Южна Корея обяви нов закон, който има за цел да

...
Южна Корея обяви нов закон, който има за цел да
Коментари Харесай

Корейците спират да ядат кучешко месо

Южна Корея разгласи нов закон, който има за цел да постави завършек на продажбата и клането на кучета за месо.

Понастоящем се счита, че през 2023 година в Южна Корея е имало към 1600 ресторанта за кучешко месо и 1150 ферми за кучета, оповестява BBC News.

В страната яхнията от кучешко месо, или „ бошинтанг “, се счита за деликатес измежду по-възрастното потомство, само че по-младите по никакъв начин не я харесват.

Според закона развъждането и клането на кучета за месо ще бъде неразрешено, както и практиките за разпространяването и продажбата му. По-точно, Националното заседание на страната гласоподава за възбрана на развъждането, клането, разпространяването и продажбата на кучета за тяхното месо.

Съгласно новия закон тези, които нарушават тези правила и колят кучета, ще бъдат наказани на към 3 години затвор или оптималната санкция от 30 милиона вона (23 000 долара), а тези, които продават кучешко месо или отглеждат кучета за месо, могат да получат двегодишна присъда.

Консумацията на кучешко обаче няма да е противозаконна. Законът ще влезе в действие през 2027 година, с цел да разреши на участниците в производството да преустановят активността си и да намерят различна работа. Правителството на Южна Корея съобщи, че ще поддържа тези, чийто бизнес е обиден, само че към момента не са оповестени детайлности в това отношение.

Промяната отразява другата настройка на младото потомство в Южна Корея, което е по-склонно да гледа на кучетата като на домашни любимци, в сравнение с да ги счита за добитък като свинете, говедата или пилетата. Според изследване на Gallup Korea, за което оповестява CNN, броят на хората, които са яли кучешко през последните 12 месеца, е намалял от 27% през 2015 година до 8% през 2022 година

Не всички обаче са удовлетворени от новия закон. Традиционно месо се е консумирало през лятото, с цел да помогне на хората да се преборят с горещините, и е било на ниска цена източник на протеини. „ Ние го ядем още от Средновековието. Защо да ни спирате да ядем обичайна си храна? Ако забранявате кучешкото, тогава би трябвало да възбраните и говеждото “, споделя Ким Сон-хо, 86-годишен гражданин на Сеул, пред BBC.

От друга страна, деятелите за отбрана на животните са разчувствани от новината, откакто в продължение на доста години са оказвали напън върху държавното управление да направи тази смяна.

„ Това е началото на историческо събитие “, споделя пред „ Гардиън “ Джунг Ах Чае, изпълнителен шеф на Humane Society International/Korea. „ Никога не съм мислила, че през живота си ще видя възбрана на жестоката промишленост за произвеждане на кучешко месо в Южна Корея, само че тази историческа победа за животните е доказателство за пристрастеността и решителността на нашето придвижване. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР