Йордан Янев-Зайн е на 27 години и е родом от

...
Йордан Янев-Зайн е на 27 години и е родом от
Коментари Харесай

Илюзионист на годината Йордан Янев-Зайн: Чета мисли и минавам през стени

Йордан Янев-Зайн е на 27 години и е родом от Бургас. Повече от 15 години се занимава с илюзионно изкуство, като в продължение на две години е бил основна атракция в хотела с най-голямото казино в света в Макао.
Тази седмица Янев беше разгласен за Илюзионист на годината. Негови сътрудници ще му връчат купата „ Сенко “ на 21 март на публична гала в Бургас. Отличието му е присъдено поради неговия театър „ Вълшебствата на Зайн “. Йордан Янев даде изявление за вестник „ България през днешния ден “.
– Г-н Янев, какво е възприятието да бъдете разгласен за илюзионист на годината?
– Доста е сюрреалистично, от дълго време стопирах да се стремя към награди. Най-голямата ми премия е любовта на публиката и шумът на аплодисментите им. Но очевидно тези оценки се получават тъкмо когато не ги очакваш. Това е голямо самопризнание за мен и бях ужасно сюрпризиран и надълбоко разчувстван от единомислещото решение да възнаградят тъкмо мен. Искам да благодаря на Ирко и Ивокс, които са артистите, основали клуба, за високото самопризнание. Чувствам се също по този начин и леко обезпокоен, тъй като от този миг аз ставам един тип образец за подражателство, изключително за най-младите фокусници. Надявам се с моята презентация на магията да бъда в действителност положителен образец за тях. Искам да благодаря и на асистентката ми Теди Русева-Тиара – момичето, което изчезва в кутии в моето шоу, и е подготвена да жертва своя комфорт, с цел да успеем да изпълним лудите ми хрумвания.
 Илюзионист на годината Йордан Янев-Зайн: Чета мисли и минавам през стени

– С кои достижения смятате, че заслужихте това отличие?
– Наградата ми е връчена поради моя магичен театър „ Вълшебствата на Зайн “, в който с близо три тона атрибут обиколихме девет от най-големите градове в България и за мое голямо благополучие играхме на цялостни зали. В спектакъла се разрязвах на две, прекосявах през железна стена, както и през великански железен въртящ се вентилатор, демонстрирах четене на мисли на хора от публиката, предсказах
лотарията и направих жена от публиката да полети във въздуха заобиколена от фенове, които следяха да няма кабели, въжета и други такива „ шмекерии “. Много скърбя, че бяхме единствено в девет града, има толкоз доста дребни градчета, които желая да посетим. Моята фантазия е да мога всяка година да върша това турне. Мотото на турнето е „ Остани в България – Промени България “ и в спектакъла отстранявам време да изкажа моето мнение за приключването на младежи в чужбина. И аз като един подобен, който се върна, се надявам да съумея да потвърдя на тези от тях, които в този момент набират храброст да се върнат, че могат да съумеят и в България.

– Кои са идолите ви, от които сте се учили, и кои в наши дни са най-хубавите в България и в света?
– Старая се да нямам идоли, тъй като никой не е непогрешим, а хора, от които да се изучавам и въодушевявам. Моето най-голямо ентусиазъм е Дейвид Копърфилд и невероятният му жанр по какъв начин показва илюзията на сцената. Независимо дали ще накъса и възвърне банкнота, или ще направи Статуята на Свободата да изчезне, той го прави с подобен финес и артистизъм, все едно е същински вълшебник. Роберт Худен е магьосникът, който съумява да спре цяла война с един-единствен фокус. Той споделя, че илюзионистът е артист, който играе ролята на вълшебник. Това се стремя и в моето шоу – да основа усещане за същинска магия. В България има доста надарени магьосници и за голяма наслада на всички от ден на ден млади илюзионисти. Разбира се, всички знаем за великият Астор и прелестния Ненчо Илчев, от който, когато бях дребен, се учих на фокуси в предаването „ Спукано гърне “. За моя голяма наслада и двамата ми пожелаха триумф преди турнето и гледаха спектакъла ми в София и останаха удовлетворени от това, което видяха. Любим мой български илюзионист е маестро Ферини. За страдание, доста от страхотните магьосници от предишното към този момент не са измежду нас като Дочко – Мандрак и Емо, които починаха тази година.

– Има ли млади надарени магьосници у нас?
– За благополучие, от ден на ден млади гении набират скорост. В моето турне като консултанти взеха присъединяване и илюзионистите Андреас и Теос, което приказва единствено по себе си какво считам за техните умения, щом ги включих в такава значима роля. Харесва ми и стилът на илюзиониста с гълъби Джулиано и на маг Айвън, който е може би най-младият илюзионист в България. Някои от тях имат и други специалности, а са в същото време страхотни фокусници като Юрий Захариев, който даже е измислил авторски фокус с монети, на който се учат фокусници от целия свят. Иначе индивидът работи като зъботехник и е виртуоз в специалността си.
Друг български магьосник, който измисля фокуси за международния магичен пазар, е шахматният първенец Диян Костадинов. Двама български магьосници – Деян Чилов и Христо Христов-Голбез, отвориха първия Магичен бар на Балканите в София. Страхотни са и магьосниците Ирко и Ивокс, които с изключение на създатели на клуб „ Сенко “ са и прелестни илюзионисти, от които съм взимал образец. Приятел съм с всички сътрудници и оказвам помощ на доста от тях с каквото мога. На 23 март ще вземам участие като гост-изпълнител в спектакъла на илюзиониста Арсен. Всяка година се организира в Габрово фестивалът „ Златната котка “, който събира магьосници от България и Балканите. Канят се светила учители в магията. Така че това изкуство процъфтява.

– Кой е вашият вълшебен трик, с който най-вече се гордеете?
– Имам доста обичани фокуси – това е като да попиташ художник коя му е обичаната картина. Може би най-вече се гордея с няколко резултата. Единият е, когато съумявам да позная в коментар под единия от клиповете ми в моя Ютуб канал кое е обичаното число на коментиралия изпод. Успях да позная на над хиляда души самостоятелно техните обичани цифри, без даже да съм виждал тези хора. Другият е, когато дадох писмо на водещ на българско радио и след месец, без да съм докосвал писмото, той го отвори и видя, че съм предсказал тъкмо публикациите и кориците на множеството български вестници и какво ще се случи в този ден. А аз даже не знаех в кой ден ще ме поканят още веднъж, като му връчих писмото с предсказанието. Другият ми обичан резултат, с който се гордея, е, че мога да направя всеки човек да полети.

– Къде хората могат да открият фокуси в света към тях?
– Целият живот е една магия. Как от жълъда пораства дърво, по какъв начин Слънцето залязва и след това отново изгрява. Иска ми се българите да почнат да правят оценка повече дребните огромни неща, които имат като даденост, и по-малко да се концентрират върху проблемите си. А другояче особено от мен може да видите доста клипове в моя Ютуб канал Magic of Zain, където качвам видеа, в които върша улична магия в България и света. Правя фокуси, които се случват през екрана ви, и даже разгадавам доста фокуси.
– Откъде е артистичният ви псевдоним Зайн?
– Зайн е дума, която я има в доста езици и значи доста неща, само че всичките й смисли са свързани с Магията. Първоначално я избрах, тъй като научих че в Кабалата значи цифрата 7, а мен седмицата ме преследва в целия ми живот. Живея на номер със седмица, в учебно заведение бях седми номер, приятелката ми е родена на седми, аз самият съм на 16-и, което прави седем (1+6).

– Кой е номерът, който е най-голямата ви цел в живота?
– Най-голямата ми цел в живота е, в случай че мога с моето изкуство да трансформира себе си и българите към малко по-добро. Такава е и главната цел на всички изкуства. Искам да им покажа, че не живеем в толкоз сив свят, че България е доста по-магична от всекидневните проблеми. Че има страни доста по-зле от нас, а тези, които ни примамват с лъскавата си опаковка, в действителност нямат какво толкоз доста да ни дадат. А другояче в професионален проект виждам да не си издавам бъдещите планове, над които работя, само че ще издам единствено една дума – телепортация.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР