Юри МИХАЛКОВМакар и за по-малко от половин денонощие, но светът

...
Юри МИХАЛКОВМакар и за по-малко от половин денонощие, но светът
Коментари Харесай

Какво показа ракетният инцидент в Полша

Юри МИХАЛКОВ
Макар и за по-малко от половин денонощие, само че светът в действителност бе на нокти поради ракетния случай в Полша предходната седмица. Случил се в разгара на геополитическия спор сред Запада и Русия, въпреки и на районния украински терен, при цялостна несъответственост на позиции и цели и при отчайваща парализа на опциите за разговор, случаят ни сви душите от страховете да не се употребява, в случай че не за директен конфликт НАТО-Русия, то най-малко за разчистването на пътя за подобен конфликт. За което работят значително сили в Украйна и в елементи от Източна Европа.> Първите реакции > Според полското радио ЗЕТ " две заблудени ракети " блъснали плантация в полското село Пшеводув в Люблинското воеводство, което е единствено на 6 км от границата на Полша с Украйна. Загинали са двама мъже. Впоследствие водещият полски в. " Газета виборча " посочи, че съветска ракета, прехваната от украинската Противовъздушна отбрана, се е отклонила от траекторията си и е поразила трактор в селскостопански обект, където се суши зърно.
Като знаем какъв брой русофобска е Полша, чакахме крайни и напряко рисковани дейности, които могат да доведат до още по-силно нажежаване на спора с Русия. Съобщението, че ракетата е съветско произвеждане, пристигна първо от полското Министерство на външните работи. Макар че много по-компетентно по въпроса би трябвало да е Министерството на защитата. Или спецслужбите.
Външният министър Збигнев Рау привика за пояснения съветския дипломат Сергей Андреев. В нараснала бойна подготвеност бяха сложени елементи от полската войска, както и всички спецслужби. Президентът Анджей Дуда сподели пред публицисти, че страната му ще изиска задействане на член 4 на контракта на НАТО, предусещащ съвещания при съществуване на заплаха. Това е предпоследната стъпка в системата на пакта за реагиране при опасност на неговите членове. Следващата е член 5, когато нападната страна членка желае групов отговор на алианса.
Тази уговорка от Вашингтонския контракт бе задействана единствено един път, и то от Съединени американски щати - при терористичните офанзиви от 11 септември 2001 година Резултатът бе присъединяване на натовски страни, само че не и на самия алианс като цяло, в нахлуването в Ирак, командвано от Съединени американски щати.
Дуда разгласи още, че незабавно привиква съвещание на Съвета за национална сигурност и " по паника " се обади на президента на Съединени американски щати Джо Байдън и на генсека на НАТО Йенс Столтенберг. С последния разискал опцията за задвижването на член 4. Посред нощ той се обади и на украинския си сътрудник Зеленски.
От самото начало Москва разгласи, че не е нанасяла удари върху цели по границата Украйна-Полша. Оттам обясниха, че оповестените в полските медии фотоси на ракетните парчета нямат нищо общо с съветските средства за проваляне.
Показателни бяха първите и несъмнено провокаторски реакции на районните ортаци на Полша.
" Ако Полша удостовери, че ракети са паднали на нейна територия, това ще значи нова ескалация от Русия ", написа в Туитър чешкият министър председател Петр Фиала. " В непосредствен контакт сме с полските ни другари. Всеки сантиметър територия на НАТО би трябвало да бъде отбраняван ", разяснява в Туитър литовският президент Гитанас Науседа. " Латвия дружно със своите съдружници от НАТО е подготвена да отбрани своите жители и територии при всяка една обстановка ", маркира се в Туитър и нейният министър председател Кришянис Каринш. Отделно първите реакции на редица западни водачи бяха, че са солидарни с Полша и са подготвени да одобряват нейната версия, в която надделяваше визията, че ракетата е съветска. До края на деня вторник русофобията се нагнетяваше с внушенията, че Русия е направила нещо неприемливо, че е опасност за НАТО и изключително за Източния фланг.> Преломът > В интерес на истината, още в началната фаза на нервността се появиха първите признаци на умереност, освен това не от кого да е, а от Дуда. Известно време след известието на полското Министерство на външните работи за падналата съветска ракета президентът уточни, че няма безапелационни доказателства кой я е изстрелял и къде е създадена. Той съобщи, че " най-вероятно " е създадена в Русия, само че това към момента се проверявало. След края на случая Дуда ще бъде окуражителен, че не се е поддал до дъно на внушенията от Киев.
Преломът настъпи на идващия ден, сряда, 16 ноември. Заради случая Байдън, който в неделя чукна осемдесетака, е бил разсънен през нощта и без да е напуснал Бали. Освен с Дуда, допуска се, че е провел диалог и с способените лица в Пентагона, с цел да научи с какви данни разполага американската страна. А още преди този момент Пентагонът бе декларирал, че няма информация за рухването на съветска ракета в Полша.
Вече на сутринта, на взаимна среща на Г-7 и НАТО президентът на Съединени американски щати отхвърли версията, че ракетата е изстреляна от Русия, като добави, че това се виждало от нейната траектория. Явно това му е било докладвано в среднощния диалог с Пентагона. Още в Бали и турският президент Реджеп Ердоган отхвърли съветската виновност за случая. Впоследствие апели да не се бърза с крайните заключения и да се изчака следствието насочиха Столтенберг, нидерландският министър председател Марк Рюте, унгарският министър на защитата Криштоф Салай-Бобровницки, белгийската външна министъра Хаджа Лабиб и други
Към обяд на 16 ноември, след изключително съвещание на Съвета на НАТО, Столтенберг разгласи формалната позиция на алианса: няма данни, че случаят в Полша се дължи на умишлени дейности, нито че Русия приготвя военно нахлуване против НАТО. По-късно Дуда съобщи, че рухването на ракетата е изолиран случай и няма непосредствена опасност за полските жители. Той даже добави, че страната му се отхвърля от задействане на член 4.> Киев отхвърля обстоятелствата > Въпреки това обаче Украйна продължи да обстрелва Русия с обвинявания. Президентът Зеленски отхвърля да одобри заключенията на настойниците си, поради което Байдън му подсети към този момент в четвъртък, че обстоятелствата не са на негова страна. Отделно украинският министър на защитата Олексий Резников предложи над страната му да бъде оповестена зона, неразрешена за полети. Берлин отхвърли концепцията му с довода, че това може да докара до директна борба на НАТО с Русия.
В идващите дни заваляха рецензии от Запада против Украйна поради позицията по случая. " Володимир Зеленски принуждава Съединени американски щати да вземат решения, които опонират на американските национални ползи ", разяснява " Вашингтон пост ". " Украинското управление се стреми да въвлече НАТО в директен конфликт с Русия ", установи не без неспокойствие и немският в. " Франкфуртер алгемайне цайтунг ". Като добави, че Киев се е провалил на теста за стрес резистентност и здрав разсъдък. Като цяло Украйна изпадна в изолираност и пося подозрения в трезвостта си.
Що се отнася до самия " причинител ", в съветските медии бе обявено, че това е ракета С-300, която в действителност е съветско (и даже съветско) произвеждане, само че принадлежи на украинската Противовъздушна отбрана. Посочено бе даже и поделението, в което е била основана в Украйна. Според известия била е изстреляна да смъкна съветска ракета, само че се е " заблудила " в Полша.
Дълбоко в основата си виновност за ракетния случай носи Вашингтон, който насъска първо Украйна, по-късно и Европа против Русия поради егоистичния си и пресметлив хегемонизъм в бизнеса и геополитиката - против многополюсния свят и по-специално против самостоятелната политика на Русия. Трябва обаче да му се признае, че в тази ситуация прояви умереност и въздържаност. И дружно с други страни от НАТО не разреши на " ястребите " в източната част на алианса да вземат връх.
От историята знаем, че спорове и войни са ескалирали или пламвали, както от измислени, по този начин и от манипулирани произшествия. Заблудената украинска ракета, набедена за съветска, можеше да послужи тъкмо за нагласен случай. Ако " ястребите " бяха взели връх, НАТО можеше да отговори по този начин, че да провокира съветски контраотговор, което да докара и до директна борба на алианса с Русия.
Но Съединени американски щати и Западна Европа не се хванаха на въдицата, че щом ракетата е съветско произвеждане, значи е изстреляна от Русия - евентуално тъй като евентуалният им противник е нуклеарна суперсила. Образно казано, те действаха на полусъединител, с цел да не се форсира така и така тежкият спор в Украйна.
Случаят обаче слага въпроса, че сред НАТО и Русия би трябвало да работи подобен механизъм за отбягване на недоразумения, какъвто работи сред военните на Съединени американски щати и Русия в Сирия.> В България > У нас случаят отекна по друг метод. Парламентарните партии реагираха в сходство с политическия си профил - едни подцениха случая, други подчертаха потребността от подсилване на връзките с НАТО, трети - солидарността си с Украйна.
Но единствено Българска социалистическа партия уточни единственият път да не се стига до такива произшествия - преустановяване на огъня и договаряния за мир.
" Приветстваме въздържаната реакция на всички водачи, само че продължаваме да считаме, че даването на оръжие на която и да е от воюващите страни подклажда още повече спора. Повече оръжие значи повече война ", съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. " Отново призоваваме международните водачи да положат всички старания да се спре огънят и от двете страни и да стартира по дипломатически път да се взема решение въпросът - да се търси мир ", акцентира тя.
Опасявам се обаче, че у нас (пък и в Европа) няма политици и партии, дорасли до такова виждане.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР