Южната баптистка конвенция изгони църквата в Оклахома, след като пастор защити изпълнението си с черно лице, докато се представяше за Рей Чарлз

...
Южната баптистка конвенция изключи селска църква в Оклахома от членовете
Коментари Харесай

Южната баптистка конвенция изключи селска църква в Оклахома от членовете си във вторник, след като отново се появиха снимки и видео, показващи как неин пастор се представя за покойния певец Рей Чарлз с черно лице на шоу за таланти, според говорител на конвенцията.

Изпълнителният комитет на Южната баптистка конвенция – най-голямата протестантска деноминация в нацията – одобри препоръката на по-ниска комисия баптистката църква Матоака в Очелата, Оклахома, да се счита за „не в приятелско сътрудничество“ с конвенцията, след като църквата не успя да „сътрудничи за разрешаването на опасения по отношение на дискриминационно поведение въз основа на етническа принадлежност“, каза говорителят Джон Уилке пред CNN.

Раздаване на снимки от годишника на Ралф Нортам Медицинско училище в Източна Вирджиния

Пасторът на Matoaka Baptist, Шърман Джакес, публикува видео на страницата си във Facebook през 2017 г., показвайки как се представя за Чарлз – легендарен чернокож музикант – на шоу за таланти. Jaquess е облечен изцяло в черно лице по време на изпълнението си, включително перука и тъмен грим, покриващ лицето, шията и ръцете му.

Blackface е практика, започнала преди повече от 200 години, когато белите изпълнители боядисаха лицата си в черно с лак и корк, обличаха парцаливи дрехи и преувеличаваха чертите си, за да се подиграват на чернокожите. Практиката е широко смятана за расистка и обидна.

Инцидентът беше подчертан през април от местния активист Марк Луис, който публикува екранни снимки на снимки от шоуто на талантите, публикувани на страницата на Matoaka Baptist във Facebook през 2017 г.

В резултат на експулсирането църквата вече няма да може да настанява делегати с право на глас в Конвенцията на южните баптисти или да дава дарения чрез програмата за сътрудничество на организацията, според Уилке.

Джакес каза пред CNN, че „няма коментар“ относно действията си през 2017 г. или решението на конгреса.

Jaquess каза пред The ​​Baptist Press, виден новинарски източник за южните баптисти, че не е расист и отрече да има нещо „унизително“ в представянето му на Чарлз.

„През целия си живот съм работил с множество различни видове расови хора. Нямам расова кост в тялото си“, каза Жакес.

Делегатите вдигат бюлетините си на Конвенцията на южните баптисти в конгресния център на Ърнест Н. Мориал в Ню Орлиънс, вторник, 13 юни 2023 г. (Scott Clause/The Daily Advertiser чрез AP) Делегатите вдигат бюлетините си на Конгреса на южните баптисти в конгресния център на Ърнест Н. Мориал в Ню Орлиънс, вторник, 13 юни 2023 г. (Scott Clause/The Daily Advertiser чрез AP) Scott Clause/The Daily Advertiser/AP

Jaquess каза пред Baptist Press, че лицето му „не е черно, но светкавицата на камерата го кара да изглежда черно. Беше просто кафяво.

„Всяко клеветническо действие е отблъскващо“, каза Джакес пред изданието, добавяйки: „Но не се обиждам, когато чернокожи играят роля във филм или комедиен акт и се държат като различна раса. Познавам сърцето си. Нямах нищо омразно или унизително към никоя раса.

CNN потърси Луис за коментар. В публикация в социалните медии във вторник Луис написа: „Браво @SouthernBapCon, че изгони този расист. Благодаря ви, поддръжници, че поддържате натиска.”

Matoaka Baptist може да обжалва решението за експулсиране, каза Wilke.

По време на годишната среща на конвенцията през юни делегатите гласуваха да отхвърлят обжалвания от най-малко три прокудени църкви, включително църквата Saddleback в Южна Калифорния – водена от пастор и автор Рик Уорън – която беше изключена, защото позволяваше на жени да бъдат пастори.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР