Югозапад на САЩ в повишена тревога, тъй като ураганът Хилари приближава от Мексико

...
Щатите в типично сухия югозапад на САЩ се състезаваха в
Коментари Харесай

Щатите в типично сухия югозапад на САЩ се състезаваха в събота, за да се подготвят за животозастрашаващи прогнози за наводнения, тъй като ураганът Хилари се приближава от Мексико, където се съобщава за щети и един смъртен случай.

Бюлетин в събота вечер от Националния център за ураганите на САЩ (NHC) каза, че ветровете на Хилари са значително отслабнали, но все още се поддържат с опасни 90 мили в час (145 километра в час) с по-високи пориви.

На пет- стъпка по скалата на Сафир-Симпсън, което би поставило бурята в категория 1, по-ниска от нейния пик от категория 4.

Центърът на бурята „ще се премести близо до западния централен бряг на полуостров Долна Калифорния“ събота вечер и неделя сутрин , каза NHC, и „след това се преместете през южна Калифорния в неделя следобед.“

„Проливните дъждове“ засегнаха части от Долна Калифорния и югозападните Съединени щати, с „вероятни катастрофални и животозастрашаващи наводнения“.

The Очаква се бурята да отслабне в тропическа буря, преди да достигне южна Калифорния и южна Невада, като все още са възможни силни валежи и наводнения.

Агенцията за гражданска защита на Мексико каза в изявление в събота, че нивата на реките и потоците са се повишили значително в Лорето и Мулеге на източното крайбрежие на Долна Калифорния, което също беше засегнато от свлачища и затворени пътища.

Той добави, че един човек е загинал след като превозно средство беше отнесено от поток в Мулеге.

Жителите и работниците в мексиканския туристически курорт Кабо Сан Лукас са поставили защитни дъски и са поставили хиляди чували с пясък, докато големи вълни се разбиват в брега.

Виден е военен персонал патрулирайки плажа в града, популярна дестинация както за мексикански, така и за чуждестранни туристи в южния край на полуостров Баха Калифорния.

„Взехме всички предпазни мерки снощи“, каза Омар Олвера пред АФП в събота в Кабо Сан Лукас крайбрежен ресторант, където работи.

С чували с пясък, натрупани защитно около ресторанта, той каза: „Ние просто се грижим за работниците и чакаме времето да дойде.“

„Много, много опасно“ 

Улици в град Тодос Сантос, на западния бряг на полуострова, бяха до голяма степен пусти в събота, докато близкият плаж в Лос Серитос беше затворен поради бурни вълни.

„Снощи усетихме, че вятърът се усилва, беше не е толкова силен, колкото очаквахме, но все пак ни накара да се тревожим“, каза Марко Сегура, 57-годишен работник в Los Cerritos.

Мексиканското правителство разположи почти 19 000 войници в щатите, които са най-засегнати от бурята, докато федералната електрическа компания е изпратила 800 работници и стотици превозни средства, за да реагират на всякакви прекъсвания.

В Съединените щати се очакват "валежи от три до шест инча, с отделни количества от 10 инча, в части от Южна Калифорния и южна Невада", каза NHC.

„Очакват се опасни до катастрофални наводнения.“

Нанси Уорд, директор на службата за спешни случаи на губернатора на Калифорния, каза, че Хилари може да бъде една от най-лошите бури, връхлитащи щата от повече от десетилетие.

„Не правете грешка“, каза тя на пресконференция в събота. „Това е много, много опасна и значима буря.“

Федералната агенция за управление на извънредни ситуации на САЩ (FEMA) е разположила екипи в зоните, насочени от Хилари преди бурята, докато губернаторът Гавин Нюсъм обяви извънредно положение за много време от южната част на Калифорния.

Американският президент Джо Байдън, който беше във ваканционна къща под наем със семейството си на езерото Тахо по протежение на границата между Калифорния и Невада, беше информиран в събота от старши служители за подготовката за бурята, съобщиха от Белия дом.

Байдън и съпругата му, първата дама Джил Байдън, планират да посетят Хаваите в понеделник, за да проучат щетите от горски пожари, докато операциите по възстановяване продължават.

В Сан Диего американският флот каза, че кораби и подводници ще се отправят към морето на Събота преди пристигането на бурята.

„Безопасността остава наш основен приоритет и пускането на всички способни кораби в морето ни улеснява да управляваме ситуацията на брега“, каза командирът на Трети американски флот Майкъл Бойл в съобщение за пресата.

Мейджър лийг бейзбол и Мейджър лийг сокър пренасрочиха мачове, планирани за неделя в региона на САЩ.

Урагани връхлитат Мексико всяка година както на тихоокеанското, така и на атлантическото крайбрежие. Въпреки че бурите понякога засягат Калифорния, рядко се случва циклони да ударят щата с голяма интензивност.

Учените предупредиха, че бурите стават все по-мощни, тъй като светът се затопля с изменението на климата.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР