичо и неговата 89-годишна брачна половинка са членове на Беери. Всички контакти с тях бяха прекратени малко откакто " Хамас " завладя кибуца. Получих уведомление, че са оживели. Познавам доста хора, които получиха най-лошата вест в живота си.

Леля ми и чичо ми са двама твърди евреи - родени в Източна Европа през годините сред двете войни, те към този момент са изгубили един свят в холокоста. Израснахме с истории за беззащитни евреи, които се крият от нацистите в шкафове и изби, без никой да идва да им помогне. Държавата Израел беше учредена, с цел да подсигурява, че това в никакъв случай няма да се повтори.

И по този начин, по какъв начин се случи това? Как страната Израел изчезна в подобен миг?

На едно равнище израелците заплащат цената за години на надменност, през които нашите държавни управления и доста елементарни израелци се усещаха толкоз по-силни от палестинците, че можехме просто да ги пренебрегваме. Има доста неща за рецензия в метода, по който Израел се отхвърли от опита да подписа мир с палестинците и държеше милиони от тях под окупация в продължение на десетилетия. Но това не оправдава зверствата, осъществени от " Хамас ", която във всеки случай в никакъв случай не е желала кротичък контракт с Израел и е направила всичко по силите си, с цел да саботира мирния развой в Осло . Всеки, който желае мир, би трябвало да осъди и наложи наказания на " Хамас " и да изиска незабавното освобождение на всички заложници и цялостното разоръжаване на групировката.
Израснахме с истории за беззащитни евреи. Държавата Израел беше учредена, с цел да подсигурява, че това в никакъв случай няма да се повтори. Реклама
Но каквито и да са обвиняванията към Израел в този развой, това не изяснява дисфункционирането на страната. Истинското пояснение за него е по-скоро популизмът. В продължение на доста години Израел се ръководи от Бенямин Нетаняху, който може да е PR талант, само че е незапознат за министър-председател. Той неведнъж сложи персоналните си ползи пред националните и построи кариерата си върху разделянето на нацията и обръщането й против себе си. Назначаваше хора на основни позиции въз основа на преданост, а не на подготовка, приписваше си заслугите за всеки триумф, като в никакъв случай не е пое отговорност за неуспехите и не отдаваше значение нито на казването, нито на чуването на истината.

Коалицията, основана от Нетаняху през декември 2022 година, беше най-лошата. Това е съюз на месиански фанатици и безсрамни опортюнисти, които подцениха многото проблеми на Израел - в това число влошаващата се обстановка със сигурността, и се концентрираха върху заграбването на неограничена власт за себе си. В гонене на тази цел те одобриха извънредно разделящи политики, разпространяваха възмутителни теории на конспирацията за държавните институции, които се опълчват на техните политики, етикетираха служещите на страната елити като свързани с " дълбоката страна " предатели.
Нетаняху неведнъж сложи персоналните си ползи пред националните и построи кариерата си върху разделянето на нацията и обръщането й против себе си
Правителството беше неведнъж предупреждавано от личните си сили за сигурност и от голям брой специалисти, че политиката му заплашва Израел във време на възходящи външни закани . Когато началникът на щаба на Израелските отбранителни сили (IDF) изиска среща с Нетаняху, с цел да го предизвести за последствията за сигурността от политиките на държавното управление, Нетаняху отхвърли да се срещне с него. Когато министърът на защитата Йоав Галант въпреки всичко подвигна паника, Нетаняху го уволни. Той беше заставен да възвърне Галант единствено поради избухналото публично отвращение. Подобно държание в продължение на доста години улесни бедствието да удари Израел.

Без значение какво мисли човек за Израел и израелско-палестинския спор, методът, по който популизмът разяжда израелската страна, би трябвало да послужи като предизвестие за други демокрации по света . Израел към момента може да се избави от злополука. Страната към момента има решаващо военно преимущество пред " Хамас ", както и пред многото си други врагове. Дългата памет за еврейското страдалчество в този момент галванизира нацията. IDF и други държавни органи се възвръщат от първичния си потрес. Гражданското общество е мобилизирано както в никакъв случай до момента, запълвайки доста празнини, оставени от нефункционирането на държавното управление. Гражданите стоят на дълги опашки, с цел да дарят кръв, да посрещнат в домовете си бежанци от зоната на военни дейности и да дарят храна, облекла и други неща от първа нужда.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР