Юрист: Отстраняването на Иван Гешев не е централен сегмент в

...
Юрист: Отстраняването на Иван Гешев не е централен сегмент в
Коментари Харесай

Евродепутат очаква България да бъде приета в Шенген преди края на годината


Юрист: Отстраняването на Иван Гешев не е централен сегмент в отчета на Европейска комисия

В отчета на Европейската комисия за върховенството на закона е маркиран маханизмът за отчетност на основния прокурор, само че отстраняването на Иван Гешев от поста не е централен сегмент. Това уточни юристът Христо Христев, учител в Юридическия факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “. А съгласно евродепутата Петър Витанов отчетът дава очаквания на България да бъде призната в Шенген преди края на годината.

 

Христо Христев:

В отчета са регистрирани избрани позитивни развития, свързани с приемането на законодателство, с надзор и отчетност при осъществяване на закононарушения. Но въпреки това, са отправени рецензии във връзка с битка с корупцията и следствие   на корупционни закононарушения.

Един проблем остава всекидневно встрани- положението на бг медии. Бя е страната с най-лоши показатели- в отчета има ясни препоръки- необх. е ограничения,по отн отбрана на публицисти, плурализъм и схваща се-да се откри по-ефективна форма за състава на Висш съдебен съвет която подсигурява независимостта и ефикасното противопоставяне на корупцията.

 

Петър Витанов:

Докладът е единствено един от детайлите. Те заявиха,че имат подготвеност да преразгледат позицията. Очаквам да станем членове на Шенген преди края на годината. Единствено Австрия има съображения. Разчитам на позитивен резултат. През последните години всички партии поставиха старания за превъзмогване на запасите.

Аз чакам този механизъм да отпадне. В отчета има много отрицателни констатации, които не са изненадващи. За политическа интервенция във Висш съдебен съвет - тези водевили с активността на Висш съдебен съвет и методът, по който се смъква или избира основен прокурор, станаха притежание на всички. Зависи от работещото през днешния ден болшинство и тези дефицити да бъдат преодолени.

 

Целия диалог вижте във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР