ЮНЕСКО препоръчва добавянето на Венеция към списъка на застрашените

...
Венеция трябва да бъде добавена към списъка на обектите на
Коментари Харесай

Венеция трябва да бъде добавена към списъка на обектите на световното наследство в опасност, заяви културната агенция на ООН.

Емблематичният италиански град е изложен на риск от „необратими“ щети от огромен туризъм, прекомерно застрояване и покачване на морското равнище поради изменението на климата, според доклад на ЮНЕСКО.

Агенцията има за цел да насърчи по-доброто запазване на обекта за в бъдеще.

Говорител на община Венеция каза, че ще „прочете внимателно“ предложението, съобщава Reuters.

Те добавиха, че след това ще бъде обсъдено с италианското правителство.

Венеция е известна като "La Serenissima", което се превежда като "много спокойна" - но този псевдоним вече не е подходящ.

Юнеско докладът обвинява италианските власти за „липса на стратегическа визия“ за решаване на проблемите, пред които е изправен един от най-живописните градове в Италия.

Това е удар за властите, които са обвинени, че не са защитили историческия град и заобикалящата го лагуна.

Но един от бившите кметове на Венеция обвини международната агенция за наследство, че е „една от най- скъпи и безполезни тела по лицето на земята".

Масимо Качиари каза, че ЮНЕСКО издава „преценка без знание“ и „дава мнения наляво и надясно, които ние бихме правете най-доброто, за да пренебрегнете".

"Те не ни дават никакво финансиране, за да правим промени, всичко, което правят, е да критикуват... Сякаш Венеция се нуждаеше от ЮНЕСКО, за да бъде обект на световното наследство! Имаме нужда от повече действия и по-малко думи."

Включването на Венеция в списъка на опасностите вече беше предложено от ЮНЕСКО преди две години, но беше предотвратено на в последната минута поради някои спешни мерки, приети от италианското правителство.

По-специално, една от тези мерки беше решението за забрана на големи кораби - като круизни кораби - в канала Сан Марко, както и обещанието за стартиране на амбициозен план за опазване на града.

Забраната за големи кораби се прилага - въпреки че ЮНЕСКО казва, че трябва да се разшири и за други модели лодки, които са много замърсяващи.

Но планът за спасяване на Венеция никога не е бил приложен и си остава мираж.

Според италианския вестник la Repubblica, експерти на ЮНЕСКО са написали няколко писма до италианското правителство с искане за актуализации и график. Получените отговори бяха счетени за недостатъчни.

Докладът на ЮНЕСКО, видян от la Repubblica, казва, че властите, които се занимават с извънредната ситуация в града, нямат стратегия за справяне със заплахата от изменението на климата.

Затоплящата се планета има пагубно въздействие, като причинява покачване на морското равнище, така че Венеция, която е заобиколена от вода, е много уязвима от наводнения.

Освен това около 28 милиона туристи посещават Венеция всяка година. Това води до все повече и повече проекти за градско разширяване, което от своя страна вреди на града, според ЮНЕСКО.

Наред с други неща, ЮНЕСКО вярва, че високите сгради могат да „имат значително отрицателно визуално въздействие“ върху града и трябва да се строят далеч от центъра на града .

Венеция се смята за безспорен скъпоценен камък от италианците.

Освен че му е даден прякор заради спокойствието си, той на свой ред е известен като „градът на любовта“, „la domitante“ (доминиращият), и „кралицата на Адриатика“.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР