Южна Африка обявява официално разследване на смъртоносния пожар в сграда в Йоханесбург

...
Южноафриканското правителство казва, че пенсиониран съдия ще проведе официално разследване
Коментари Харесай

Южноафриканското правителство казва, че пенсиониран съдия ще проведе официално разследване на смъртоносния пожар миналата седмица в изоставена сграда в центъра на града Йоханесбург

От ГЕРАЛД ИМРЕЙ, 5 септември 2023 г., 6:48 ч.

КЕЙПТАУН, Южна Африка -- Пенсиониран съдия от Конституционния съд ще проведе официално разследване на пожара миналата седмица в изоставена сграда в центъра на Йоханесбург, която доведе до смъртта на най-малко 76 души в една от най-лошите трагедии в Южна Африка, съобщи правителството във вторник. член на панела, който иска да установи „кой трябва да поеме пълната отговорност за тази трагедия“, каза правителството. Разследването ще разгледа и разпространението на порутени сгради, които са незаконно „отвлечени“.

Огънят обхвана сграда, собственост на града, която на практика беше изоставена от властите и превзети от неофициални „наемодатели“, които незаконно отдаваха под наем помещения на около 200 бедни семейства, отчаяно търсещи някаква форма на настаняване.

Хората живееха в колиби и други неофициални структури, натъпкани в пететажната сграда, включително в сутеренния паркинг гараж, казаха спешните служби. Струпването и липсата на подходящи маршрути за евакуация при пожар вероятно са допринесли за големия брой смъртни случаи, казаха службите за спешна помощ. Някои хора скочиха от прозореца три или четири етажа в опит да избягат от огъня, казаха свидетели.

Трагедията в квартал Маршалтаун в центъра на града подчерта проблема на Йоханесбург с разрушените сгради, които не са под контрола на градските власти.

Полицейският комисар за провинция Гаутенг, която включва най-големия град в Южна Африка, каза, че около 700 изоставени сгради вече не са под контрола на служители в центъра на Йоханесбург, които представляват опасност за живеещите в тях.

„В Йоханесбург проблемът с откраднатите сгради се превръща в криза, налагаща драстични действия,“ Премиерът на Гаутенг Паняза Лесуфи каза в изявление, публикувано от официалната информационна агенция на правителството, обявявайки разследването. „Необходима е цялостна намеса, за да се гарантира, че бедствия като пожара в Маршалтаун, един от най-смъртоносните в последно време, никога повече няма да се повторят.“

Разследващата комисия ще докладва своите констатации на Лесуфи, който назначи комисията, каза правителството.

Поне 12 от жертвите на нощния пожар са деца, а други 88 души са ранени. Десетки са останали без дом.

Много от убитите са чужди граждани от Малави, Танзания и други африкански държави и властите призовават за помощ при идентифицирането на телата на жертвите сега се държат в моргите на Йоханесбург. Повече от 60 от телата са изгорени до неузнаваемост и изискват ДНК анализ, за ​​да се потвърди самоличността им, казаха властите. Те дадоха на семействата 30 дни да потърсят телата на роднини.

___

AP Африка новини: https://apnews.com/hub/africa

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР