Южноафриканската неправителствена организация African Parks, която купи частна ферма с

...
Южноафриканската неправителствена организация African Parks, която купи частна ферма с
Коментари Харесай

Южна Африка планира да пресели 3 хиляди носорози в съседни страни

Южноафриканската неправителствена организация African Parks, която купи частна плантация с 2 хиляди носорози през август, разгласи проектите си да разсели част от животните в четири прилежащи африкански страни - Замбия, Зимбабве, Кения и Намибия. Това заяви южноафриканският вестник Daily Maverick. През идващите 10 години African Parks има намерение да презаселва до 300 носорози годишно, с цел да помогне за възобновяване на броя им в Южна Африка, отбелязва изданието. Така през този интервал броят на презаселените животни ще доближи 3 хиляди Никога до момента в света не е била осъществявана толкоз значима интервенция по разселване на носорози, сподели Питър Фърнхед, изпълнителен шеф на African Parks.

Най-голямата плантация за носорози в света Platinum Rhino, ситуирана в Южна Африка, беше оповестена на търг предходната пролет от притежателя ѝ Джон Хюм. Първоначалната цена беше $10 млн. Тогава обаче нямаше покупател за нея. През идващите месеци редица деятели на животните се съветваха с голям брой компании и лица, с цел да наберат нужните средства, с цел да предотвратят продажбата на животните поотделно. Парите бяха събрани с помощта на няколко огромни донори и фермата беше купена от African Parks. Във фермата с повърхност от 8,5 хиляди хектара се отглеждат към 2 хиляди носорози. Очаква се броят им да пораства, което ще разреши преместването на носорози в прилежащи страни. Традиционното местообитание на белите носорози е Южна Африка. Животните са предпазени от интернационалните конвенции и съгласно Международния съюз за отбрана на природата имат статут на подвид, чиято позиция е близка до уязвима.

Сега Южна Африка е дом на към 80% от общия брой носорози на планетата. Фермата Platinum Rhino е дом на 16% от всички носорози в Южна Африка и 8% от международната популация от носорози. Според Организация на обединените нации в света има 26 хиляди екземпляра от тези животни.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР