Юлия ИВАНОВАЗасилва се усещането, че служебното правителство иска чрез промени

...
Юлия ИВАНОВАЗасилва се усещането, че служебното правителство иска чрез промени
Коментари Харесай

БСП: Държавната администрация не работи заради незаконните чистки на Радев

Юлия ИВАНОВА
" Засилва се чувството, че служебното държавно управление желае посредством промени на устройствените правилници на някои институции, да в профил неуместните чиновници, които са назначавани от постоянно държавно управление. Създава се чувството, че това се основават бъдещи пречки за следствие на корупционни практики. Спокойно може да стигнем до извода, че тези дейности преследват премахване на неуместни чиновници и бързо устройване на правилни на служебното държавно управление фрагменти ", съобщи през вчерашния ден депутатът от " Българска социалистическа партия за България " Георги Гьоков по време на парламентарния надзор.  
Той уточни, че са заменени устройствените правилници на над 20 администрации. Те дефинират вътрешната конструкция и организация на съответното ведомство и задават визията на политиките и метода, по който администрацията ще ги ползва. Гьоков попита премиера Гълъб Донев за какво това се прави в този момент, в случай че следва избор на постоянно държавно управление, а служебният кабинет няма право да задава дълготрайни политики.
Той дефинира като " комичен " претекста за смяна на устройствения устав на Агенцията по заетостта, че за интервала 2016-2023 година главният закон, с който тя действа е бил изменян и допълван 12 пъти и това налагало смяна в структурата й. От 2016 година досега са се сменили 7 държавни управления и никое от тях не е счело, че има потребност от промени. 
Надявам се, че сте наясно, че Вие  сте рекордьор в най-новата история на България като длъжностен министър председател с най-вече чистки и гонения на експерти и назначение на калинките на Радев в държавната администрация, обърна се към Донев зам.-председателят на ПГ " Българска социалистическа партия за България " Христо Проданов. Той уточни, че уволнени чиновници с над 20-годишен стаж, за които дори не е ясно дали са членове на политически партии, а на тяхно място са назначени хора, които си нямат хал хабер за работата, която би трябвало да правят.
" В Европа и по света има доста страни с политически рецесии, където се редуват избори след избори, само че там държавната администрация работи с години. Тя не е чистена и не разрешава на хората е да усетят, че има политическа рецесия, тъй като институциите работят. Заради чистката, която извършихте, държавната администрация е спряла и не работи. И съществени виновници за това сте Вие и президентът Радев ", уточни Проданов. Той изясни, че доста от хората са били отстранени непозволено и водят каузи против страната. " Кой ще заплати тези компенсации? Пак ли българските данъкоплатци ще платят за Вашия опит, наименуван служебно държавно управление, и нещата, които вършите нелегално? ", попита Проданов. 
" Притеснително е, че министър председателят или не дава отговор на въпросите на депутатите, или прави внушения. Има  притеснителна информация, че 16 регионални шефове продават 800 дка земя-държавна частна благосъстоятелност, за по 3 стотинки кв. м. Това служебното държавно управление е някаква организация за недвижими парцели. Докато ние тук решаваме политически въпроси, те какви въпроси вземат решение? За хазната, но в чия изгода? ", попита риторично зам.-председателят на ПГ " Българска социалистическа партия за България " Иван Ченчев.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР