Юрки Катайнен е заместник-председател на ЕК, комисар по заетостта, растежа,

...
Юрки Катайнен е заместник-председател на ЕК, комисар по заетостта, растежа,
Коментари Харесай

Да изградим по-силна Европа чрез образование

Юрки Катайнен е заместник-председател на Европейска комисия, комисар по заетостта, растежа, вложенията и конкурентоспособността. Тибор Наврачич е комисар по образованието, културата, младежта и спорта

На Европейския съюз е отредена централна роля за стимулиране на промените и модернизацията


Всички млади европейци, които приключват гимназия, да имат положителни знания по два езика в допълнение към майчиния си


Как най-добре можем да изградим бъдещето си и да реагираме на дълбоките структурни промени и провокациите, пред които е изправена Европа? За нас отговорът е явен: би трябвало да изградим резистентност – на самостоятелно, икономическо и публично ниво. Изграждането на резистентност е ключът към даването на повече благоприятни условия на жителите на Европейски Съюз, които ще им разрешат да направляват живота си, да намерят или да основат работата, която желаят, да извлекат оптималната изгода от заложбите си и да станат ангажирани и уверени в себе си членове на обществото. То е от решаващо значение за поддържането на конкурентоспособността на стопанската система ни и за стимулирането на нововъведенията и творчеството. Устойчивостта е също по този начин свързващият детайл, който ще ни помогне да изградим приобщаващи, обективни общества.

Образованието, образованието, ученето през целия живот, подвижността и транснационалното съдействие са от значително значение за повишение на устойчивостта в наши дни и ще придобият още по-голямо значение в бъдеще във връзка със: основаването на умения и пълномощия на главно и на високо ниво, намаляването на неравенството, насърчаването на предприемаческия дух, построяването на приобщаващи, постоянни и демократични общества и извличането на оптималната изгода от миграцията и глобализацията.

Държавите членки, несъмнено, са тези, които дават отговор за своите просветителни системи, само че на Европейския съюз е отредена централна роля за стимулиране на промените и модернизацията. Постигнахме добър прогрес, да вземем за пример като ограничихме броя на младежите, които напущат учебно заведение без тапия. Необходими са обаче спомагателни старания. Трябва да бъдем по-амбициозни в съдействието си. И това е повода, заради която Европейската комисия дефинира дръзки нови цели и целеви индикатори, които бяха утвърдени от държавните и държавните ръководители на Европейски Съюз на обществената среща на върха в Гьотеборг на 17 ноември.

Нашите просветителни системи би трябвало да бъде приобщаващи, ефикасни и ефикасни. Те би трябвало да обезпечат на хората компетенциите и настройките, от които те се нуждаят, с цел да се приспособяват към смяната през целия си живот и да се възползват от новите благоприятни условия. Те би трябвало да оферират равни благоприятни условия за всички, тъй че да можем да изградим по-справедливо общество. Също по този начин би трябвало да поставим повече старания, с цел да впрегнем целия капацитет на образованието за доближаване на европейците и съдействие за построяването на отворени, мощни общности.

За да реализираме тази цел, предложихме да работим взаимно с страните членки за основаването на същинско европейско пространство за обучение. То ще се характеризира с взаимно признание на дипломите за висше обучение и учебните дипломи, както и с мрежа от европейски университети, която ще даде опция на институции от международна класа да си сътрудничат гладко през граница.

Желаем да превърнем просветителната подвижност в действителност за всички: към днешна дата програмата за продан „ Еразъм+ “ и нейните прародители помогнаха на 9 милиона души да учат, стажуват, преподават или да бъдат доброволци в чужбина – 108 600 от тях бяха от България. Това е голямо достижение, само че можем и по-добре. Ето за какво, желаеме да удвоим броя на участниците от 3,7% на 7,5% до 2025г., което ще изисква доста повече финансиране.

Искаме също по този начин да реализираме единодушие по нови и по-амбициозни цели с страните членки. Така да вземем за пример, желаеме да засилим целевите индикатори във връзка с каузи на учениците със слаби резултати и на прибързано напускащите учебно заведение, като целевите индикатори бъдат понижени от 15% и 10% надлежно на 10% и 5%. Човек има потребност да придобива умения и пълномощия на всеки стадий от живота си.

Искаме да стартираме овреме и да насърчим високо качество на образованието и грижите в ранна детска възраст, а за по-късните стадии – да определим по-амбициозен целеви индикатор за присъединяване в ученето през целия живот, а точно 25% до 2025 година Считаме също по този начин, че до 2025 година всички млади европейци, които приключват гимназиален стадий на междинното обучение, следва да имат положителни знания по два езика в допълнение към майчиния си език. Що се отнася до компетенциите в региона на цифровите технологии и предприемачеството, биха могли да бъдат контрактувани спомагателни цели, като да вземем за пример задачата всеки младеж в Европа да придобие най-малкото еднократен на практика предприемачески опит, преди да напусне учебно заведение.

Реална смяна не може да се реализира без учители. Качеството на образованието е мощно обвързвано със знанията, уменията и качествата на шестте милиона учители в Европа. Те играят основна роля в обезпечаването на подобаващите пълномощия на младежите и в модернизирането на образованието. Ето за какво би трябвало да поставим повече старания, с цел да ги поддържаме по-успешно. Те би трябвало да имат опция да развиват личните си умения и пълномощия посредством първична подготовка и непрестанно професионално развиване. А ние би трябвало да работим дружно, с цел да подсигуряваме, че преподавателската специалност се употребява с по-висок авторитет, по-добро възнаграждение и повече самостоятелност. В поддръжка на това желаеме да насърчим увеличението на броя на учителите, участващи в онлайн платформата eTwinning, която към този момент е най-голямата мрежа от учители в света, и да предложим насоки за политиката по отношение на професионалното развиване на учителите и учебните ръководители.

Всички тези начинания имат една обща цел: даване на повече благоприятни условия на хората, с цел да могат те да се насладят оптимално на живота си и с цел да можем да изградим обективни и устойчиви стопански системи и общества. Образованието е разковничето за това хората да водят пълностоен живот, изпълнен с убеденост, почитание и съпричастност към другите. И то е от решаващо значение за основаването на благоприятни условия за всички нас да градим бъдещето. Трябва да подсигуряваме, че образованието носи изгоди за всички в цяла Европа. И ние сме подготвени да работим с страните членки, с цел да реализираме тази цел.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР