Йордански депутати спертнаха яко меле на заседание на парламента по

...
Йордански депутати спертнаха яко меле на заседание на парламента по
Коментари Харесай

Потрес! Депутати се бият като хамали заради жени

Йордански депутати спертнаха крепко меле на съвещание на Народното събрание по време на спор за равенството сред мъжете и дамите по отношение на конституционна промяна.

Правителството желае да промени конституцията на страната, като включи споменаване на " йорданките " в глава втора, озаглавена " права и отговорности на йорданците ", която приказва и за равенството в правата на жителите, заяви Франс прес.

  Няколко депутати се оповестиха против тази смяна, наричайки я " безполезна ". " За нас е " ейб " да се добави думата йорданки ", съобщи Раед Смейрат, употребявайки арабска дума с отрицателни смисли. В този подтекст тя може да значи " позор " или " непочтеност ", отбелязва Агенция Франс Прес.

Това изявление провокира гнева на ръководителя на Народното събрание Абделкарим пъкъл Дагми, който изиска опрощение.

Друг народен представител, Сюлейман Абу Яхия, изиска от Ад Дагми да закрие съвещанието, само че получи отвод. Абу Яхия на собствен ред упрекна ръководителя на Народното събрание, че " нищо не схваща ". Тогава Ад Дагми изиска от него да напусне залата, което докара до сборичкване с присъединяване на няколко депутати.

В последна сметка съвещанието беше отсрочено за на следващия ден.

Сред другите конституционни промени, които би трябвало да бъдат разисквани, е основаването на Съвет за национална сигурност и ограничението на мандата на ръководителя на Народното събрание от две години на една.

Конституцията на Йордания, призната през 1952 година при крал Талал, дядо на настоящия крал Абдула Втори, е била променяна 29 пъти. Според специалисти тези ремонти са засилили пълномощията на монарха в ущърб на Народното събрание, отбелязва Франс прес.

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР