Южнокорейски отбранителни компании се опасяват, че оръжейните сделки за милиарди

...
Южнокорейски отбранителни компании се опасяват, че оръжейните сделки за милиарди
Коментари Харесай

Южна Корея се притеснява от прекратяване на оръжейните сделки с Полша

Южнокорейски отбранителни компании се притесняват, че оръжейните покупко-продажби за милиарди долари с Полша може да се провалят. Очакванията са основани на резултатите от изборите, които доведоха до болшинство в Народното събрание на опозиционните партии и е съвсем несъмнено, че управлявалата до момента " Право и Справедливост " няма да може да сформира държавно управление.

Полша и Южна Корея се споразумяха Варшава да закупи ракетни установки, танкове, самоходни гаубици и изтребители. Общата стойност на направените поръчки надвишава 13 милиарда $, само че упованията са новата власт във Варшава да изиска предоговаряне на изискванията.

Недоволството на тогавашната съпротива беше ясно изразено още преди подписването на документите със Сеул. Полското държавно управление употребява специфичен фонд за незабавни разноски, с цел да помогне за финансирането на покупките. " Право и правдивост ", която тогава беше на власт, беше упрекната от обединението от опозиционни партии, че по този метод употребяваните средства остават отвън постоянния бюджет.
Реклама
Двете страни се споразумяха за необвързващ " рамков контракт " през юли 2022 година за полски импорт на 672 самоходни гаубици K9 и 288 многоракетни установки Chunmoo от Hanwha Aerospace, 1000 танка K2 от Hyundai Rotem и 48 бойни самолета от Korea Aerospace Industries (KIA). Оттогава е подписан обвързващ " изпълнителен контракт " за всички самолети. Въпреки това изпълнителните контракти за доставка са подписани едвам за 212 от 672 гаубици, 218 от 288 реактивни пускови установки и 180 от 1000 танка.

" Притесняваме се за покупко-продажбите заради възходящата неустановеност в Полша ", сподели корейски чиновник по публичните поръчки в региона на защитата пред Financial Times. " Виждаме явни опасения в корейската отбранителна промишленост, че промяната на държавното управление в Полша може да повлияе неподходящо на настоящите договаряния за оръжия ", сподели пред изданието Чае У-Сок, някогашен изпълнителен шеф на държавната отбранителна стратегия на Южна Корея (Dapa), който управлява локалната Асоциация за проучвания на отбранителната индустрия. Какво се случва в Полша? Въпреки изборните резултати в сряда полският президент Анджей Дуда изненадващо разгласи, че разпорежда мандата за сформиране на държавно управление на досегашния министър председател Матеуш Моравецки. Решението е било взето " след спокоен разбор и последвали съвещания ". Това е обосновано с " положителната парламентарна традиция ", съгласно която първият късмет за образуване в кабинета постоянно се дава на партията с най-вече депутати.

Действията на президента са изненадващи, откакто изборите ясно демонстрираха желанието на полския народ - да ръководи демократичната съпротива, която включва три политически сили - " Гражданска платформа ", " Третият път " и " Нова левица ". Тя завоюва 248 депутатски места, до момента в който за болшинство са нужни 231 гласа. Корейско предпочитание към момента има Въпреки възходящата неустановеност към политическата действителност в Полша, корейските производители разчитат на сполучливото привършване на договорката. Южна Корея събира локални банки, с цел да помогне на Полша да получи финансиране от 22 милиарда $, настояват източници на Reuters.

" Пет локални банки преразглеждат синдикиран заем като мярка за поддръжка ", с цел да оказват помощ на Полша да финансира покупката на южнокорейски ракетни артилерийски системи и бойни самолети, сподели представител на южнокорейското държавно управление, поискал анонимност, с цел да разиска настоящото обмисляне. Служител от отбранителна компания съобщи, че в случай че синдикираният заем за идната препоръчана продажба не е задоволителен, " може да има други ограничения за финансиране ".
Реклама Свързани публикации Intel влага 4.6 милиарда евро в цех в Полша 19 юни 2023, 08:17 Комисията за съветското въздействие докара до големи митинги в Полша 5 юни 2023, 14:57
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР