Юристът Женя Петкова от днес е заместник-кмет по финанси и

...
Юристът Женя Петкова от днес е заместник-кмет по финанси и
Коментари Харесай

Следобедните новини от Пловдив, Пазарджик и Смолян на 15.11.2023 г.

Юристът Женя Петкова от през днешния ден е заместник-кмет по финанси и икономически действия в Община Пловдив.Тя е приключила право в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ и има опит богат административен опит - в Националната организация по приходите и 12 години като секретар на регион „ Тракия “.

======================================

Представители на Консултативния комитет към Рамковата спогодба за отбрана на националните малцинства са на мониторингово посещаване в България. Днес те се срещнаха с специалисти от Община Пловдив в сферите на образованието, обществените действия, опазването на здравето и културата. Участие в полемиката взеха ръководителят на Консултативния комитет Петра Ротер и самостоятелният специалист Клаус Поер. През идната година следва да бъде открит Център за интегрирани обществени и здравни услуги на едно гише в квартал Столипиново, който ще даде усъвършенстван достъп до административни, обществени, просветителни и здравни услуги на уязвимите етнически групи. Експертите от Община Пловдив подчертаха, че в кварталите с малцинствени групи работят здравни посредници, които реализират връзка с общопрактикуващи лекари, вземат участие във имунизационни акции, закупуват медикаменти. Обсъдени бяха положителни практики в областта на образованието и културата. На база резултатите от визитата ще бъде направено мнение, в което мониторинговите органи насочат рекомендации по отношение на използването на разнообразни политики за отбрана на националните малцинства.

=====================================

С церемония концерт в Дома на културата „ Борис Христов “ Държавна опера - Пловдив слага началото на честванията, с които отбелязва своя 70-годишен юблей. На днешния ден през 1953 година се е състоял първият оперен театър в Пловдив – „ Продадена булка “ от Бедржих Сметана. Гала концертът тази вечер е със специфичното присъединяване на известни актьори, свързани с историята на Операта в града в разнообразни интервали – Александрина Пендачанска, Мариана Пенчева, Евгения Ралчева, Марияна Панова, Александър Носиков, Марк Фаулър, Михаил Пулиев и други Първата част на концерта е отдадена на българското изкуство с творби от Парашкев Хаджиев, Любомир Пипков, Димитър Ненов, Веселин Стоянов, а във втората част са включени арии, дуети и ансабли из опери на Сметана, Верди, Пучини, Понкинели. На диригентския пулт ще застанат Диан Чобанов, Лучано Ди Мартино и Григор Паликаров. Празничните планове, свързани с кръглата годишнина, не престават през целия креативен сезон, като кулминационната точка ще бъде през май 2024 година

======================================

44-годишен мъж пострада в Смолян при полагане на тръби и срутване на земна маса, осведомят от полицията. При случая мъжът е получил пострадвания по главата. Пострадалият е настанен за лекуване в МБАЛ-Смолян, без заплаха за живота. Дежурна оперативна група от полицията и от дирекция „ Инспекция по труда “ са направили оглед. Причините за злополуката са в развой на изясняване. По случая е формирано досъдебно произвеждане.

==========================================

Първото в страната ни лицензирано хеликоптерно летище за въздушен медицински превоз проработи към многопрофилната болница в Панагюрище. Откриването на оборудването беше съпроводено с сполучливо показно кацане на вертолет. Летището е част от процеса за обезпечаването на незабавна и животоспасяваща здравна услуга за пациентите. България разполага с шестима водачи, подготвени в Италия, както и трима инженери. Очаква се първият медицински хеликоптер да бъде получен през идващия месец, а доникъде на идната година ще бъде доставен още един. Шест са построените досега болнични вертолетни летища, на които следва регистрация. Сред тях е това в УМБАЛ „ СветиГеорги “ в Пловдив.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев, Лалка Златанова и Петър Тодоров
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР