Йорданка Фандъкова завършва 35-а руска езикова гимназия в София и

...
Йорданка Фандъкова завършва 35-а руска езикова гимназия в София и
Коментари Харесай

Фандъкова: Все още живея със свекърва си

Йорданка Фандъкова приключва 35-а съветска езикова гимназия в София и СУ „ Св. Климент Охридски “ със компетентност „ Руска лингвистика “. След това работи като преподавател и шеф на 73-то СОУ „ Владислав Граматик “ в София. През 2005 година става зам.-кмет на Столична община по просвета, обучение и спорт. На парламентарните избори през 2009 година Йорданка Фандъкова е определена за народен представител от ГЕРБ. В Народното събрание не остава дълго, защото на 27 юли е определена за министър на образованието, младежта и науката в държавното управление на Бойко Борисов.

През септември 2009 година ГЕРБ афишира кандидатурата на Фандъкова за освободения от водача на партията Бойко Борисов пост на кмет на Столичната община. Печели изборите с 67% от подадените гласове. В края на август тази година афишира кандидатурата си за нов мандат. Йорданка Фандъкова е омъжена за педиатъра Юри Фандъков. Имат щерка Михаела и внук Алекс.

- Доколкото разбрах, имате нов апартамент в квартал “Манастирски ливади “?
- Не, още строим жилището. През всичките тези години аз пребивавам дружно със свекърва ми. Това е унаследен имот на мъжа ми, който е оставен от татко му. Преди 6-7 години се появи опцията за обезщетение от вложител при даване на земя за строителство. В момента в жилището текат довършителни работи. Това постоянно е била моята вяра. Там ще живее и щерка ми със своето семейство.

- Колко квадрата е бъдещото ви жилище?
- Апартаментът, който сме избрали, не е огромен. Никога не съм желала голямо жилище - въпреки всичко би трябвало и да се чисти. Напълно задоволителен ни е. Не знам тъкмо какъв брой са квадратите. Малък е, само че има огромна тераса, което беше избор на мъжа ми. Ние въпреки всичко ще живеем двамата. Дъщеря ми ще има по-голямо жилище. В жилището ни ще има задоволително място, несъмнено, и за внука ни, когато реши да остане при баба и дядо. Надявам се следващата година или през 2013 година със брачна половинка ми да се нанесем в “Манастирски ливади”.

- Кой командва у дома – вие или брачният партньор ви?
- Нито аз, нито брачният партньор ми. Истината е обаче, че с цел да имаме 30- годишен сполучлив брак, всеки от нас е правил доста взаимни отстъпки. През последните 12 години съм на управителни длъжности. За да мога да устоявам на напрежението, избирам у дома да бъда по-пасивна. Той също е доста зает, тъй като е педиатър и би трябвало да бъде разполагаем през нощта.

- Къде работи брачният партньор ви?
- В частна клиника „ Торакс “. Съпругът ми Юри е лекар-педиатър. Заедно сме повече от 30 години. Освен че денем е на работа, през нощта би трябвало да бъде разполагаем. Често му се постанова да излиза на адреси, да преглежда деца. И двамата сме задоволително ангажирани.

- Вие сте и баба?
- Да, преди 5 години щерка ни направи най-големия подарък - внуче. Ние същински се гордеем с дребния Алекс.

- Имате ли време за фамилията си?
- За други неща мъчно намирам време, само че за Алекс постоянно, тъй като той изисква такова внимание. Пък и на мен ми е доста прелестно. Това е същинската отмора. Разбира се, че в почивни дни за няколко часа се опитваме да сме дружно. Най-любимото ни място е една остаряла къща, която купихме преди 10 години и последователно реставрирахме. Тя се намира в село Сопот, по пътя за Варна. Там със брачна половинка ми се откъсваме от всекидневието в София, измежду природата и чистия въздух. Общо взето, одобрявам къщи от камък и дърво.

- Г-жо Фандъкова, какъв ще бъде главният акцент в предизборната ви акция?
- Устойчивото развиване на града. Това е и главният акцент в работата ми до момента. Всъщност аз към този момент неколкократно споделих, че нашата работа е нашата акция. Това, което успяхме да създадем през последните години за решаването на многочислените проблеми, насъбрани в града, изискваха доста старания. Аз персонално считам, че сме намерили верните модели и подходи, които да подсигуряват това развиване. Днес (четвъртък, 1 септември) върших инспекция на метрото. Видяхте тази неповторима тунел машина, която свърши своята работа 11 дни предварително. Неслучайно когато приказваме за това, което се случва, даваме доклад и за към този момент квалифицираните планове и планирането на идващите стъпки. Това значи стабилно развиване. Другото е работа на парче. Аз персонално считам, че във всички сфери в София сме завършили с тази процедура.

- Какъв ще бъде водещият претекст на акцията ви?
- Предизборната акция ще бъде част от националната на ГЕРБ. Така че посланията са сходни. Лично за мен фразата е „ Работа за София “. От нея съм се ръководела през последната година и половина като кмет.

- Ще излезете ли в отпуск?
- Веднага след регистрацията ми в Централната изборна комисия. Вероятно някъде към 23 септември. Ще ме замества някой от моите сътрудници, с които сега работя. Имам страховит екип. Всички дружно обсъждаме плановете. Неслучайно успяхме да се оправим без зам.-кмет на финансите, като неговата служба и сега се извършва от Мария Бояджийска.

- Тоест да разбирам, че не ви е необходим финансов зам.-кмет?
- Не съм споделила такова нещо. Нямаше време да мислим за сериозна кандидатура за късото време от оставката на Минко Герджиков до края на мандата ми като кмет. Винаги съм казвала, че ръководството на най-големия български град е екипна работа. Не единствено аз работя с моя екип, само че и всеки от заместниците ми. Ето в този момент ми следва да направя финансов доклад за предишния месец. Данните демонстрират, че близо 17 млн. лева повече са личните доходи на Столична община в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

- Как ще убедите софиянци да ви дадат още един мандат като кмет?
- С резултатите до момента и квалифицираните планове.

- Имате ли към този момент предизборна стратегия?
- Разбира се. Тя ще бъде показана при стартирането на акцията. Аз съм човек порядъчен и по тази причина ще я обявим пред обществото след 23 септември. Изненади в нея не би трябвало да има, тъй като приказвам за стабилно развиване на София. Ние имаме към този момент планове в областта на градския превоз, за които можем да приказваме безусловно по месеци какво тъкмо ще се случи. Неотдавна подписах контракт за финансиране за 62 млн. евро за рационализация на столичния превоз. Следващата година започваме построяването на сектора на метрото от ”Цариградско шосе” до летище София, за което сме подготвили напълно работните планове. Очакваме да получим и финансиране.

- Да се върнем още веднъж на изборите. Ще разчитате ли на поддръжката на премиера и водач на ГЕРБ Бойко Борисов?
- Подкрепата на Борисов постоянно съм я имала, другояче не бих се заела с такива големи отговорности в политиката и изключително в ръководството на София. Аз съм част от ГЕРБ и екипа на господин Борисов още от времето, когато той беше кмет. Разбира се, че разгадавам на поддръжката му освен по време на предизборната акция, само че и в работата за София. Без съдействието на страната Столична община не би могла да се оправи с всички проблеми. За всеки от огромните планове в действителност е нужно държавно съфинансиране. Предишното държавно управление на Тройната коалиция забави апликационната форма за завода за преправка на боклуци с цяла година. Кабинетът „ Станишев “ не осигуряваше тази гаранция за съфинансиране.

- Как ще отговорите на Българска социалистическа партия, които ви упрекват за неналичието на завода?
- Колегите знаят прелестно историята. И по тази причина от време на време се удивлявам по какъв начин може един човек да знае тъкмо нещата и интерпретира обстоятелствата по друг метод. Първото решение на настоящето държавно управление беше точно гарантиране на държавното съфинансиране, след което беше допустимо да се работи по апликационната форма и тя беше подадена. Ние към този момент имаме утвърдените 100 млн. евро от Европейската комисия и към този момент започнахме построяването на депото.

- Кога ще бъде издигнат заводът?
- 14 месеца е срокът за създаване на депото. Имаме обезпечено финансиране на инсталациите за компостиране и за преправка на зелени и хранителни боклуци. Там срокът за осъществяване е 18 месеца. Но там се наложи да спра състезанието, защото остана една компания с доста висока цена. Спазването на доста прецизните правила е доста значимо освен за европейските пари, само че и за нашите, на българския поданик. Сега разгласяваме нова процедура. Очакваме разбора и на втория стадий и тогава ще мога да кажа съответен период.

- Очакванията ви за предизборната акция? Ще бъде ли тя компроматна?
- Тя импровизирано от дълго време е почнала, най-малко в София. Не си представям по какъв начин може хора да се кандидатират и да желаят да работят по използването на закона и разпоредбите и в това време да ги нарушават. Но това си е техен проблем. Аз персонално в никакъв случай не съм се интересувала от тактиката и тактиката на съперниците си. Смятам, че е значимо оптимално да представим това, което вършим, и най-много плановете, които имаме за развиване на града. Убедена съм, че хората ще правят оценка по това, което си приключил. Защото правилно е, че аз съм кмет и мога да приказвам за това, което съм направила. Но множеството от моите съперници са общински съветници най-малко от 4 години, някои от тях даже и повече. Други претенденти пък са районни кметове. Хората ще се интересуват кой какво е направил от личната си позиция действително. Не какво си е мечтал и си е представял, а съответните резултати от работата му.

- Смятате ли, че ще спечелите изборите?
- Не бих се присъединила в конкуренцията, в случай че не мислех, че ще печеля. Бих желала да ви обясня кое ми дава силите на продължа, в персонален проект. Работата на кмета е в действителност тежка – някои от решенията и напъните се виждат години по-късно. Тази година започнахме с стратегиите за реорганизация на подлезите – 10 са към този момент ремонтирани. Когато се срещам със софиянци, те в действителност ми дават тази вяра. Музикантите от БТР през днешния ден бяха при мен / четвъртък, б.ред./, апропо те са една от обичаните ми български групи. Говорихме за това, което се прави в София. Единият от тях сподели: „ Ами аз пребивавам в квартал „ Редута “. Много се зарадвах, когато преди няколко дни видях осветения парк! “ Когато хората ти кажат такова нещо, без да ги питаш, някак си ти дава мощ и увереност за това, което правиш.

- Харесвате рок музика?
- Да, доста.

- Кой е последният концерт, на който сте били?
- Успях по време на „ София рокс “ да бъда на концерта на “Уайтснейк “. Не можах да остана и за другите групи. Иначе БТР ги чувам постоянно, когато мога. Харесвам всякаква друга хубава музика.
Другите членове на семейство ми не са почитатели на тази музика, само че аз съумях за запаля и внука си по рока. Харесвам и друга музика, в това число и класическа. Вчера бях на „ Аполония “. Там има „ културен десант “ на столичните общински театри. Аз се гордея с това, тъй като ги подкрепихме, с цел да заминат и да показват това, което творят през последните години. Ние постигнахме първокласен прогрес в културната политика в София, осъзнавайки, че вложенията в културата са в действителност вложения в икономическото развиване на града.

Едно изявление на Пламен СТАНЧЕВ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР