Южният украински град Херсон, за който от дни се водят

...
Южният украински град Херсон, за който от дни се водят
Коментари Харесай

Руските войски превзеха украинския град Херсон

Южният украински град Херсон, за който от дни се водят гневни сражения с спорни сведения за триумфа на воюващите страни, е паднал в съветски ръце. Това бе дефинитивно доказано от кмета на града Игор Колихайев, съгласно който в селището към този момент няма украински военни и жителите му в този момент ще би трябвало да извършват нарежданията на “въоръжените хора, които са пристигнали в градската администрация”.

Признанието за загубата идва след няколко дни сражения за обкръжения град. Херсон има население от към 300 000 души. Той е  от стратегическо значение като точка за достъп до Черно море.

Сн: Instagram

До сряда кметът оспорваше в своите постове съветските известия за завладяване на града, като споделяше, че още се водят боеве. Последното му изказване обаче построява сага завършек на неяснотите.

В изявление за New York Times Колихайев разкри, че в сряда в кметството е влезнал съветски офицер с десетина бойци. Кметът бил известен, че руснаците имат намерение да вкарат администрация, сходна на тази в сепаратистките области в Донбас.

Сн: Instagram

Колихайев прикани съветските бойци да не стрелят по цивилни и обществено насочи зов към жителите да излизат на улицата единствено денем и то независимо или на групи до двама души.

В сряда ръководителят на районната администрация Хенади Лахута се обърна към жителите на Херсон с апел да не излизат от къщи, тъй като “окупаторите са във всички зони на града и са доста опасни”.

Превземането на Херсон беше оповестено и от представителя на съветското министерство на защитата Игор Конашенков, заяви Асошиейтед прес. Той сподели, че гражданската инфраструктура, главните услуги и превозът действат, както нормално, и няма дефицит на храна и съществени артикули.

Падането на Херсон е значим миг в спора, тъй като това е първият превзет важен град на Украйна.

Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР