Югоизточна Трансилвания е идиличен регион – няма почти никакви индустриални

...
Югоизточна Трансилвания е идиличен регион – няма почти никакви индустриални
Коментари Харесай

Как Орбан окончателно се сбогува с Европа

Югоизточна Трансилвания е идиличен район – няма съвсем никакви индустриални заводи, само че по тази причина пък - доста природа. Тъкмо в Секейския край живее най-голямата част от унгарско малцинство в Румъния. За Унгария този район има митично значение, тъй като унгарските секеи приказват един остарял маджарски и имат славата на горди и свободолюбиви хора, които почитат традициите.

Всеки юли от 30 години насам в района се провежда и така наречен Свободен летен университет от партията на Виктор Орбан „ Фидес ”. Дълго време това място беше център на разговор сред Румъния и Унгария. В последните години обаче това събитие произвеждаше най-вече кавги, свързани с постоянните речи на Орбан.

Немощният Запад и мощната Унгария

Една от най-важните си речи Орбан държа точно там - отвън Унгария, само че в район, който е бил част от унгарската територия на Австро-Унгария до 1918 година. През 2014 година Орбан показа там концепцията си за “нелибералната страна ”, а през предходната година разгласи, че унгарците не желаят да се трансформират в “смесена раса ”.

По принцип Орбан обича да се показва на това място като оракул и избавител от задаващата се всемирна крах. Той показва Запада като слаб и дегенерирал и му опълчва облика на една християнска и патриотична Унгария, ръководена от него. Покрай другото Орбан обича да насочва полемично-враждебни рецензии към Румъния - като че ли Трансилвания към момента е част от Унгария, а той е стопанин на тази страна.

Началото на едно “прекрасно другарство ”?

Карта на Румъния с Трансилвания и Секейската област

Тази година обаче нещата бяха разнообразни. За първи път от години Орбан първо посети Букурещ и се срещна с румънския си сътрудник Марсел Чолаку. Идеологически той е непосредствен до Орбан. Двамата разискаха основаването на високоскоростна железопътна линия сред Будапеща и Букурещ, а Орбан пожела повече румънски вложения в страната си. Унгарският водач назова това “началото на едно прелестно другарство ”.

Но който е очаквал, че този път Орбан ще бъде по-умерен в речта си в Трансилвания, е останал отчаян. Речта му беше саркастична, на моменти злобна дискусия против Запада, Съединени американски щати и Европейския съюз. Като западни полезности Орбан разгласи “миграцията, ЛГБТИ и войната ”. Съединени американски щати били изгубили водещата си позиция в света за сметка на Китай и по тази причина се трансформирали в рисков сътрудник, който може да тласне света към война. Европейски Съюз пък желал да наложи план за “подмяна на популацията ” с мигранти и да подкопае обичайните християнски основи на Европа посредством “ЛГБТИ идеология ”.

Упадък на Европа?

Орбан разгласи, че Просвещението в Европа се е провалило. “Преди повече от 200 години левите демократични интелектуалци и политически водачи си мислеха, че като отхвърлят религията и християнството ще се построи една съвършена просветена общественост ”, сподели унгарският министър председател. “Това беше чиста заблуда. Отхвърляйки християнството, ние се превърнахме в хедонистични езичници ”, добави той.

Унгария била единствената страна в Европа, която съумяла да си извлече верните заключения от това развиване. Защото единствено в нейната конституция фокусът бил подложен върху “ние ”, а не върху “аз ”. Не било  инцидентно, че новата унгарска конституция е подписана навръх Великден през 2011 - алюзия към прераждането и надвиването на гибелта.

" Трансилвания не е румънска територия "

А за край Орбан унищожи фантазията за “прекрасно другарство ” с Румъния - още преди то да е почнало същински. Подигра се на Чолаку, наричайки го “20-ия румънски министър председател ”, откогато самият той е на власт. Подигра се и с дипломатическата нота от Букурещ, в която бе помолен да не повдига “чувствителни за Румъния ” въпроси в речта си. По думите му един от тях бил за “несъществуващите румънски административни територии ” - с което Орбан загатна, че съгласно него унгарците в Секейския край би трябвало да са самостоятелни. “Никога не сме считали, че Трансилвания и Секейската област са румънски територии ”, разгласи Орбан. Тъкмо на тази имитация аплодисментите бяха най-продължителни.

Сред унгарското малцинство в РумънияСнимка: Vadim Ghirda/AP Photo/picture alliance

Нищо фундаментално ново не беше казано от унгарския министър председател в тази тирада. Забележителното този път беше отявленият му антиамериканизъм, както и омразата към Европа, паралелно с идеализирането на Китай и откритото омаловажаване на дейностите на Русия. Нова е също по този начин все по-голямата му податливост да изкривява обстоятелствата с лека ръка – да вземем за пример, когато приказва за Просвещението или твърди, че войната била една от полезностите на Запада.

Унгария в интернационална изолираност

Отдавна се знае, че Орбан изпитва носталгия по „ Велика Унгария “ - карта на нейните територии виси в кабинета му. Откритото слагане под въпрос на румънската пълномощия в Трансилвания и Секейския край обаче е ново. Не е ясно какви ще са дълготрайните дипломатически последици от речта на Орбан. Единствено чешкият министър-председател Петър Фиала насочи остри рецензии към Орбан, който беше декларирал, че Чехия се е " предала " пред Брюксел.

До момента няма публични изказвания във връзка речта на Орбан нито от Румъния, нито от Брюксел или Вашингтон. Хората наподобява са изтощени от провокациите на унгарския министър-председател, само че в това време мълчанието може да е и знак за това какъв брой изолирана е станала Унгария в интернационален проект. Самият Орбан желае да не оставя никакво подозрение за това какви са позициите му и какво може да се чака от него. В речта си той съобщи: " Нямаме различен избор. Дори да обичаме Европа, даже и тя да ни принадлежи - въпреки всичко би трябвало да се борим ”.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР